IJMUIDEN - In het Zee- en Havenmuseum geeft museumvoorzitter, Cor Oudendijk, donderdag 16 mei om 20.00 uur een lezing met beelden over de spectaculaire berging van de “Hornestrand”. De “Hornestrand” was een Deens schip, op weg van Hamburg naar West-Afrika. Het schip was geladen met 300 ton dynamietstaven en 100 ton ontstekers. Op 3 maart 1987 seinde de kapitein dat het schip in het Engels kanaal in brand was geraakt en dat de bemanning het schip had verlaten.

De Sleepboot “Typhoon” van Wijsmuller, kreeg instructies vanuit IJmuiden om poolshoogte te nemen. De brand smeulde in het voorruim waar de ontstekers lagen gestuwd. Een bergingsploeg vanuit IJmuiden, onder leiding van Cor Oudendijk, onderzocht de situatie, waarbij men detonators met tussenposen hoorde ontploffen. Uiteindelijk is de brand door het injecteren met verwarmde stikstof geblust. Na opening van de ruimen werd duidelijk dat men door het oog van de naald was gekropen. Op 25 maart is het schip teruggesleept naar Hamburg om daar de instabiel geworden explosieven te lossen.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en duurt ongeveer een klein uur. Entree: gratis met Museumkaart of met uw donateursvrijkaartje, anders euro 4,00 te betalen aan de kassa. Reserveren van een plaats (ook met MK) kan via de website van het museum en wordt aanbevolen (vol is vol) www.zeehavenmuseum.nl. Adres: Havenkade 55, IJmuiden.