AMSTERDAM - Ajax heeft voor het eerst in twee jaar weer eens een competitiewedstrijd in eigen huis verloren. Willem II was vrijdagavond met 0-2 te sterk in de Johan Cruijff Arena.

Wellicht met het oog op de cruciale wedstrijd tegen Valencia komende week oogde Ajax onmachtig dat speelde met Huntelaar en Lang in de aanval. Aan de andere kant speelden de Tilburgers, nummer vier in de stand, een uitstekende wedstrijd en kwam behoudens een paar kleine kansjes voor de thuisploeg nauwelijks in gevaar. Vijf minuten voor de rust kregen de gasten zelfs een strafschop na een overtreding van Dest op Nunnely. Na uitgebreid overleg met de VAR bleek Ndayishimiye koelbloedig vanaf elf meter.

In de tweede helft oogde Ajax iets gretiger met kansen voor Ziyech (net naast) en een kopbal van Huntelaar. Ook Van de Beek en nogmaals Ziyech kregen de bal er niet in en vervolgens sloeg Willem II tien minuten voor tijd toe via invaller en voormalig Ajacied Dankerlui. Van de Beek schoot nog wel op de lat, maar de ploeg van Erik ten Hag bleek deze avond machteloos.

De voorsprong op achtervolger AZ is nog steeds zes punten, maar de Alkmaarders mogen nog spelen later dit weekend, tegen PEC Zwolle.

Ajax - Willem II 0-2 (0-1)
42. Ndayishimiye (pen.) 0-1
78. Dankerlui 0-2