HAARLEM - In de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft en de eerste van het jaar 2019 heeft Stormvogels in Haarlem tegen United/DAVO met veel moeite drie punten weten te bemachtigen.

Niet alleen miste trainer Sjaak Lettinga in dit duel de drie langdurig geblesseerde selectiespelers Zivkara, Van Eck en Yilmaz, tevens kon hij geen beroep doen op de verdedigers Gregory van Nieuwkoop en Roy Schoorl; Bas van den Oever werd daardoor in het centrum van de verdediging geposteerd, terwijl Rick van Westen de linksbackpositie bezette en beiden deden hun werk met werklust, inzicht en passie.

Na het vierdaags trainingskamp in Benidorm was de accu van alle spelers 100 procent opgeladen en dat was duidelijk de eerste 20 minuten te zien. Met goed combinatievoetbal wist Stormvogels haar tegenstander op eigen helft te houden en dat resulteerde in de negende minuut in de openingstreffer. Thomas Scholten werd bij de achterlijn op de rand van het strafschopgebied door Santino Nelissen onderuit gehaald en zeer gedecideerd wees scheidsrechter Van der Elst naar de elfmeterstip. Na opgelapt te zijn nam Scholten zelf de toegekende pingel en onhoudbaar scoorde hij zijn tiende doelpunt van het seizoen, 0-1. De meeste Haarlemse spelers trachtten de scheidsrechter ervan te overtuigen, dat de overtreding buiten het strafschopgebied werd ingezet; dit echter zonder resultaat. De VAR in Zeist had precies op het moment suprême een storing en daar had Stormvogels veel geluk mee.

Halverwege de eerste helft zag spits Brian Ezeoke zijn afstandsschot naast vliegen en vanaf dat moment was de accu bij een groot aantal IJmuidense spelers een stuk minder in kracht geworden. Omdat er geen oplaadpunten rond het veld van United/DAVO aanwezig waren, zakte het daarvoor goede spel van Stormvogels naar een iets bedenkelijk niveau; United/DAVO werd gelijkwaardig aan het spel van Stormvogels en creëerde zich een aantal kansen, maar doelman Florian Serné bleek een solide sluitpost door een aantal goede reddingen te verrichten. Aan de andere kant moest doelman Vincent Hofman op slag van rust alles uit de kast halen op een hard schot van Ezeoke. Ruststand 0-1

In de tweede helft herstelde Stormvogels zich enigszins en speelde meer op de helft van haar tegenstander met als gevolg de betere kansen voor de IJmuidensren. Na zes minuten speelde Scholten zich op links mooi vrij en vanaf 12 meter werd zijn diagonale harde doelpoging subliem door de kleine doelman Hofman onschadelijk gemaakt. In de 56ste minuut werd Ezeoke door Scholten in stelling gebracht, maar opnieuw bleek dat hij zijn vizier bij moest laten stellen door de bal naast de verkeerde kant van staande over de achterlijn te deponeren.

Het was dan ook niet zo verwonderlijk, dat trainer Lettinga besloot halverwege de tweede helft Ezeoke te wisselen voor José Leone. Binnen negen minuten werd dit een succeswissel: na een goed opgezette Stormvogels-aanval ontving Scholten op links de bal die hij meteen voor de voeten van de op rechts staande Leone plaatste en na een paar meter richting vijandelijk doel gelopen te zijn werd doelman Hofman vakkundig door de nog verse invaller voor de tweede maal diagonaal gepasseerd, 0-2. Voordat Leone scoorde, gooide de Haarlemse grensrechter voor de zoveelste maal zijn vlag onterecht omhoog en omdat de scheidsrechter keurig met deze aanval meeliep, werd de alsmaar vlaggende assistent totaal genegeerd door zijn baas.

Na deze treffer bleef Stormvogels de betere ploeg en om de marge tot drie doelpunten te verhogen, werd middenvelder Berry Willemse voortijdig door zijn oma en opa onder de warme douche gezet en mocht Joey Wolthuis elf minuten als linkerspits zijn kunsten laten zien. Maar binnen een minuut nadat hij in het veld was gekomen, wist de equipe van trainer Sjoerd Hamann de aansluitingstreffer op het scoringsbord te toveren, want na een goed opgezette aanval wist Seckin Ozcan doelman Serné met een schuiver in de voor hem rechterhoek het nakijken te geven, 1-2.

United/DAVO rook bloed, aanval na aanval werden er door de Haarlemmers opgezet en twee minuten voor de officiële tijd leken zij succes te hebben ware het niet dat de inzet van invaller Nigel Oudshoorn heel vakkundig door de opnieuw uitblinkende en geroutineerde centrumverdediger Joshua Jansen van de lijn werd gehaald. Hierna verdween de lucht van het blauwe bloed uit de neuzen van de spelers van United/DAVO en kon Stormvogels de laatste vijf minuten (drie minuten blessuretijd) meer de aanval opzoeken en een paar seconden voor het einde moest doelman Hofman alles uit de kast halen een inzet van Scholten, na een assist van Leone, opnieuw vakkundig onschadelijk te maken.

Een derde overwinning op rij was hiermee een feit en door deze zege zijn de Vogels nog steeds in de race om de bovenste plaatsen en het tweede periodekampioenschap. Zaterdag a.s. staat het altijd moeilijk te bespelen VEW op sportpark Zeewijk te wachten.