IJMUIDEN - Daria Bukvić’s confronterende en brutale bewerking van Shakespeares klassieker Othello was de afgelopen maanden in de grote theaterzalen van het land te bewonderen. Op zaterdag 7 maart wordt het toneelstuk voor de laatste keer opgevoerd in de Stadsschouwburg Velsen.Bukvić, regisseur bij Het Nationale Theater, werd voor Othello in 2018 beloond met enthousiaste recensies, nominaties en uitverkochte zalen. In Nederland wordt het stuk vaak gebracht als een liefdestragedie over wraak en jaloezie. Maar regisseur Daria Bukvić vraagt zich af: “waarom maakte Shakespeare van Othello bewust een zwarte man? Wat betekent het om de enige zwarte man in een witte wereld te zijn? Gunt die wereld hem zijn succes?” Zij koos ervoor om juist dit aspect leidend te maken in haar regie en onderstreepte dit door Werner Kolf in de titelrol te casten. In de vertaling van toneelschrijfster Esther Duysker kregen ook de vrouwelijke personages een stevigere stem.

Naast o.a. steracteurs Rick Paul van Mulligen en Werner Kolf is de oude cast aangevuld met Gouden Kalf winnares Melody Klaver, Charlie Chan Dagelet en Jord Knotter.

Uit de pers: “Daria Bukvić gaat met lef en brutaliteit deze klassieke Shakespeare te lijf.”- de Volkskrant (★★★★)
Deze Othello is fris, spannend, diepgaand en poëtisch in tekst, spel en vormgeving. Een lust voor het oog en listig tot onder de huid.” - Telegraaf (★★★★)
Haar regie is van begin tot eind spannend en actueel.” - NRC (★★★★)