VELSEN - Het toneelseizoen gaat in de Velsense schouwburg van start met de reprise van de bejubelde toneelvoorstelling ‘De Vader’, waarin topacteur Hans Croiset triomfen viert. Meteen daarop volgend kunnen de toneelliefhebbers hun hart ophalen aan de hilarische Engelse komedie Kunst & Kitsch waarin de hoofdrollen gespeeld worden door Liz Snoijink en Raymonde de Kuiper.

Grote man achter de gloednieuwe Nederlandse versie van Kunst & Kitsch is niemand minder dan acteur/musicalspeler/komiek Jon van Eerd. Hij zag het stuk in Londen met o.a. de Engelse steractrice Maggie Smith (de excentrieke dame uit ‘Downton Abbey’) en droomde al jaren om er een keer een Nederlandse bewerking van te maken. Dat gaat nu gebeuren, onder zijn regie. En hij koos voor de grote vrouwenrollen twee actrices die weten hoe je komedie moet spelen: Liz Snoijink en Raymonde de Kuiper en nog niet eerder sámen op de planken stonden.

Kunst & Kitsch (van Peter Shaffer) is een uitdagende komedie in de beste Engelse traditie, dus vol scherpe teksten, onverwachte wendingen en hilarische situaties. Het gaat over een tourgids van een oersaai landhuis. Als blijkt dat zij met haar ongebreidelde fantasie (en met veel succes bij haar toehoorders) de feiten flink verdraait om de rondleidingen zo wat spannender te maken, wordt ze op staande voet ontslagen. Haar chef krijgt echter spijt en besluit bij de excentrieke vrouw langs te gaan om haar hulp aan te bieden. Hieruit bloeit een wonderlijke vriendschap op waarin de dames wekelijks voor elkaar historische figuren gaan naspelen. In die hobby vliegen zij opnieuw uit de bocht. Tot grote hilariteit van het publiek, dat kan smullen van fantastische dialogen, onvergetelijke Engelse humor en een onbetaalbare climax.

De Velsense voorstelling van Kunst & Kitsch ligt nog vóór de landelijke première in Amsterdam. Regisseur Jon van Eerd koos de ambiance van de Velsense schouwburg én het hem zo vertrouwde Velsense publiek om zijn nieuwe toneelavontuur ‘in te spelen’. Als regisseur zit hij dus in de zaal en kijkt hij met de toeschouwers mee. Het wordt een extra spannende avond! Te zien op woensdag 19 september (20.15 uur) in de Stadsschouwburg Velsen.