IJMUIDEN - Gaan, gaan en blijven gaan! Dat was een van de twee opdrachten die IJmuiden-trainer Tom Jacob aan zijn spelers meegaf.

De tweede opdracht van de Haarlemse trainer was Stormvogels-spits Patrick Krop, die in de eerste twee duels zes keer had gescoord, aan banden te leggen. En deze tweede opdracht voerde Floyd Hille c.s. eveneens zo goed als foutloos uit en vol trots hield IJmuiden de ‘nul’. En door een heel vroeg doelpunt van Joshua Dominggus nam IJmuiden, dat vooral in de eerste helft een betere middenveldbezetting had, de drie punten mee naar huis en liet daarmee een zeer teleurgesteld Stormvogels achter op Zeewijk. IJmuiden speelde duidelijk boven haar kunnen, want drie spelers kregen in het verloop van de tweede helft kramp. Bij Stormvogels was er slechts één krampgeval in de tweede helft te constateren; deze constatering bevestigt duidelijk de vechtlust cq. tomeloze inzet van het team van trainer Jacob.

Zeer opportunistisch kwam IJmuiden uit de startblokken en in de eerste minuut leek het team van Jacob reeds op voorsprong te komen: Stormvogels-doelman Floris Serné kreeg een schot van Daan Heijnemeijer niet onder controle waardoor de bal voor de voeten van Milan van Essen sprong. En ook hij kon niet tot scoren komen, omdat doelman Serné zijn inzet blokkeerde.

In de vierde minuut was het wel raak voor IJmuiden, want met een verre dieptepass vanaf de middellijn stuurde Raoul van de Berghe aanvaller Dominggus in de diepte en fel op zijn huid gezeten wist hij de bal achter de uitkomende(?) doelman Serné in het doel te werken, 0-1. Na deze openingstreffer bleef IJmuiden de Stormvogels-veste, zonder Glenn Bruinsma die vorige week een langdurige blessure had opgelopen, onder druk zetten en pas na 10 minuten kreeg het team van trainer Sjaak Lettinga meer lucht en kon in haar normale patroon komen.

In de 20ste minuut leek Stormvogels op gelijke hoogte te komen, want na een voorzet van Joey Wolthuis kopte Krop de bal keihard in, maar via het lichaam van Wesley Heere en de paal belandde de bal over de achterlijn.

De goed leidende scheidsrechter Gert van den Broek uit Blaricum moest in de 27ste minuut de eerste gele kaart trekken voor Thomas Scholten en in de loop van deze sportieve derby volgden er nog een paar kaarten met dezelfde kleur, mooi onderling verdeeld. Stormvogels bleef het resterende deel van de eerste helft de ploeg die het meest in de aanval was, maar op de counter bleef IJmuiden akelig gevaarlijk. Zo ook acht minuten voor rust toen Hille Justin Balm de diepte in stuurde; zijn schot ging rakelings naast. Ruststand 0-1.

De opdracht die de Stormvogels-spelers van hun trainer de tweede helft hadden meegekregen, was vrij simpel: zo snel mogelijk de gelijkmaker op het scorebord zien te toveren. Maar dat bleek opnieuw het nodige gevaar met zich mee te brengen, want door de aanvallende impulsen kreeg IJmuiden voorin de nodige ruimte. Zo ook in de 53ste minuut, toen Dominggus in de diepte werd gestuurd en na een lange rush vloog zijn schot rakelings naast. Na een kwartier in de tweede helft moest IJmuiden-doelman Tom Hoogendijk alles uit de kast halen na een schot van Scholten, die acht minuten later vervangen werd door Wago Matitashvilli.

De altijd zeer betrouwbaar spelende Stormvogels-centrumverdediger Joshua Jansen liet een kwartier voor tijd de bal ongelukkig van zijn voet springen waardoor Van Essen in een kansrijke positie kwam, maar hij werd niet beloond met een doelpunt, maar met een corner omdat de leder aangeraakt werd. Even daarna schoot Heijnemeier na een hoekschop de bal over het Stormvogels-doel. Na een blessure van een jaar mocht Huseyin Yilmaz zijn trainer twaalf minuten laten zien, dat hij het voetballen nog niet verleerd was.

De laatste tien minuten was het pompen of verzuipen voor Stormvogels en het werd het laatste, omdat de compacte IJmuiden-verdediging slechts een paar kansjes weggaf. Voor Stormvogels zal het uithuilen en opnieuw beginnen zijn.

Zaterdag a.s. is in Edam EVC, dat met 4 punten uit 3 wedstrijden evenals Stormvogels in de grote middenmoot staat, de volgende tegenstander.

Het TWEEDE had heel veel moeite met Argon 4, een team bestaande uit geroutineerde en jonge spelers, maar won wel met 3-1. Piloot Meran Teimori opende de score voor de rust; via een strafschop kwamen de Mijdrechters op gelijke hoogte, maar door twee doelpunten van Diego Moura Neves bleven de 3 punten op Zeewijk. Zaterdag zijn de reserves van Olympia Haarlem, evenals Stormvogels 2 een van de titelkandidaten, in Haarlem de volgende tegenstander.