IJMUIDEN - Hier vind u de planning en beschrijvingen van het programma van de Stadsschouwburg Velsen.

Londens hit show brengt tribute aan Ierse topgroep The Dubliners
In haar internationale programmering presenteert de Stadsschouwburg Velsen op dinsdag 4 december a.s. de Engelse show 'Seven Drunken Nights', die op het Londense West End al volle zalen trok en daar onder een sterrenregen werd bedolven. In de show draait alles om de muziek van de inmiddels legendarisch geworden Ierse topgroep The Dubliners. Ierlands 'favoriete zonen' stonden meer dan vijftig jaar aan de top van de Ierse muziek en leverden ontelbare hits af, zoals 'The WildRover', 'Whiskey in The Jar' en uiteraard 'Seven Drunken Nights'. De pers jubelde, vandaar dat de hit show de oversteek waagt voor een heuse Europese tournee. "Don't Miss It" schreef The Irish World!

DI 4 DEC | 20.15 UUR | € 35,00

Meeslepend Nederlands top toneel in ‘Van de koele meren des doods’
Toneelliefhebbers worden in de Stadsschouwburg Velsen door het hele seizoen heen bediend met fraai top toneel in allerlei soorten en maten. Eerstvolgend huzarenstuk op toneelgebied is de veelgeprezen toneelbewerking ‘Van de koele meren des doods’. Op donderdag 6 december a.s. staat de voorstelling in Velsen. Grote man achter de schermen is de regisseur/schrijver Ger Thijs en vóór de schermen is ‘Van de koele meren…’ vooral de voorstelling geworden van de kersverse en uitgebreid bejubelde toneeldiva Hanne Arendzen. Voor haar indrukwekkende hoofdrol zwaaide een van de recensenten al uitgebreid met de hoogste Nederlandse toneelonderscheiding Theo d’Or. Los van Hanne Arendzen had ‘Van de koele meren des doods’ sowieso al veel in zich om een bijzondere toneelavond te worden. Regisseur Ger Thijs is een van de grootste smaakmakers van het Nederlandse toneel en ‘Van de koele meren des doods is een van de meeslependste verhalen uit de Nederlandse literatuur. Daarnaast zette hij ook nog eens een stel fijne acteurs bij elkaar. Rondom Hanne Arendzen zijn dat o.a. Vincent Croiset, Tijn Docter en Reinier Bulder. ‘Van de koele meren…’ (van schrijver Frederik van Eden) vertelt het fascinerende verhaal over een intelligente en gevoelige jonge vrouw die op zoek is naar de ware liefde én naar de zin van het leven.

DO 6 DEC | 20.15 UUR | € 32,50

Jandino als Judeska in hilarische klucht
Jandino werd als stand-up comedian, acteur, televisiepresentator en zanger een nationale figuur. Met zijn populaire Jandino-shows knalde hij met al zijn gekte, spontaniteit en energie de huiskamers in. Daarna volgde de theaters. Alles wat Jandino aanraakt lijkt in goud te veranderen. Ook nu weer , nu hij in een zelfgeschreven klucht in de huid kruipt van zijn altijd spraakmakende alter ego Judeska. Op vrijdag 7 december a.s. is Jandino in dat nieuwste paradepaardje ‘Judeska in de TBS-kliniek’ te zien in de Stadsschouwburg Velsen. In de knotsgekke klucht wordt Judeska opgesloten in een TBS-kliniek en moet zij deelnemen aan creatieve therapieën, groepsgesprekken en agressietraining. Lukt het om van haar een beter mens te maken of heeft het personeel (én het publiek) straks zelf therapie nodig? Dat is de hamvraag.

VR 7 DEC | 20.15 UUR | € 28,50

Hitshow Mercury Rising - authentieke tribute aan Freddie Mercury en Queen
In haar serie internationale shows haalt de Stadsschouwburg Velsen op zaterdag 8 december a.s. het 13-koppige Vlaams-Franse gezelschap Mercury Rising in huis. De groep maakte onder aanvoering van de Franse sterzanger William Neo internationale furore met een veelbesproken tribute aan de legendarische band Queen en hun excentrieke frontman Freddie Mercury. Met tientallen hits is Queen nog altijd één van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. Het optreden van Queen tijdens Live Aid in ‘85 werd zelfs verkozen tot het beste live-optreden aller tijden. Frontman Freddie Mercury groeide uit tot een van de populairste rockartiesten en popzangers aller tijden. Mercury had een stembereik van vier octaven en zijn extraverte podiumpersoonlijkheid en explosieve optredens waren buitengewoon. Zanger William Neo durft met zijn weergaloze stem en even groot stembereik in de schoenen van Mercury te staan. En daardoor kunnen de grootste Queen-hits zoals I Want To Break Free, Don’t Stop Me Now, Bohemian Rhapsody, Killer Queen en Barcelona in de show ‘Mercury Rising’ herbeleefd worden.

ZA 8 DEC | 20.15 UUR | € 27,50

Kerst concert vol adembenemende loepzuivere koorzang van Ierse zanggroep Anúna
Als startschot voor de december-feestmaand boekte de Stadsschouwburg Velsen op zondag 9 december een matinee-kerstconcert van de fameuze en internationaal bejubelde Ierse zanggroep Anúna. Anúna groeide in de afgelopen jaren zo’n beetje uit tot het mooist denkbare uithangbord van de traditionele loepzuivere Ierse koorzang. Ook in de Nederlandse theaters werd daarmee al een stevige reputatie opgebouwd. Onder de liefhebbers geldt Anúna als engelenzang van ongeëvenaarde klasse. De meerstemmige zang verraadt een enorme geoefendheid en discipline. De combinatie van die virtuositeit met de klankkleur van de Ierse stemmen streelt wereldwijd de oren van een groot muziekpubliek. Helemaal in een kerstprogramma waarin kerst traditionals als ‘Silent Night’ en ‘Away in a manger’ worden afgewisseld met Gregoriaanse ‘chants’ en meer eigentijdse songs.

ZO 9 DEC | 15.00 UUR | € 28,00