In de schaduw van het tweede-divisieduel Kon.HFC tegen Barendrecht (3-1) trad een zeer gehavend Stormvogels op een kunstgrasveld aan tegen het zaterdagteam van de oudste voetbalclub (opgericht in 1879) van Nederland om na een 3-1-achterstand met de rust uiteindelijk met 3-4 aan het langste eind te trekken. Over veerkracht gesproken!
De laatste tijd veel geplaagde trainer Sjaak Lettinga, die zijn contract opnieuw bij onze vereniging met een jaar verlengde, zag zijn grote waslijst aan langdurig geblesseerde spelers, in totaal vijf stuks, uitgebreid worden met Gregory van Nieuwkoop, Kay Reus, beiden geblesseerd, Rick van Westen (vakantie), en Stijn van der Voort, die dit jaar niet meer in actie zal komen in verband met stageverplichtingen aan boord van een cruiseschip.


Kortom, voor Sjaak Lettinga en zijn assistenten Rocco de Vos en Marco Adema de heel moeilijke opgave een zo goed mogelijk elftal tegen Kon.HFC op de been te brengen die de Haarlemmers genoeg tegenstand kon bieden. Glenn Bruinsma verhuisde van het middenveld naar de verdediging waar op rechts Youri Bouree (ex-EDO) zijn officiële debuut mocht maken, terwijl Jose Leone, Brian Ezeoke en Taoufik Dardouh eveneens in de basis startten.

Binnen drie minuten kreeg Stormvogels haar eerste kans: scheidsrechter Robert Wagtelenberg, die heel wat fouten over en weer maakte, had net iets binnen het strafschopgebied een indirecte overtreding geconstateerd en na een klein tikkie schoot Danny Blok, een van de uitblinkers op het middenveld, de bal rakelings naast.

Na 10 minuten kwam Kon.HFC met tien man te staan omdat Benjamin van den Broek op niet al te liefdevolle verbale wijze de scheidsrechter tot tweemaal toe vertelde, dat hij het niet eens was hoe hij zijn fluit hanteerde; dit gedrag resulteerde in twee maal de gele kaart en Van den Broek mocht de warme douche opzoeken.

Het spel van Stormvogels werd na deze rode kaart met de minuut beter en halverwege de eerste helft resulteerde dat in de openingstreffer. Vanaf rechts gaf Dardouh een voorzet af en Berry Willems stond klaar om doelman Reinier Mutsaerts voor de eerste keer met het hoofd te passeren, 0-1.

Meteen na deze treffer werden de Vogels met een opportunistisch spelend Kon.HFC geconfronteerd en dat leidde in de 25ste minuut met een schot van Luc Steenkist op de paal. Twee minuten later schoot Van den Oever de bal in de voeten van Steenkist die meteen Maarten Wolff vond die op zijn beurt mannelijk werd aangepakt door de IJmuidense centrumverdediger Joshua Jansen. Echter, de scheidsrechter zag in deze actie een strafschop die feilloos door Luc Verstraten werd ingeschoten, 1-1.

Met 10 man bleven de koninklijken de betere ploeg en nadat Leone net naast had gekopt, was het zeven minuten later aan de andere kant opnieuw raak. Een corner van Bart Nelis vloog in een keer langs een verbouwereerde Floris Serné, 2-1. Een minuut voor rust leek Stormvogels haar antwoord klaar te hebben toen Bas Scholten niet voldoende anticipeerde op een hoekschop van Van den Oever. Hierna ging Kon.HFC meteen in de aanval en werd Steenkist in de ogen van de scheidsrechter onderuit gehaald door Blok; opnieuw kon Verstraten vanaf 11 meter raak schieten in de 45ste minuut en dat resulteerde in een 3-1-ruststand.

In de tweede helft maakte Diego Moura Neves ten koste van Boeree zijn debuut in de hoofdmacht van Stormvogels, maar dit duurde slechts vijf minuten want toen moest hij met een hamstringblessure het veld verlaten. Zijn vervanger werd Joey Wolthuis waardoor trainer Lettinga opnieuw wat positiewisselingen moest toepassen. Met deze laatste wissel begon Stormvogels op een veredeld tweede team te lijken. Maar nadat doelman Serné met een heel goede actie Kon.HFC haar vierde doelpunt niet gunde, kwam bij Stormvogels de geest in de fles en reeds na zes minuten stond de aansluitingstreffer op het niet aanwezige scoringsbord: een voorzet vanaf rechts belandde voor de schietgrage voeten van Ezeoke, die zijn schot door Pelle de Waard (zoon en kleinzoon van) gehaald zag worden, maar Blok stond vervolgens klaar de bal in de rebound keihard in het net te schieten, 2-3. Een minuut later zag Scholten met lede ogen, dat doelman Mutsaerts zijn schot in de korte hoek tot hoekschop verwerkte.

In een minuut tijd stond centrumverdediger Bruinsma, die door de man-meersituatie was doorgeschoven naar zijn vertrouwde middenveldpositie, tweemaal aan de basis van een doelpunt. In de 65ste minuut verdween zijn assist precies op het hoofd van Leone, 3-3, en een minuut daarna zorgde opnieuw een heerlijke Bruinsma-voorzet er voor dat Stormvogels voor de tweede keer op voorsprong kon komen; nu scoorde Willems opnieuw met zijn hoofd zijn tweede doelpunt, 3-4. Voorzitter Nico Stoker vroeg zich regelmatig af of hij stond te dromen (en dat doen ambtenaren veel) of het de realiteit was?

Stormvogels wilde meer en na een assist van Van den Oever kreeg Dardouh een opgelegde kans die hij niet kon verzilveren door over te dchieten. Stormvogels bleef Kon.HFC onder druk zetten en opnieuw kon het team van Lettinga haar voorsprong niet uitbreiden; nu kon verdediger Van den Oever zijn kans niet met een doelpunt bekronen. Aan de andere kant opnieuw een bekwame redding van doelman Serné en een hachelijke situatie na een scrimmage voor het IJmuidense doel; een doelpunt bleef uit.

Met nog tien minuten op de klok wisselde Lettinga matchwinner Willems voor Fernando Alphenaar om meer muziek in het spel van de IJmuidenaren te krijgen en dat lukte bijna want in de 90ste minuut zag Fernando zijn keiharde schot op de buitenkant van de staander belanden. Vijf minuten daarvoor kwam HFC met negen man te staan, want bij een dood spelmiment kegelde hij een Stormvogels-speler tegen de vlakte omdat hij boos was geworden omdat zijn desbetreffende opponent tegen zijn zin in de bal te lang vasthield.

Stormvogels kwam als winnaar te voorschijn in een duel met twee gezichten en behaalde daardoor drie heel kostbare punten. Koploper Kagia speelde gelijk waardoor de achterstand tot 8 punten is teruggebracht en de achterstand op Pancratius, staande op een tweede plaats, bedraagt een punt, terwijl de voorsprong op nummer vier, DEM, is opgelopen tot vier. In de strijd om het tweede periodekampioenschap gaat Stormvogels na zes wedstrijden aan de leiding, gevolgd op een punt door Pancratius en twee op Kagia en IJmuiden. In deze periode zijn er nog drie wedstrijden te gaan.

Zaterdag a.s. staat een heel belangrijk duel op het programma, want dan komt een heel grote concurrent, t.w. Pancratius, naar sportpark Zeewijk.