AMSTERDAM - Vorige week werd hulptrainer Marco Adema door hoofdtrainer Sjaak Lettinga naar de wedstrijd in de tweede klasse A tussen Blauw Wit/Beursbengels en DVVA (1-2) gestuurd en ondanks de nederlaag schreef Adema in zijn rapport, dat Blauw W./B. bijna weer haar oude vorm had gekregen na maandenlang behoorlijk gesukkeld te hebben door blessures en schorsingen. Sinds 19 januari jl. had Blauw W./B. geen wedstrijd meer kunnen winnen en daardoor waren de Amsterdammers afgezakt naar de op een na onderste plaats.

U wilt het geloven of niet, maar net tegen Stormvogels was Blauw W./B. op volle oorlogssterkte en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de Amsterdammers zowel bijna de gehele eerste als de tweede helft domineerden; alleen de eerste twintig minuten was het duel in evenwicht en in die periode scoorden de IJmuidenaren het enige doelpunt.Ten opzichte van vorige week in de reguliere competitiewedstrijd tegen SCW uit was er slechts een mutatie: Brian Ezeoke zat op de bank, terwijl Rick van Westen een verdedigende taak kreeg toegewezen.

Meteen in het begin kreeg Blauw Wit/B. geen strafschop van scheidsrechter Frank Tol toegewezen toen Zion Linger binnen de beruchte lijnen werd gevloerd; Linger liep een dusdanige blessure op zodat hij vervangen moest worden.In de dertiende minuut nam Stormvogels de leiding door Glenn Bruinsma, die doelman Youssef El Abdallaouli het nakijken gaf, 0-1. Na ruim twintig spelen werd Blauw Wit/B. sterker, maar pas diep in de eerste helft kwam Blauw Wit/B., dat een paar weken geleden haar trainersduo naar huis had gestuurd, op gelijke hoogte, want na een combinatie tussen Gino Piqué en Donavan Mijnals prikte laatstgenoemde de bal onhoudbaar voor doelman Floris Serné in de kruising, 1-1. Even na de gelijkmaker kreeg Joey Wolthuis een dot van een kans, maar hij faalde. Trainer Lettinga vond, dat je het missen van deze kans ,,Joey niet kwalijk mocht hemen." Een paar minuten in blessuretijd rondde Erwin Smajic een assist van Jerghinio Sahadewsig mooi af, waardoor de ruststand 2-1 werd.

De tweede helft bleef Blauw Wit/B. de bovenliggende partij, maar pas na een half uur kon Piqué uit de draai de voorsprong vergroten, 3-1. In de slotminuut bepaalde Smajic de eindstand op 4-1. Opnieuw haalde Stormvogels voor de zoveelste keer in een nacompetitie- of een beslissingswedstrijd bakzeil tegen Blauw Wit.

Stormvogels is duidelijk door deze 4-1-nederlaag op de feiten gedrukt, dat het team van trainer Lettinga nog niets te zoeken heeft in de tweede klasse. Lettinga: ,,Blauw Wit/Beursbengels heeft over de hele linie wat meer kwaliteiten in huis dan wij. We gaan nu kijken of wij volgend seizoen een stap kunnen maken: het zal niet makkelijk worden, want er is nauwelijks aanwas van nieuwe spelers."Eindigde Stormvogels in het seizoen 2018-2019 met 9 punten achterstand op kampioen Zandvoort en 12 punten voorsprong op Overbos op de tweede plaats, het afgelopen seizoen behaalde de Vogels een derde plaats met 23 punten achterstand op kampioen Kagia en 3 punten op Pancratius.

Het komend seizoen zal Stormvogels geconfronteerd worden met Olympia Haarlem, de ongeslagen kampioen van de vierde klasse A; de Haarlemmers wisten maar liefst 151 keer het net te vinden.Dat de resultaten dit seizoen iets minder waren dan het afgelopen seizoen, valt makkelijk te verklaren: trainer Lettinga moest elke wedstrijd een ander team de wei in sturen door langdurige blessures, schorsingen en afwezigheid door arbeidsverplichtingen en een stageperiode. Zo goed als elke wedstrijd moest hij roeien met de riemen die hij ter beschikking had. De tweede competitiehelft werd Lettinga geconfronteerd met een maandenlange afwezigheid van zijn beide backs Stijn van der Voort en Roy Schoorl die respectievelijk maandenlang stage ging lopen aan boord van een cruiseschip en de ander door werkzaamheden niet meer kon trainen.Vervolgens had Lettinga een waslijst aan langdurig geblesseerde spelers: Rowan van Eijk, Etkin Zivkara, Gregory van Nieuwkoop, Danny Blok en Joey Wolthuis, terwijl Huseyin Yilmaz bijna de gehele competitie niet inzetbaar was. Kortom, Lettinga en zijn staf hebben bijna het gehele seizoen moeten puzzelen een zo goed mogelijk team op de been te kunnen brengen en veel jeugdig talent werd daardoor door hen ingepast.Verder was de oktobermaand in 2018 een heel slechte maand voor Stormvogels: uit 4 wedstrijden werden slechts 2 punten behaald.

HET TWEEDE
Het tweede boekte wel een positief resultaat in strijd om de nacompetitie, want in Edam werd met 1-3 gewonnen van EVC 2. Door het benutten van een strafschop namen de Edammers na 20 minuten de leiding, maar vijf minuten voor rust verzilverde Jim Berghuis een voorzet van Ozan Kutlu, 1-1.In de tweede helft twee identieke doelpunten voor de Vogels: invaller en A-junior Brian Asenga bezorgde Merhan Teimori vlogen de ballen als volleerde piloten het Edamse doel in: 1-3.Zaterdag is in Amsterdam-West Sloterdijk 2 12.30 uur de volgende tegenstander.