IJMUIDEN – Tegen rode-lantaarndrager VEW uit Heemstede heeft Stormvogels opnieuw een 2-1-overwinning kunnen boeken en daarmee ging Stormvogels op herhaling, want deze uitslag stond op 3 november jl. eveneens op het scorebord.

Normaliter had de uitslag veel hoger kunnen uitvallen, maar het manco bij niet alleen de laatste wedstrijden, maar bij het hele seizoen bij het team van trainer Sjaak Lettinga is, dat men veel te nonchalant omgaat met de geboden kansen. Opnieuw had Lettinga een afwezige: Glenn Bruinsma zag, dat zijn plaats in de verdediging werd ingenomen door de voor de 100 procent herstelde Kay Keus.

De IJmuidenaren kwamen heel sterk uit de startblokken en binnen 10 minuten waren er twee opgelegde kansen te noteren: Berry Willemse en José Leone lieten de man aan het scorebord voorlopig ruim twintig minuten werkloos toekijken.

Na 27 minuten leek Stormvogels de leiding te nemen: na een voorzet van de actieve Joey Wolthuis dwong Leone doelman Tristan Hoogeboom een spectaculaire redding te laten verrichten door de bal uit de uiterste hoek te halen. Hierbij vloog Hoogeboom heel ongelukkig tegen het aluminium aan waardoor de Heemsteedse verzorger Van Willegen minutenlang bezig was de sluitpost op te lappen. Vier minuten later nam Stormvogels eindelijk een verdiende voorsprong. Na een assist van Wolthuis wist Brian Ezeoke de bal subtiel diagonaal over doelman Hoogeboom heen te wippen, 1-0.

Daarna was het tot tweemaal aan toe, dat doelman Hoogeboom Leone van een treffer af moest houden. De voetbalwet schrijft al honderden jaren voor: het elftal dat vele kansen onbenut laat, krijgt meestal het deksel op de neus. En zo geschiedde: op slag van rust kreeg VEW een vrije schop waarbij Jordy de Gier klaar stond de ruststand op 1-1 te brengen.

Behoorlijk aangeslagen door deze gelijkmaker zaten de Stormvogels-spelers in de rust in de kleedkamer en zonder tussenkomst van hun trainer werd er door hen afgesproken de tweede helft VEW constant onder druk te zetten om zo snel voor de tweede keer de score te openen. Het duel speelde constant op de helft van VEW en in de 53ste kwam Stormvogels opnieuw aan de leiding: een vrije schop van Danny Blok werd door hem in de trechter gepompt alwaar Dave Straetmans stond om de bal te ruimen, maar hij kreeg de effectvolle kromme bal verkeerd op zijn hoofd waardoor hij zijn eigen doelman het nakijken gaf, 2-1.

Stormvogels bleef de aanval opzoeken, maar bij een van de schaarse VEW-uitvallen vuurde de geheel vrijstaande Jasper van der Veldt na een kwartier een ferme kopbal af die heel spectaculair door doelman Floris Serné uit de benedenhoek werd gehaald. Halverwege de tweede helft vloog Leone vanaf de middellijn met een lange en snelle rush richting het vijandelijke doel en net voor de zestienmeterlijn werd hij onderuit gehaald door Straetmans en nadat hij eerst in eigen doel had gekopt, kreeg hij van de goed leidende scheidsrechter Bryan de Groot nu de rode kaart gepresenteerd. En opnieuw stond Blok klaar de vrije schop klaar te verzilveren, maar met een spectaculaire zweefduik wilde doelman Hoogenboom niet dat er opnieuw een Stormvogels-feestje werd gevierd.

Inmiddels was Fernando Alphenaar in het veld gekomen voor Taoufik Dardouh en binnen vijf minuten was hij getuige van de zoveelste redding van doelman Hoogenboom op een kopbal van Berry Willemse, die 10 minuten voor tijd het derde doelpunt op zijn voet had, maar omdat zijn coördinatie haperde, vloog de bal na een omhaal niet in het verlaten doel, maar een heel verkeerde kant op.

Met tien man en opportunistisch voetbal trachtte VEW het de IJmuidense verdediging in de slotfase nog een beetje lastig te maken, maar doelman Serné c.s. hadden geen zin VEW met een punt af te laten reizen.

De concurrenten om de plaatsen twee en drie, Pancratius en DEM, wonnen eveneens hun wedstrijd. De strijd om het tweede periodekampioenschap is gestreden en de winnaar is onze plaatsgenoot vv IJmuiden geworden. En laat het team van trainer Anthony Correia op zaterdag 9 maart a.s. de volgende tegenstander op sportpark Zeewijk zijn.

Het tweede had, terwijl hun vijfde elftal in competitieverband in hun klasse uitkomt, het Amsterdamse Swift 2 in een bekerduel als tegenstander. Een lange tijd kon het team van trainer Marco Adema de Amsterdammers goed partij geven, maar in de tweede helft was de tegenstand gebroken en stond een 2-6-uitslag op het scorebord. Ozan Kutlu, die een paar uur later nog bij het eerste elftal inviel, scoorde beide doelpunten.