VELSEN - De Stadsschouwburg Velsen doorspekt haar seizoenprogrammering (waarin uiteraard de Nederlandse theatermakers de overhand hebben) ook graag met geslaagde shows of spektakels uit het internationale theatercircuit. Tot die categorie behoren de baanbrekende en altijd overrompelend mooie voorstellingen van het Zweeds-Nederlandse theaterfenomeen Jakop Ahlbom. Vorig seizoen speelde de Jakop Ahlbom Company in Velsen voor een bijna uitverkochte zaal haar komische theaterthriller ‘Horror’. Dit seizoen boekte de schouwburg het inmiddels ook internationaal doorgebroken slapsticksprookje ‘Lebensraum’. Op dinsdag 5 februari a.s. is ‘Lebensraum’ te zien in de Stadsschouwburg Velsen.


Net als de voorganger ‘Horror’ is ‘Lebensraum’ inmiddels omarmd door de internationale pers. Maar ook het publiek geeft zich graag over aan Ahlbom’s nieuwe meesterwerk barstensvol special effects en goocheltrucs. Voor ‘Lebensraum’ liet Jakop Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Met zijn fijnbesnaarde spelers voert Jakop Ahlbom (op live muziek) de sfeer, humor en romantiek van de stomme film ten tonele. Daar voegt hij ook allerlei speciale effecten en goocheltrucs uit de filmscène aan toe en dat maakt de Ahlbom-show ‘Lebensraum’ tot zo’n uniek virtuoos spektakel met een soms Hans Klok-achtige allure.

Op het schouwburgtoneel wordt een soort miniatuurkamer nagebouwd. De beperkte ‘lebensraum’ hebben de bewoners ingenieus opgelost door alles multifunctioneel te maken: het bed is tevens een piano en de boekenkast doet ook dienst als ijskast. Het publiek kijkt zijn ogen uit. Om het gebrek aan vrouwelijke zorg te compenseren, creëren de bewoners een mechanische werkster, die echter méér wil dan alleen maar vreedzaam poetsen. De eigengereide pop laat zich niet commanderen en gaat de strijd aan met haar huisbaas. Kom kijken en geniet!

DI 5 FEB | 20.15 UUR | € 26,00