IJMUIDEN - Zowel IJmuiden als Stormvogels krijgt geen loon naar werken In de stadsderby tussen de hardwerkende ploegen vv IJmuiden en Stormvogels, met een handjevol legale, maar met een groter aantal ‘illegale’ toeschouwers-op-afstand, werden de punten broederlijk verdeeld: 0-0! Indien het een bokswedstrijd had geweest, dan had het team van trainer Sjaak Lettinga qua veldspel op punten gewonnen. Een aantal kansen waren er over en weer, maar de beide centrumverdedigers van de twee kemphanen, Floyd Hille en Joshua Janssen, hadden respectievelijk de normaal veel scorende spitsen Patrick Castricum en Patrick Krop in hun kontzak zitten en gaven vooral de eerste helft samen met hun overige drie verdedigers weinig kansen weg.

Trainer Lettinga was na afloop op een front wel tevreden: uit de twee eerder gespeelde wedstrijden kreeg Stormvogels vier doelpunten tegen; nu hield zijn verdediging de nul. Door dit gelijke spel is Stormvogels door een beter doelsaldo koploper in haar klasse geworden en hield IJmuiden op 4 punten achterstand.
Trainer Lettinga had een wijziging in zijn team in petto: op de linkerspitsplaats nam Thomas Scholten de plaats in van Aron Apetz, maar omdat Berry Willemse tijdens dupe warming-up zich niet goed voelde aan het grote karwei te beginnen, werd Joachim Aukes zijn vervanger.

Het eerste kwartier liet twee hardwerkende teams zien en omdat er om elke meter grond geknokt werd met zo nu en dan (te) voetbal, trok binnen acht minuten scheidsrechter Julio Barrales, die de derby ontzettend goed aanvoelde, drie gele kaarten: Milan van Essen en Daan Heinemeijer van IJmuiden en Scholten van Stormvogels pakten hun tegenstander te fel aan.

Weinig kansen waren er in de eerste helft te constateren. In de 20ste minuut vloog de opnieuw aanvallend ingestelde rechtervleugelverdediger Dennis Klepper het strafschopgebied binnen en door de meegelopen Joshua Dominggus werd hij onderuit gehaald, maar de leidsman vond het geen pingel.

Het eerste schot van de wedstrijd was pas in de 35ste minuut: na een afgeslagen aanval belandde de bal voor de voeten van Hille die zijn keiharde schot ruim over de deklat zag vliegen. Een minuut later kopte de bonkige spits Patrick Castricum de bal achter doelman Floris Serné, maar de goed oplettende scheidsrechter had hands geconstateerd.
Vijf minuten voor rust gaf José Leone vanaf rechts een heel verre pass over de hele breedte van het veld richting Scholten op links die vervolgens zijn harde schuiver voorlangs zag gaan.

De tweede helft gingen beide ploegen op zoek naar de openingstreffer waardoor de weinig in getale opgekomen toeschouwers een aantrekkelijk duel voorgeschoteld kregen en kansen niet uitbleven. Na zeven minuten vloog een afstandsschot van Brian Ezeoke over het doel van IJmuiden; in de 70ste minuut bracht Scholten spits Krop in stelling en met zijn voet bracht doelman Tom Hoogewerf met moeite redding; doelman Serné moest een minuut later aan de andere kant eveneens met zijn voet redding brengen na een doelpoging van invaller Mike Dubbelaar.

18 minuten voor tijd besloot trainer Lettinga vers bloed in zijn team te gooien: Joey Wolthuis en Apetz namen de plaats in van Aukes en Leone. Zeven minuten voor tijd moest doelman Serné alles uit de kast halen een vernietigend schot van Castricum onschadelijk te maken en een minuut later kopte Wolthuis na een assist van Rick van Westen de bal veel te zacht richting vijandelijk doel.

De slotminuten werden nog zeer spectaculair: doelman Serné haalde Wesley Heeres naar de grond, maar scheidsrechter Barrales gaf een achterbal. Dit tot groot ongenoegen van o.a. spits Castricum die door verbaal geweld zijn tweede gele kaart ontving en als eerste mocht gaan douchen. Even daarna kwam het team van trainer Tom Jacob bijna met negen man te staan, toen invaller Jeffrey Prinsse een veel te harde overtreding op het middenveld had gemaakt, maar de leidsman hield nu de rode kaart op zak; totaal had hij 5 gele en 1 rode kaart aan IJmuiden- en 3 gele kaarten aan Stormvogels-spelers uitgedeeld.

Jammer, dat er zo weinig toeschouwers aanwezig waren die getuige hadden kunnen zijn van een stadsderby die alle ingrediënten in zich had voor een lekkere mannelijke pot voetbal.

Zaterdag speelt Stormvogels in en tegen Beverwijk met als aanvangstijd 16.00 uur.