IJMUIDEN - Bent u al een duurzame held? Het Festival Duurzame Helden, georganiseerd door gemeente Velsen en Omgevingsdienst IJmond, heet u op zaterdag 7 oktober van 11.00 tot 16.00 uur van harte welkom om meer te weten te komen energiebesparende maatregelen, duurzaam leven, aardgasvrij koken, uw tuin water- en diervriendelijk maken én afval inzamelen en scheiden. Op Plein 1945 in IJmuiden komt u erachter hoe u ook een duurzame held wordt.

Aardgasvrij koken

Nederlandse huizen maken bijna altijd gebruik van aardgas voor verwarming en koken. Inmiddels is duidelijk dat dit eindig is. Nederland wordt in de toekomst meer en meer aardgasvrij. Tijdens kookdemo’s om 12.00 en 14.00 uur laat Marianne Buurt u zien hoe u zonder aardgas nog steeds lekker en makkelijk kunt koken. Behalve kijken mag u natuurlijk wat proeven.

Duurzaam wonen

De zomer is (bijna) voorbij, de dagen worden korter en kouder. Het begin van de herfst is hét moment om actie te ondernemen wat betreft energiebesparende maatregelen in huis. Op de markt van het festival vindt u het onafhankelijke Duurzaam Bouwloket, waar u gemakkelijk een subsidiecheck kunt laten uitvoeren. Investeren in een duurzamer huis levert vaak mooie besparingen op, daarom zijn er voor u ook aanbieders van duurzame maatregelen, zoals kozijnen, isolatie en zonnepanelen aanwezig. Ook Energiek Velsen is aanwezig, zij vertellen u graag hoe u groen kunt investeren in energie.

Regen en afval

Na de regenbuien van vorige week weten we dat er heel veel water in korte tijd naar beneden kan komen en dat kan niet altijd even goed meer weg. Gemeente Velsen sluit zich daarom aan bij operatie Steenbreek met als doel ‘Tegels uit de tuin, planten erin’. Ook heeft dit een positief effect voor bijvoorbeeld bijen.

Wat afval betreft recyclen we steeds meer en dat merkt u aan de manier waarop we inzamelen. Waarom scheiden we afval? En wat gebeurt er met die stromen? HVC vertelt u er graag meer over. Ook de Beestenbende is aanwezig. Deze kinderen zetten zich in om onze gemeente schoner te maken door zwerfvuil op te ruimen.

Komt u ook?

Op het Festival Duurzame Helden kunt u na het rondkijken nog even ontspannen door biologische producten zoals honing, ijs en hapjes te proeven. Kinderen kunnen zich er ook prima vermaken met knutselactiviteiten en kinderkookworkshops. Meer informatie over de deelnemers vindt u op www.odijmond.nl/duurzameheldenvelsen. Het Festival Duurzame Helden Velsen wordt gesponsord door Hoogheemraadschap Rijnland.