IJMUIDEN - De Portugees-Nederlandse zanger, gitarist en componist Fernando Lameirinhas wordt dit jaar 75 jaar. De alom bejubelde fadoprins bracht zijn vroegste jeugd door op het Portugese platteland, waar zijn passie voor muziek ontstond.

Via België kwam Fernando met zijn broer Tony naar Nederland waar hij uitgroeide tot een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Fernando werd beroemd om zijn ‘swingende zonnige fado’ waarin hij de tristesse van de smachtende Portugese liederen vol weemoed en heimwee met zijn unieke charmante stem omvormde naar prachtige meeslepende songs die een feel-good-gevoel veroorzaakten. Een prachtig recent voorbeeld hiervan is Fernando’s optreden bij Podium Witteman, waar hij het prachtige lied ‘Un fado ameu pai’ (een fado voor mijn vader) vertolkte.

Met zijn zonnige fado’s veroverde Fernando een groot publiek. Die liefhebbers bedient hij in zijn Velsense verjaardagsconcert met een selectie van zijn lievelingssongs die hij vertolkt samen met de blikvangende Portugese fadozangeres Magda Mendes én de Nederlandse zanger-pianist Paul de Munnik.

Op dinsdag 14 mei brengt Fernando een hommage aan zijn fado in de Stadsschouwburg Velsen.

DI 14 MEI | 20.15 UUR | € 25,00

https://stadsschouwburgvelsen.nl/