VELSEN - De Stadsschouwburg Velsen maakt zich op voor een extra feestelijk nieuw theaterseizoen. In haar plannen voor 18-19 onthult het theater een uitgebreide en smaakvolle selectie van grote namen, internationale groepen én aanstormende talenten. Het seizoen krijgt een bijzonder tintje omdat het theater in september de aftrap geeft van de viering van het 80-jarige jubileum.

Jubileum
De Stadsschouwburg Velsen opende haar deuren op 22 september 1938 als het REX-filmtheater. Om die dag 80 jaar na dato niet ongemerkt voorbij te laten gaan, boekte de jarige schouwburg op haar verjaardagsfeestje de inmiddels internationaal vermaarde Ashton Brothers, die een extra feestelijke versie neer gaan zetten van hun bejubelde hitshow ‘Enfants Terribles’.

Ook andere theatermakers zoals De Wereldband, fadolegende Fernando Lameirinhas, de Duits-Nederlandse revueprins Sven Ratzke en Nederlandse topmuzikanten als Niki Jacobs en Eric Vloeimans maken een speciaal programma voor de jarige schouwburg. Het internationale choreografenduo Ivgi & Greben brengt op verzoek de aangrijpende dansvoorstelling ‘We are in trouble’, die ten doop werd gehouden op de manifestatie Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, naar Velsen. De Canadese dansgroep Red SKy Performance koos de Velsense schouwburg zelfs voor de Europese première van haar dansshow ‘Backbone’.

Grote namen in alle genres
In haar feestseizoen presenteert de schouwburg een indrukwekkende lijst grote namen in uiteenlopende genres. In de cabaret-eredivisie zetten grootheden als Brigitte Kaandorp, Youp van ’t Hek, Marc-Marie Huijbregts (oudejaars), Arjen Lubach, Paul de Leeuw, Rundfunk, Alex Klaasen, Ton Kas, Rundfunk, Harrie Jekkers, Veldhuis & Kemper, Erik van Muiswinkel, Ali B, Richard Groenendijk, Lenette van Dongen, Tineke Schouten en Van der Laan & Woe koers naar IJmuiden. Ook het half-IJmuidense en altijd geruchtmakende cabaretduo Arie en Silvester is na een aantal jaren weer van de partij.

Volop musicals en toneel
Musicalliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan blikvangende shows als ‘All Stars’, ‘The Bridges of Madison County’, Expeditie Eiland’ en de reprise van de oer-Hollandse hitmusical ‘Op Hoop van Zegen’. Voor toneelliefhebbers dienen er zich bijzondere buitenkansjes aan. Naast vedettes als Huub Stapel, Pierre Bokma, Tjitske Reidinga, Ilse Warringa (Juf Ank), Bram van der Vlugt, Anne-Wil Blankers en Louis d’Or-winnaar Hans Croiset (in ‘De Vader’) is het de schouwburg gelukt om het grote-zalen-aanbod van de groep Mugmetde goudentand in huis te halen. Dat levert o.a. de veelbesproken toneelhit van jaren geleden op: ‘Smoeder’, waarin topacteur Marcel Musters speelt naast de veelgeroemde toneelschrijfster Maria Goos. Het amusementstoneel dat langs de grote Nederlandse schouwburg reist, krijgt met dit aanbod, én dat van o.a. Toneelgroep Suburbia (met Peter Blok) en muziektheatergroep Orkater een paar mooie tegenhangers.

Internationale topshows
Naast het aanbod van Nederlandse podiumkunst profileert de Velsense schouwburg zich ook met een keus uit het internationale podiumkunstaanbod. Daarmee wint het seizoensaanbod aan exclusiviteit en regionale uitstraling. Internationale shows komen uit o.a. Zuid-Afrika (Cape Town Opera Chorus, Soweto Gospel Choir), Ierland (Anuna en Ragús), China (Chinees Nationaal Circus), Canada (Red Sky Performance), Oost-Europa (de opera’s ‘De Parelvissers’ en ‘De Barbier van Sevilla’) en van het Londense West End (The Story of The Dubliners).

Voor de kids
Aan al het bovengenoemde theaterfraais wordt ook een ruim en heel divers aanbod voor jeugd en jongeren gezet, met passende toppers, zoals Mel Wallis de Vries’ spannende 12+ thriller ‘Vals’ en hitshows als De Gruffalo, Het Zandkasteel, Dikkie Dik, De Kleine Zeemeermin en ‘De waanzinnige boomhut’.

Lokale makers
In het seizoenprogramma 18-19 maakt de Velsense schouwburg ook weer ruim baan voor een breed scala van lokale makers: van de IJmuider Harmonie tot Eigenwijs, De Jonge Stem, Unidos, AHA Productions, Ichthus Lyceum en DanceWorks Velsen aan toe.

Gratis gids
Dit is maar een kleine greep uit het volle aanbod van de jarige Stadsschouwburg Velsen. Het volledige programma staat online (www.stadsschouwburgvelsen.nl) en in de nieuwe theatergids. Die is vanaf zaterdag 19 mei gratis af te halen bij het theater aan de Groeneweg 71 in IJmuiden.