IJMUIDEN - Treuren om de komst van corona en duimen draaiend wachten op betere tijden? Dat zit niet in het dna van de 108 jaar oude IJmuidense voetbalvereniging Stormvogels. Natuurlijk baalde alles en iedereen bij de club als een stekker toen de zaak half maart ineens op slot moest.
Maar nu het complex langzaam maar zeker weer tot leven komt, wordt duidelijk dat de vele vrijwilligers niet hebben stilgezeten. Zo is de bestuurskamer drastisch onder handen genomen en de opgefriste zittribune voorzien van nieuwe blauwe en witte kuipstoeltjes.


En dan de velden. Zelden lag het natuurgras op het hoofdveld er zo mooi bij. Oké, de plotselinge shut-down heeft de mat extra rust gegeven. Maar het is vooral het zeer vroeg gestarte gemeentelijke onderhoud dat de sprieten zichtbaar goed heeft gedaan.
Van lang stroperig gras die de snelheid uit de bal haalt is ook al geen sprake. Daar zorgt een hypermoderne robotmaaier voor. Het ding gaat zonder morren dag en nacht zijn gang. Pas in oktober - als de groeiperiode van het gras er op zit - verdwijnt het hypermoderne ding van de velden om er in maart weer op terug te keren.

Ook bestuurlijk is er het één en ander gebeurd. Zo is er een nieuwe jeugdvoorzitter aangetreden en heeft Stormvogels een verenigingsmanager aangesteld. ,,Om alle bestuurs- en commissieleden en de vele vrijwilligers een beetje te ontlasten’’, zegt Nico Stoker die in 2000 de voorzittershamer overnam van Willem Haasnoot en de club twintig jaar later nog altijd vol energie door mooie en minder mooie tijden leidt.
Want de voorbije maanden waarin corona ons land op nagenoeg alle vlakken totaal verlamde kan zonder meer als een ‘minder mooie tijd’ worden getypeerd. ,,Natuurlijk heeft het ook ons geraakt’’, erkent Stoker. ,,Maar we zijn er goed doorheen gekomen en financieel gezond gebleven.’’ Voor gejubel is het voor alle sportverenigingen nog te vroeg. Dus ook voor Stormvogels. ,,In het komende jaar wordt het écht serieus’’, waarschuwt de voorzitter.
,,Want aan de financiële steun van overheden en verschillende instanties komt een einde. Sponsorinkomsten zullen het komende voetbalseizoen minder zijn dan de afgelopen jaren. Ook de kantineomzet krijgt gegarandeerd een knauw. Hoe wij dat gaan managen? Bijvoorbeeld door in plaats van één groot evenement te kiezen voor meerdere kleinere initiatieven.’’

Na het succesvol verlopen Zeehaven Zilveren Trawler Toernooi van zaterdag 22 augustus, staan op zondag 30 augustus de jongere voetballers centraal als het Koert Heilig Jeugdtoernooi wordt gespeeld op sportpark Zeewijk. Hoewel Stormvogels alweer een paar jaar een echte zaterdagvereniging is, moet het Koert Heilig Toernooi vanwege een vol bekerprogramma op zaterdag 29 augustus uitwijken naar de zondag.
Er komen 25 teams uit alle windstreken in diverse leeftijdscategorien in actie. ,,Het aanbod aan deelnemers was groter dan het aantal teams dat wij kwijt kunnen’’, weet Stoker. ,,Een duidelijk bewijs dat iedereen er naar snakt om weer te kunnen voetballen.’’ Nieuw in de clubgeschiedenis van Stormvogels is het Willem Haasnoot Toernooi dat op zaterdag 5 september zijn vuurdoop krijgt.
Het evenement is voor de ‘overige senioren’ bedoeld. Kortom, voor de mindere goden of uitgeraasde toppers die nagenoeg uitsluitend voor hun plezier tegen een bal trappen. ,,Willem was een sfeermaker’’, zegt Nico Stoker over zijn voorganger die tussen 1996 en 2000 aan het roer stond. ,,Een liefhebber van voetbal als breedtesport.’’ De strijd om de Willem Haasnoot wisselbokaal wordt uitgevochten door zes vriendenteams uit de regio.

Op zaterdag 19 september start de reguliere competitie met het vlaggenschip van Stormvogels uitkomend in de zaterdagse derde klasse. Er zal door de IJmuidenaren opnieuw hard moeten worden geknokt om de gedroomde stap naar de tweede klasse te kunnen maken. Het jonge, ambitieuze tweede elftal mag het in de reserve tweede klasse gaan proberen. Ook de traditioneel sterke jeugdopleiding van Stormvogels zal verder worden verbreed en verdiept.
Sportpark Zeewijk is de afgelopen weken volledig in overeenstemming gebracht met de geldende coronaregels. ,,Wij hebben gedaan wat wij moesten doen en zijn klaar voor het nieuwe seizoen’’, aldus Stoker. ,,Nu is het aan de bezoekers om zich te houden aan de regels. Ik hoop van harte dat de mensen de discipline kunnen opbrengen die wij van hen vragen. Zodat wij gezamenlijk corona buiten de deur houden.’’