IJMUIDEN - Het is exact vijftig jaar geleden dat Jan Wolkers flink wat ophef veroorzaakte met de publicatie van het beroemde boek Turks Fruit. Snel na verschijning werd het een bestseller en de filmbewerking van Paul Verhoeven met Monique van de Ven en Rutger Hauer is met 3,6 miljoen nog altijd de best bezochte Nederlandse film ooit. Het boek staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van scholieren.

Dit seizoen kreeg Turks Fruit eindelijk de langverwachte toneelversie. Voor de toneelbewerking werd een nieuw acteurskoppel gezocht: Chris Peters (die een droomdebuut op het witte doek had in 'Tonio') en Ali Zijlstra. Zij duiken op geweldige wijze in de huid van de beeldhouwer en de liftster. Hun gepassioneerde relatie krijgt een dramatische wending wanneer de jonge vrouw ziek wordt.

De pers omarmde de nieuwe toneelversie van Turks Fruit. De voorstelling werd uitbundig geprezen en bedolven onder een sterrenregen. “Vergeet het boek en vergeet de film. Ga naar het theater” schreef De Volkskrant. Persbreed werd het spelerskoppel Chris Peters en Ali Zijlstra als het ideale liefdespaar omschreven, dat met zijn spel een ode aan de liefde bracht en het boek een fris en gewaagd nieuw leven weet mee te geven.

DI 23 APR | 20.15 UUR | € 26,00