HAARLEM - Het is altijd heel makkelijk een nederlaag te wijten aan het slechte optreden van een scheidsrechter, maar in het duel tussen koploper Olympia Haarlem en Stormvogels maakte de 22-jarig jonge scheidsrechter Devino Juninck uit Hilversum vier kapitale blunders in het nadeel van de IJmuidenaren.

Voor een man uit radiostad nummer 1 van Nederland is het een afgang, dat uit zijn fluit tot vier keer aan toe te veel valse tonen kwamen, die niet alleen in Hilversum gehoord mogen worden, maar helemaal NIET op het voetbalveld:

- bij een 0-1-stand gaf de arbiter een strafschop aan Olympia voor hands van Dennis Klepper, die de bal niet op zijn hand cq. arm kreeg, maar in zijn gezicht en bij het verlaten van het veld stond duidelijk de afdruk van de bal nog op zijn wang;
- bij een 3-1-stand in de tweede helft wordt de bal keihard tegen de hand van een Olympia-verdediger geschoten, maar de referee wuifde alle protesten weg;
- Berry Willemse was een van de spelers die de scheidsrechter wilde overtuigen van het feit, dat het een strafschop was, waarop hij geel ontving, zijn tweede, dus rood en Stormvogels kwam daardoor met 10 man te staan;
- ook invaller Huseyin Yilmaz kreeg geel voor een Schwalbe binnen het strafschopgebied, dat absoluut geen duikeling was, maar een strafschop; bij deze actie hanteerde de scheidsrechter voor de 100 procent de regels door Ranny de Wit geel te geven omdat hij bij deze actie om een gele kaart vroeg, die kreeg hij en waardoor hij meteen kon inrukken, omdat het zijn tweede was. Totaal gaf de arbiter 8 gele kaarten; de meeste voor praten. Onbegrijpelijk, want de wedstrijd was er totaal niet na. Integendeel, dit duel had een sportief karakter.

In een interview een jaar geleden verklaarde de heer Juninck: ,,Een scheidsrechter moet sterk in zijn schoenen staan en tegen emoties kunnen; tevens moet hij verbaal en non-verbaal eveneens sterk zijn om bepaalde beslissingen te nemen, ook al is dit minder leuk.” Dat laatste was vooral voor Stormvogels van toepassing en de desbetreffende spelers kunnen daarom omtrent deze scheidsrechterlijke dwalingen meepraten.

Scheidsrechter Juninck floot het duel 100 procent via het KNVB-scheidsrechterboekje, maar maakte wel vier kapitale blunders in het nadeel van het team van trainer Sjaak Lettinga die overigens ook nog geel kreeg en die een aantal mutaties in zijn team had: Rowan van Eijk was afwezig, maar Gegory van Nieuwkoop was weer hersteld van zijn ziekte; Thomas Scholten en Joey Wolthuis namen plaats op de bank en voor hen deden José Leone en Brian Ezeoke mee.

Van te voren wist Stormvogels, dat het tegen koploper Olympia Haarlem niets te verliezen had en met fris-van-de-levervoetbal maakten de IJmuidenaren het eerste half uur haar tegenstander behoorlijk lastig. Olympia had heel veel moeite met het aanvallend spel van de IJmuidenaren, met centrumverdediger Van Nieuwkoop voor zijn defensie voetballend.

Na een paar kansjes aan IJmuidense kant kon de Haarlemse doelman Ronald van der Giezen in de elfde minuut pas in tweede instantie redding brengen op een keihard schot van Patrick Krop. Drie minuten later moest Van der Giezen vissen: uit een hoekschop van Ezeoke kopte Joshua Jansen de bal voor de voeten van Krop, die vernietigend uithaalde, 0-1.

Stormvogels bleef na de openingstreffer het betere van het spel houden, maar moest met lede ogen toezien dat de scheidsrechter de enige op het veld was, die had gezien dat de bal op de hand cq. arm van Dennis Klepper was gekomen. Hij zat helemaal mis met zijn beslissing, want de bal kwam in het gezicht van Klepper. Jeffrey van den Berg mocht derhalve vanaf elf meter de stand op gelijke hoogte brengen, 1-1.

Na ruim een half uur voerde Joachim Aukes een kanonskogel af die rakelings overvloog. In dezelfde minuut moest Krop zich laten behandelen aan zijn hamstring, maar twee minuten later besloot hij het strijdtoneel te verlaten om geen enkel risico te willen nemen; zijn vervanger werd Huseyin Yilmaz.

Met nog acht minuten te gaan, kreeg team van trainer Barry Teertjes opnieuw hulp aangeboden, nu van doelman Florian Serné: na een harde inzet van Arjen Boelens, dat twee meter naast had gegaan, tikte hij de bal met zijn vingertoppen tot hoekschop en uit deze hoekschop schoot dezelfde Boelens de bal in de touwen, 2-1. Ook nu ging Serné niet vrijuit.

Op slag van rust kreeg Yilmaz nog de kans zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen met Olympia toen hij alleen voor doelman Van der Giezen verscheen, die redding met zijn voet bracht. Ruststand 2-1.

In de tweede minuut van de tweede helft kon Olympia haar marge vergroten tot twee doelpunten: Van den Berg legde de bal mooi terug op Daniël Opoku die onhoudbaar voor Serné de bal keihard in de kruising schoot, 3-1. Twee minuten later werd de bal hard tegen de arm van een Olympia-verdediger geschoten, maar opnieuw was de scheidsrechter niet thuis, maar gaf wel de tweede gele kaart aan Berry Willemse die hem duidelijk wilde maken, dat Stormvogels een strafschop had verdiend. Stormvogels moest dus bijna 40 minuten met tien man verder en gaf daardoor het initiatief aan Olympia weg met als gevolg een aantal kansen. Gelukkig voor Stormvogels was doelman Serné de reddende engel in vele gevaarlijke situaties voor zijn neus: de meeste keren wist hij met zijn voet het gevaar te keren.

Met 10 man kon Stormvogels zich halverwege de tweede helft herstellen en kreeg een aantal kansen: zo kwam Aukes een paar centimeters te kort de bal in het doel te werken en had een kopbal van Jansen meer verdiend. Met nog ruim een kwartier op de onzichtbare klok de tweede wissel: een aanvaller, Joey Wolthuis, komt in het veld voor Rick van Westen, een verdediger.

In de 80ste minuut passeerde Yilmaz bij de achterlijn twee tegenstanders en juist op het moment dat hij het strafschopgebied binnenkwam, werd hij door De Wit onreglementair onderuit gehaald en tot ieders verbazing gaf de arbiter geel aan Yilmaz voor een Schwalbe. De Wit vond dat deze kaart niet uitgedeeld had mogen worden en kreeg eveneens geel, zijn tweede en moest achter het hek.

Met 10 tegen 10 ging Stormvogels op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg die vijf minuten voor tijd door Van Nieuwkoop, 3-2. Hierna volgde nog een slotoffensief van Stormvogels, maar kansen konden niet meer genoteerd worden.

Stormvogels had meer verdiend tegen koploper Olympia Haarlem, maar de scheidsrechter wilde niet meewerken. Jammer! Je hebt er mee te maken dat de referee ook wel eens zijn dag niet heeft! Precies in het voordeel van de koploper! Hij was wel blij, want lachend kwam hij van het veld!

Zaterdag a.s kan Stormvogels haar wonden likken en een week later komt HCSC uit Den Helder naar sportpark Zeewijk.

Het TWEEDE speelde tegen IJmuiden 2 in een uitwedstrijd een heel goede eerste helft en nam door toedoen van Jim Berghuis een terechte voorsprong met de rust, 0-1. In de tweede helft kwam IJmuiden op gelijke hoogte en nadat doelman Germain Ebbeling een strafschop had gestopt, scoorde deIJmuiden in de laatste 10 minuten nog twee keer, 3-1. De laatste was niet zo moeilijk, want doelman Ebbeling was mee in de aanval gegaan waardoor het doel leeg was. IJmuiden 2 is nu koploper; met een wedstrijd minder staat het team van Marco Adema en Brian van Laar twee punten achter.

De DAMES wonnen in Egmond met 1-6 van St. Adelbert. Zaterdag zijn de dames weer vrij, omdat HBOK uit de competitie is genomen.