HEEMSKERK - Na twee afgebroken seizoenen speelde Stormvogels haar ouverturewedstrijd van het seizoen 2021-2022 in Heemskerk tegen ADO’20. De ploeg die het Stormvogels in het seizoen 2019-2020 in de laatste wedstrijd voordat de competitie stil gelegd moest worden vanwege de coronaperikelen behoorlijk lastig maakte door haar stugge spel, maar Stormvogels toch de tweede periodetitel pakte. Echter, Covid-19 gooide roet in het eten en zodoende werd deze zo fel begeerde titel toen een illusie.

ADO’20 tegen Stormvogels werd een duel met twee gezichten; de eerste helft was Stormvogels de iets betere ploeg, creëerde zich de betere kansen, maar speelde met een te laag tempo en het spel was te slordig door te veel onnodig balverlies. De overtuiging die er in de drie eerder gespeelde bekerduels wel aanwezig was, was nu ver te zoeken. De tweede helft gooide Stormvogels het tempo omhoog en kreeg daardoor meer grip op de wedstrijd wat resulteerde in drie doelpunten.

Na vier minuten zette het team van trainer Patrick Krop druk en dat resulteerde in de eerste kans: Joey Wolthuis wist vanaf links het hoofd van Brian Ezeoke te vinden, maar de kopbal vloog hoog over. Zes minuten later een mooie combinatie tussen Stijn van der Voort en Melle Springer, die met zijn bekende sleepbeweging zijn tegenstander op het verkeerde been zet om vervolgens naast te schieten. Even daarna maakte doelman Mitchell Umans een kopbal van Jos Jansen onschadelijk.

Na een kwartier viel de eerste kans aan ADO’20-kant te noteren: Boyd van der Mey zag doelman Veen redden op zijn inzet. Dat doet Veen even later eveneens op een schot van Cor Baltus. Hierna zijn er twintig minuten lang geen wapenfeiten te noteren. Tien minuten voor rust moest ADO’er Max Kroes per brancard van het veld gedragen worden; zijn broer Sam verving hem. Toch leek Stormvogels even voor de rust op voorsprong te komen toen Van der Voort na een rush binnen de beruchte lijnen onderuit werd geschoffeld. Echter, de ADO’20-keeper Umans wist Springer van een doelpunt te houden door de bal uit de rechterhoek te stoppen. Op slag van rust stuurde Springer linkerspits Wolthuis in de diepte, maar doelman Umans was met een mooie snoekduik net iets eerder bij de bal om zodoende de ruststand op 0-0 te houden.

Wat trainer Krop in de rust tegen zijn spelers heeft gezegd, valt te raden: ,,Tempo moet behoorlijk omhoog”. De spelers diende hun trainer meteen van repliek, de druk werd daardoor verhoogd en nadat na drie minuten Kay Keus in het veld kwam voor Thomas Scholten, zag Van Essen zijn inzet voorlangs vliegen. In minuut 54 kopte Ezeoke een hoekschop van Springer keihard in de touwen, 0-1.

Stormvogels bleef domineren, creëerde zich wat kansjes, maar moest toezien dat invaller Ramon van der Helm in kansrijke positie kwam, maar zijn schot op tijd geblokt zag door Rick van Westen. Halverwege de tweede helft kwam Bas Scholten in het veld voor Wolthuis en zakte het spel van Stormvogels naar een bedenkelijk niveau (veel balverlies). Gelukkig herpakten de IJmuidernaren zich het laatste kwartier en 10 minuten voor tijd werd de voorsprong verdubbeld: na een assist van Ezeoke begon Springer aan een solo en zeer beheerst passeerde hij doelman Umans, 0-2. Drie minuten daarna verlieten Gregory van Nieuwkoop en Ezeoke het veld en zij werden vervangen door Dennis Klepper en Berry Willemse.

Twee minuten voor tijd kreeg Van Essen een niet te missen kans, aangeboden door Springer. Echter, Van Essen schoot in het zijnet. Nadat Kroes twee maal geel had ontvangen, wist Springer even voor tijd na een combinatie met Van Essen de eindstand op 0-3 te brengen.

Zaterdag a.s. is de topper tussen Stormvogels en Olympia Haarlem te bewonderen.