IJMUIDEN - Stormvogels-voorzitter Nico Stoker had een drukke middag in het ouverture duel van het seizoen 2019-2020 van Stormvogels tegen Kon.HFC, want zeven keer moest hij de stand veranderen op het scorebord, alle doelpunten in het voordeel van het team van trainer Sjaak Lettinga. Omdat Kon.HFC aan Stormvogels niet al te veel tegenstand kon bieden en niet tot scoren kon komen, stond na tweemaal 45 minuten dus een mooie eindstand van 7-0 op het scorebord. Goaltjesdief Patrick Krop deed zijn bijnaam een heel grote eer aan, want hij kwam viermaal tot scoren; Brian Ezeoke wist twee- en Berry Willemse eenmaal het net te vinden.

In tegenstelling tot Kon.HFC wist Stormvogels het heel rustig te houden op het overschrijvingsfront: vier spelers verlieten de IJmuidense vereniging en slechts twee spelers, t.w. Patrick Krop en Wago Matitaishvilli, kwamen terug op het oude nest. Bovendien kon trainer Sjaak Lettinga weer een beroep doen op de overijverige rechtervleugelverdediger Stijn van der Voort, dit na een stageperiode op een cruiseschip van vijf maanden, en een paar langdurige geblesseerden. Maar liefst 10 spelers meldden zich aan bij de 'Koninklijke' en zeven van deze nieuwelingen werden opgenomen in de selectie tegen Stormvogels. Aan de Heemsteedse trainer Feike Prins dus de opdracht de puzzelstukjes zo goed en snel mogelijk neer te leggen. Gezien de goede resultaten die Stormvogels voor aanvang van de competitie had geboekt in de KNVB-beker en de MidWest Cup (beide poulewinnaar) had trainer Lettinga een grotere voorsprong op zijn collega-trainer en dat verschil in continuïteit was duidelijk te zien op het veld.

Op de vaste krachten van het afgelopen seizoen, Gregory van Nieuwkoop en Kay Keus, kon Lettinga geen beroep doen i.v.m. een blessure, terwijl Rowan van Eijk op de bank begon. Door zijn goede spel in de voorbereiding wist Rick van Westen een basisplaats (rechtervleugelverdediger) op te eisen en deed dit opnieuw uitstekend. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Vinze Otten zette Stormvogels met fris aanvallend voetbal haar tegenstander onder druk en creëerde zich aardig wat kansen, maar het vizier van o.a. Brian Ezeoke, Patrick Krop en Stijn van der Voort was nog niet scherp afgesteld. De mooiste kans was voor Krop, die na een pass van Van der Voort in de 20ste minuut alleen voor doelman Savan Oostenbrink die door zich voor de bal te gooien de zoveelste redding kon brengen.

En nadat Thomas Scholten in minuut 32 in kansrijke positie over had geschoten, was het een minuut later eindelijk raak: Krop onderschepte een verkeerde terugspeelbal van aanvoerder Bart Neles, passeerde heel subtiel doelman Savan Oostenbrink om vervolgens de bal in het mandje te deponeren, 1-0. Voor de rust kon Stormvogels haar voorsprong verdubbelen: een verre pass van Van der Voort bereikte de op links staande Joey Wolthuis die de bal meteen voorgaf op Berry Willemse die op zijn beurt voor de tweede keer doelman Oostenbrink het nakijken kon geven. Ruststand daardoor 2-0. Voorzitter Stoker moest reeds na vier minuten in de tweede helft opnieuw de trap op om het cijfer 2 te vervangen voor een 3, want na een voorzet van Scholten werd de bal beheerst door Krop in het HFC-doel geschoten. Drie minuten later werd doelman Oostenbrink door Krop omspeelt om vervolgens Ezeoke een niet te missen kans te bieden, 4-0. Stoker had reeds het wijselijk besluit genomen op het scorebord te blijven staan.

Zes minuten een actie met veel doorzettingsvermogen van Van der Voort, want zijn voorzet werd opnieuw afgerond door Krop waardoor een hattrick voor hem een feit werd, 5-0. In de 65ste minuut dezelfde actie van Van der Voort; nu prikte hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Van de 68ste tot de 83ste minuut paste trainer Lettinga drie wissels toe: Wago Matitaishvilli, Rowan van Eck en Diego Mores Neves respectievelijk in het veld voor Wolthuis, Scholten en Krop, die een publiekswissel kreeg. Twee minuten voor de wissel mocht Krop een vrije schop nemen van een afstand van pl.m. 25 meter en omdat zijn diagonale schop door niemand werd aangeraakt, werd de verbaasde doelman Oostenbrink voor de zesde maal gepasseerd. En nog was de koek voor Stormvogels niet op, want 2 minuten voor tijd wist Ezeoke een voorzet van Mores Neves bekwaam af te ronden, 7-0! Via de trap van het scorebord liep voorzitter Stoker met een optimistisch gevoel voor de toekomst van zijn vlaggenschip naar de bestuurskamer alwaar veel gespreksstof aanwezig was omtrent de eclatante overwinning.

Opstelling: doelman Floris Serné - had niet al te veel te doen, maar wat hij moest doen, deed hij goed; achter v.r.n.l.: Rick van Westen - zette zijn opgaande lijn voort in het eerste competitieduel; Joshua Jansen - als vanouds was hij weer berengoed; Glenn Bruinsma - speelde als centrumverdediger, voor hem onwennig, een heel goede partij, en Stijn van der Voort - heeft zijn achterstand na een stageperiode van vijf maanden overduidelijk ingehaald en speelde aanvallend vechtlustig. Op het middenveld stonden Thomas Scholten, Dennis Blok en Berry Willemsen, die allen hun taak heel goed uitvoerden. Voorin v.r.n.l: Brian Ezeoke: als terughangende rechterspits voerde hij zijn opdracht voorbeeldig uit en scoorde tweemaal; Patrick Krop - blij was een ieder met zijn terugkomst op het oude nest en met vier doelpunten maakte hij heel wat vrienden; Joey Wolthuis - gaat langzaam tot de vaste waarde horen en met zijn snelheid is hij een schrik van elke tegenstander. Hij is tevens goed voor vele assists. Hierachter zit nog een groot aantal spelers die allen inzetbaar zijn voor het eerste elftal.

Resumerend: indien trainer Lettinga dit seizoen niet geplaagd zal worden met (langdurige) blessures, dan kan de toekomst rooskleurig ingezien worden. Zaterdag is om 15.00 uur het altijd lastige DEM in Beverwijk de volgende tegenstander.

Het tweede moest het opnemen tegen de reserves van Roda'23 uit Amstelveen en na een goede eerste helft werd met 5-2 gewonnen. Met heel goed voetbal werd een 3-0-ruststand bereikt door doelpunten van Ozan Kutlu, Jari van Westen (strafschopen Sehmin Sarit. In het begin van de tweede helft liet Stormvogels de teugels te veel vieren en daar profiteerde Roda'23 2 behoorlijk van door tweemaal tot scoren te komen. Daarna pakte Stormvogels de draad weer op en door José Leone en Brian Asengo werd de eindstand op 5-2 bepaald. De uitslag had veel groter kunnen wanneer men beter had omgegaan met de vele geboden kansen. Bovendien miste Jari van Westen en Ozan Kutlu vanaf 11 meter.

De dames toonden tegen tegenstander FC Zaandam heel veel veerkracht door een 0-3-achterstand om te zetten in een 4-3-overwinning. De kleindochters van Adrie van Nieuwkoop, t.w. Cloe, en de kleindochter van Simon Verdikt, t.w. Quinty, scoorden ieder tweemaal.