IJMUIDEN - Broederlijk stonden Stormvogels en haar tegenstander FC Castricum met 16 punten uit 10 wedstrijden op een gedeelde zesde en zevende plaats en daarom was het beide teams eraan gelegen na afloop drie punten bij hun conto bij te kunnen schrijven om zodoende richting subtop te gaan. En na een 2-0-ruststand bleven de drie punten na een 4-0-zege voor Stormvogels op Zeewijk, een overwinning waar niets vanaf viel te dingen. Het geheel stond onder leiding van de 67-jarige scheidsrechter Theo Verbij en deze geroutineerde leidsman deed het uitstekend: hij had een heel goede conditie en stond steeds bovenop alle situaties.

Opnieuw was Bert van Duijvenbode de invaller-trainer en ook deze keer kon hij niet beschikken over precies een handvol spelers van wie er twee, te weten Kay Keus en Thomas Scholten, met succes hun kunsten mochten vertonen in ons tweede elftal. In vergelijking met de laatste wedstrijd kwam Stormvogels met een ongewijzigde formatie het veld in en na wat aftastingen over en weer waren de eerste kansen voor de IJmuidenaren: een afstandsschot van topscorer Patrick Krop vloog na vijf minuten naast en vier minuten later had een kopbal van Berry Willemse niet de kracht doelman Lars Beukers te verschalken.

In de twaalfde minuut bereikte een verre pass vanaf het middenveld van Huseyin Yilmaz Krop, die Carlo Vrijburg wilde omspelen, de bal vervolgens van zijn voet zag springen, maar hulp kreeg van Vrijburg die zijn eigen doelman passeerde, 1-0. Vier minuten later verscheen Krop alleen voor doelman Beukers die met een spectaculaire redding zijn ploeg voor een grotere achterstand kon behoeden.

Tien minuten lang gingen beide ploegen op zoek naar een doelpunt, maar beide defensies gaven geen kansen weg tot de 28ste minuut Krop op links een verre dieptepass ontving van de actieve Rowan van Eijk en met een diagonaal schot werd doelman Beukers opnieuw het nakijken gegeven, 2-0. Vier minuten voor rust een van de weinige kansen voor het team van Stormvogels-oud-trainer Jeroen Kroes: na een vrije schop kopte de gevaarlijke centrumverdediger de bal rakelings naast waardoor de ruststand 2-0 werd.

Vijf minuten voor de thee ontving Willemse een gele kaart en om hem in bescherming te nemen tegen een eventuele tweede, bleef hij achter in de kleedkamer en werd vervangen door Rick van Westen. Na zes minuten een opgelegde kans voor Brian Ezeoke die een voorzet van José Leone teniet zag worden gedaan omdat hij de bal half raakte. Ook Jesse Verbeek van Castricum zag een doelpoging in rook op gaan. In de 62ste had Krop weer geen succes; nu schoot hij de bal, na een vrije schop van Van Westen, naast de verkeerde kant van de staander. Vier minuten later hadden beide spelers wel een hoofdrol bij een doelpunt: een voorzet van Van Westen belandde op de arm van Erwin van Velzen waardoor de referee vervolgens gedecideerd naar de stip wees. Krop kon hierdoor vanaf 11 meter zijn doelpuntentotaal op 15 brengen en hij deed dat feilloos, 3-0. In dezelfde minuut verliet Leone het strijdtoneel; zijn vervanger werd Joey Wolthuis, die twee minuten later Ezeoke een niet te missen kans bood, maar de bal huizenhoog over het vijandelijke doel zal vliegen. Ook Gregory mocht eerder onder de douche en werd vervangen door Michael Shao.

Met nog tien minuten op de klok verrichtte doelman Beukers zijn zoveelste redding en in de rebound stond Ezeoke klaar om zijn doelpunt mee te nemen, maar opnieuw door te gehaast om te springen met deze 100-procentkans bracht Beukers opnieuw redding. Maar dit was voor deze doelman uitstel van executie, want een minuut later volgde een heel mooie een-twee combinatie tussen Krop en Van Eijk en met alle krachtsinspanningen bepaalde laatstgenoemde, na afloop gebombardeerd tot de speler van de wedstrijd, met een kanonskogel de eindstand op 4-0. Een verdiende overwinning van Stormvogels en langzaam kruipen de IJmuidenaren richting subtop. Drie wedstrijden, met aan het roer trainer Van Duivenbode, werden op rij gewonnen en deze duels stonden toevallig op het programma voor de strijd om de tweede periode; samen met Olympia Haarlem en DEM gaat Stormvogels met 9 punten uit 3 wedstrijden aan de leiding. Dit is een reeks van 9 wedstrijden totaal.

Zaterdag a.s. staat de laatste wedstrijd van het jaar 2019 op het programma en in Haarlem-Zuid is United/DAVO de tegenstander, aanvang 14.00 uur.

HET TWEEDE
Opnieuw won het 2e en wel met 6-0 van Zandvoort 3. Voor de rust scoorden Niels Anker, opnieuw uit een heel goed genomen vrije schop, de 1-0, gevolgd door de trefzekere Fernando Alphenaar. Na de thee voerden Ozan Kutlu (een mooie lob), Kay Keus, Colin Meijer en opnieuw Alphenaar de score op tot zes doelpunten. Stormvogels 2 blijft de leiding houden in haar klasse; Olympia Haarlem 2, een van de concurrente om de eerste plaats van het team van de trainers Marco Adema en Brian van Laar, is zaterdag a.s. in Haarlem-Zuid de laatste tegenstander van het jaar2019.

DE VROUWEN
Niet BOL.COM, maar de vrouwen van BOL uit Broek op Langedijk, waren de tegenstander van Stormvogels en met een 5-2-nederlaag werden zij huiswaarts gestuurd. Voor de rust scoorden Amy en Chloe; na de thee was Loedmina trefzeker, Bol scoorde tegen, maar Samira scoorde de 4-1, BOL de 4-2 en Quinty bepaalde de eindstand op 5-2, een doelpunt opgedragen aan opa Simon Verdikt.