VELSEN - Met een feestelijk openingsweekend op 22, 23 en 24 september lost Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen het startschot van het nieuwe film- en theaterseizoen. De blikvangers waarmee het filmpubliek wordt bediend zijn Sweet Dreams (openingsfilm van het Nederlands Film Festival), de grootste jazzfilmklassieker aller tijden: Round Midnight (met o.a. Dexter Gordon en Wayne Shorter) en de eerste Filmclub Velsen waar alle filmliefhebbers weer bij elkaar komen. Het theaterpubliek komt aan zijn trekken (notabene op Nationale Burendag!) met de nieuwe familievoorstelling Buurman & Buurman gaan verhuizen.


Zaterdag 23 september, de Nationale Burendag, grijpt de schouwburg aan om naar de wijkbewoners en lokale theaterbezoekers toe uit de pakken. Dakmar Scholten (lid Beeldend Kunstenaars Velsen) opent in de foyers haar expositie ON-REALISTISCH. 'Buurvrouw' Dakmar Scholten heeft haar atelier om de hoek bij de schouwburg en schildert realistisch, verhalend en vervreemdend werk in de klassieke technieken. De expositie is dit hele najaar in de schouwburg te bezoeken.

Op zaterdagmiddag is het 'jazztime' in de schouwburg. Op initiatief van schouwburgbuurman en jazzliefhebber Dick Groeneveld maakte de gemeente Velsen een nieuw kunstwerk in IJmuiden mogelijk. Aan de gevel van de schouwburg komt het gedicht George Johnson van schrijver en jazzkenner Jules Deelder (1944 – 2019) te hangen. De Amerikaanse jazzmuzikant George Johnson, die een tijd in Velsen woonde, wordt op deze manier uit de vergetelheid gehaald. Groeneveld ontdekte het Deelder-gedicht en kreeg gemeente én schouwburg aan zijn zijde om de tekst op de gevel te plaatsen.

Sander Smeets, wethouder Kunst en cultuur, verricht de onthulling. Als hommage aan Deelder en Johnson spelen op het terras jazzcoryfee Benjamin Herman met zijn trio (16.45 tot 17.45) en de stevig aan de weg timmerende tropical noise-feestband Lola's Dice (18.00 tot 19.00). Rondom de optredens draait de Haarlemse jazz DJ Sjef Huurdeman zijn onvervalste jazzplaten. Om in jazzsfeer te eindigen programmeert de schouwburg op zaterdagavond (20.00) de jazzfilmklassieker Round Midnight.

Praktische informatie

Bestellen van kaarten kan online via www.stadsschouwburgvelsen.nl, telefonisch tel. 0900-1505 (ma t/m zo 11.00 - 20.00 uur, € 0,45 p/m) en aan de theaterbalie tijdens openingstijden van het theater. Of mail naar info@stadsschouwburgvelsen.nl.