VELSEN - De Stadsschouwburg Velsen opent het nieuwe seizoen in festivalsfeer voor jong en oud. In een afwisselende theatertiendaagse komen alle theatergenres aan bod. Toptheater in alle soorten en maten.


De feestelijke seizoensopening start in het weekend van zaterdag 14 september en zondag 15 september. Met theater, rondleidingen incl. demonstraties van de theatertechniek, live-muziek, kinderactiviteiten, een buitenbar en eetkramen. In het theater en buiten op het plein. Op zondagmiddag 15 september wordt het startschot van het nieuwe seizoen gegeven met de succesvoorstelling Woiski vs. Woiski, het bejubelde Surinaams-Nederlandse theaterspektakel van het gerenommeerde theatergezelschap ORKATER. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk.

SAMENWERKING CITYMARKETING IJMUIDEN
De .IJmuiden-letters van Citymarketing stonden deze zomer op verschillende locaties in IJmuiden. Voor de gelegenheid staan de letters in het openingsweekend op het plein vóór de Stadsschouwburg. Mensen konden in augustus kaarten winnen voor voorstellingen in de festivalmaand september met een Facebook campagne. Om deel te nemen moesten ze zichzelf op de foto zetten met de .IJmuiden-letters die op allerlei plekken in IJmuiden staan.

OPEN MONUMENTENDAG
Op zaterdag 14 september neemt de Stadsschouwburg deel aan de Open Monumentendag in Velsen. Het thema dit jaar is ‘plekken van plezier’. Vanaf 11.00 uur is men welkom voor rondleidingen van 60 minuten. Hierbij komt de geschiedenis van het 80-jarige theater via kijkjes voor én achter de schermen uitgebreid aan bod. Daarnaast is er in de foyer een expositie te zien van de geschiedenis van de Stadsschouwburg. Tijdens de rondleidingen is de foyer open voor een drankje en/of hapje en staan medewerkers klaar om verder te informeren over de voorstellingen in het nieuwe seizoen. Gratis rondleidingen: 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur. Reserveren kan, maar is niet verplicht.

PROGRAMMA
Zaterdag 14 september | 11.00 – 17.30 uur
OPEN MONUMENTENDAG – PLEKKEN VAN PLEZIER
RONDLEIDINGEN ACHTER DE SCHERMEN VAN DE STADSSCHOUWBURG

Zondag 15 september | vanaf 13.00 uur
ORKATER’S SWINGENDE THEATERHIT WOISKI VS WOISKI – VOOR AANVANG EN NA AFLOOP MUZIEK EN ETEN OP HET PLEIN!

Voorafgaand én na afloop van de openingsvoorstelling ‘Woiski vs Woiski’ is het schouwburgplein een klein festivalterrein met food-stands, kinderactiviteiten, een buitenbar en live-muziek. Onder het genot van muziek, een hapje en een drankje kunnen theaterbezoekers en wijkbewonerst elkaar ontmoeten en bijpraten. De matineevoorstelling Woiski vs Woiski van theatergroep Orkater start om 15.30 uur. Voorafgaand geeft regisseur Geert Lageveen een inleiding in de REX-foyer. De inleiding start om 14.45 uur. Woiski vs Woiski is een co-productie van theatergezelschap ORKATER en het Bijlmerparktheater. De veelgeprezen en prijswinnende voorstelling is vorig seizoen al met veel succes op tournee geweest en doet dan nu nog dunnetjes over.

Dinsdag 17 september | vanaf 19.00 uur
ERIK VAN MUISWINKEL EN KASPER VAN DER LAAN IN THEATERDUBBEL

De cabaretiers Erik van Muiswinkel en Kasper van der Laan openen de nieuwe serie THEATERDUBBELS. Cabaretkanon Erik van Muiswinkel speelt daarin zijn ode aan Drs. P. Het aanstormende talent Kasper van der Laan won in 2018 het Leids Cabaret Festival en werd daarna door De Volkskrant tot ‘comedytalent van 2019’ uitgeroepen. Rond de voorstelling presenteert het gerenommeerde Hotel Restaurant Augusta ‘Theatertafelen bij Augusta’, een nieuw gezamenlijk initiatief van de schouwburg en het restaurant. Men kan een ‘theatertafel’ boeken gedurende het hele seizoen voor aanvang van de voorstellingen in Restaurant Augusta.

Donderdag 19 | vrijdag 20 september | vanaf 19.00 uur
THEATERFENOMEEN ALEX KLAASEN LANCEERT NIEUWE HITSHOW ‘SHOWPONIES 2’

Op donderdag 19 en vrijdag 20 september speelt Alex Klaasen zijn gloednieuwe personalityrevue Showponies 2. Showponies 1 was dé verrassing van de afgelopen twee seizoenen. Speciaal in Velsen wil Alex zijn nieuwe show lanceren. Showponies 2 wordt een nieuwe onweerstaanbare revue vol zang, dans, muziek en absurde sketches. Op donderdag 19 september a.s. presenteert de Stadsschouwburg in samenwerking met Landgoed Duin & Kruidberg rondom de voorstelling het gezamenlijke initiatief ‘DenK THEATER’. Gedurende het hele seizoen kunt u de voorstellingen combineren met een theatermenu in Brasserie DenK op Landgoed Duin & Kruidberg.

Zondag 22 september | vanaf 9.00 uur
NIJNTJE OP DE FIETS – dé hit voor 2+ om 09.30 en 11.00 uur

Op zondagochtend is er voor de allerkleinsten met Dick Bruna’s ‘Nijntje op de fiets’. Actrice Marianne van Houten neemt als Nijntje met liedjes en een tekeningendecor van Dick Bruna de kinderen mee langs de boerderij, speeltuin en oma Pluis. Rondom de voorstellingen kan er in de foyer gespeeld worden, zijn er kleurplaten én kunnen kinderen zich laten schminken. Voor de ouders maken wij graag vanaf 09.00 uur al een lekkere cappuccino aan de bar.

Woensdag 25 september | vanaf 19.00 uur
THE STORY OF GEORGE MICHAEL met o.a. CHARLY LUSKE

Back to the 80’s – met onze Club Tropicana als pre- én afterparty!
Het septemberfestival eindigt op feestelijke wijze met de tributeshow ‘The story of George Michael’ waarin het onstuimige leven van de Britse popzanger (de succesvolste zanger uit de jaren ’80 en ’90 met 100 miljoen verkochte platen) centraal staat. Onder aanvoering van musicalster Charley Luske en bassiste Phaedra Kwant wisselen de hits en anekdotes elkaar af. De foyer wordt een Club Tropicana waarin voor- en achteraf gedanst kan worden op swingende eighties muziek en Club Tropicana-cocktails gedronken kunnen worden.

Meer informatie op: www.stadsschouwburgvelsen.nl/openingsfestival.