BEVERWIJK - In Beverwijk hebben de zaterdagamateurs van DEM hun tegenstander Stormvogels les gegeven in effectiviteit ofte wel een stuk beter om te kunnen gaan met de vele geboden kansen: 4-1. Deze uitslag doet vermoeden, dat Stormvogels in kwaliteit een stuk minder was dan haar tegenstander, maar dat was absoluut niet het geval.

Het nog steeds gehavende team van trainer Sjaak Lettinga gaf de Beverwijkers heel goed partij, maar met de vele geboden kansen werd door een aantal IJmuidense spelers te nonchalant omgesprongen. Met deze ruime overwinning revancheerde het elftal van Ron Bouman zich op de eerder dit seizoen geleden 5-0-nederlaag begin deze competitie op Zeewijk en toen ging het scoren bij Stormvogels wel vrij makkelijk af.

In dit nu zeer belangrijke duel startte Stormvogels met Joey Wolthuis in de basis en werd Fernando Alphenaar naar de bank verwezen. Waarom een zeer belangrijk duel? DEM startte dit jaar zeer slecht, want alle drie de wedstrijden werden verloren waardoor de Beverwijkers de aansluiting met de subtop bijna hadden verloren; Stormvogels moest voor de overwinning gaan om zodoende kans te maken de tweede periode te winnen en in de subtop te blijven.

Binnen negen minuten kreeg Stormvogels de eerste van haar vele opgelegde kansen. Op rechts speelde José Leone zich bij de achterlijn mooi vrij en zijn voorzet belandde voor de voeten van Wolthuis, die zijn inzet met de voet van doelman Erwin Hoogeland gepareerd zag. Een minuut later was Brian Ezeoke, die veel en nuttig werk op het middenveld verzette, heel dicht bij de openingstreffer. Opnieuw pareerde doelman Hoogeland de bal met zijn voet en vervolgens werd de rebound van Ezeoke door Jordy de Vet van de lijn gehaald.Halverwege de eerste helft was het aan de andere kant wel raak: na een hoekschop werd in een keer vanaf 17 meter door Joey Schoo de bal keihard in het Stormvogels-doel geschoten, 1-0. Na deze openingstreffer werd het een open wedstrijd met redelijk aantal kansen over en weer.

Met nog een kwartier op de klok verscheen Rik Stals tot tweemaal aan toe alleen voor doelman Serné, die beide keren met zijn voet redding kon brengen. Vijf minuten later kopte Wolthuis de bal voor de voeten van Leone die vanaf zes meter opnieuw doelman Hoogeland op zijn weg vond. Aan de andere kant zag doelman Serné dat Hidde Fenenga alleen voor hem verscheen, maar opnieuw werd zijn voet de reddende engel.

Stormvogels stelde in de slotfase alles in het werk voor de rust de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar opnieuw troffen twee opgelegde kansen niet het gewenste resultaat: uit een hoekschop van Danny Blok schoot Thomas Scholten de bal tegen de paal en vlak voor het laatste fluitsignaal voor de rust van de heel goed leidende scheidsrechter Gerben Dorresteijn had een prachtomhaal van Berry Willemse meer verdiend; doelman Hoogerland haalde de bal op katachtige wijze uit de kruising. Ruststand 1-0.

Meteen in de eerste minuut van de tweede helft opnieuw een grote tegenslag voor het team van trainer Lettinga. Nadat Roel Pitstra alleen voor doelman Serné verscheen, redde laatstgenoemde opnieuw met de voet. Echter, uit de ontstane hoekschop, genomen door Fenenga, wist Schoo voor de tweede maal het net wel er vinden, 2-0.Voor Stormvogels zat er na dit tweede doelpunt slechts een ding op en dat was alles op de aanval te gooien. Maar dat bracht heel veel risico’s met zich mee, omdat de DEM-voorwaartsen meer ruimte kregen en dat was voor de bonkige linkerspits Pitstra, die jaren geleden nog voor onze fusiepartner VSV uitkwam, koren op zijn molen. Na 13 minuten werd hij in de diepte gestuurd om vervolgens zijn lob net over het Stormvogels-doel doen te laten vliegen. Even later zag Blok zijn diagonale schot rakelings voorlangs vliegen.

Nadat Kay Reus na een kwartier in het veld was gekomen voor Wolthuis, volgde een mooie combinatie tussen Stals en Pitstra die nu wel doelman Serné kon passeren, 3-0. Acht minuten later had Stormvogels haar antwoord klaar: een voorzet van Blok werd een prooi voor Scholten, die pas in tweede instantie doelman Hoogeland het nakijken kon geven, 3-1. Een minuut later vond Stormvogels Vrouwe Fortuna opnieuw niet aan haar zijde, want na een combinatie met Scholten belandde Glenn Bruinsma in een kansrijke positie, maar zijn diagonale schot vloog rakelings naast het vijandelijke doel.

Het laatste kwartier speelde zich het meest op de helft van DEM af, maar echte uitgespeelde kansen kregen de IJmuidenaren niet meer. Nadat 12 minuten voor tijd Fernando Alphenaar voor Bruinsma op mocht draven, kon vijf minuten later op de counter Pistra, na een combinatie met Stals, de eindstand op 4-1 bepalen.Door deze overwinning is DEM de subtop op een paar punten na benaderd. Stormvogels is door deze nederlaag uitgeschakeld voor het behalen van het tweede periodekampioenschap; IJmuiden bezit daarvoor de beste papieren. Er resteren nog 10 wedstrijden en voor Stormvogels zal de doelstelling zijn op een tweede of derde plaats in de eindrang te eindigen om zodoende een periodekampioenschap te pakken.Zaterdag a.s. komt rode-lantaarndrager VEW uit Heemstede naar sportpark Zeewijk. Van onderschatting mag geen sprake zijn.