IJMUIDEN - Onder het toeziend oog van een redelijk aantal toeschouwers hebben vv IJmuiden en Stormvogels de zonder-glansstadsderby in een 2-2 gelijk spel laten eindigen. Indien deze partij een bokswedstrijd had geweest, dan had het team van trainer Anthony Correa met iets meer punten (is iets meer kansen) gewonnen.

De trainers Correa en Sjaak Lettinga, door hun lange verleden bij Telstar grote vrienden van elkaar, hadden een groot aantal mutaties in hun teams naar aanleiding van het slechte optreden van vorige week moeten aanpassen. Bij IJmuiden namen Bob Schol, Jeffrey Prinsse en Martijn Visser morrend plaats op de reservebank, terwijl bij Stormvogels Danny Blok (schouderblessure), Rick van Westen, Kay Keus en Taoufik Dardouh hun basisplaatsen afstonden aan Gregory van Nieuwkoop, Berry Willemse, Roy Schoorl en José Leone, die officieel zijn debuut maakte.

Na de eclatante 5-1-overwinning drie weken geleden op DEM worstelt Stormvogels met een heel groot probleem en dat is het benutten van de vele kansen. Veertien dagen geleden slaagde Stormvogels er in de uitwedstrijd (1-1) tegen VVA/Spartaan uit de legio geboden kansen niet tot scoren komen; alleen schoot Thomas Scholten vanaf elf meter raak.

Vorige week in de thuiswedstrijd (1-2) tegen SCW waren er minder kansen, maar genoeg om de wedstrijd winnend af te sluiten. Ook in dit duel maakte Scholten door een strafschop te verzilveren het enige doelpunt.

Om dit niet-kunnen-scorenprobleem uit de wereld te helpen, ging trainer Lettinga met zijn technische staf rond de tafel zitten en uit de grote hoed werd José Leone, oud 19 jaar, vorig seizoen nog uitkomend voor onze A-junioren en in ons tweede elftal furore makend door regelmatig tot scoren te komen, getoverd. Maar ook Leone slaagde er niet in dit probleem uit de wereld te helpen. Hij werkte heel hard, maar werd veel te weinig in stelling gebracht om doelman Tom Hoogendijk het moeilijk te maken.

Het eerste kwartier van deze derby had Stormvogels het iets betere van het spel, maar echte kansen werden er niet gecreëerd. De eerste kans van de wedstrijd was voor IJmuiden in de zestiende minuut toen na een hoekschop de bal vijf meter voor het doel belandde en na een scrimmage met veel kunst- en vliegwerk kon de bal door de Stormvogels-verdediging van de lijn gehaald worden.

Halverwege de eerste helft mocht Brian Ezeoke een vrije schop nemen die vanaf pl.m. 20 meter draaiende richting kruising werd gestuurd om vervolgens door doelman Hoogendijk uit het doel geranseld te worden. Na ruim een half uur spelen kwam Wesley Heeres van IJmuiden in een kansrijke positie, maar zijn onnauwkeurige kopbal vloog over het doel.

Toch kwam IJmuiden zeven minuten voor rust aan de leiding, maar daar ging een blunder van scheidsrechter Rik ter Hoeve aan vooraf. Met de bal aan zijn voet wilde Stormvogels-aanvaller Leone het strafschopgebied binnen gaan, maar ter hoogte van de zestienmeterlijn werd hij onderuit gehaald en omdat hij met heel veel geschreeuw de overtreding wilde bekrachtigen, wuifde scheidsrechter Ter Hoeve dit verbale protest onterecht weg. IJmuiden zocht meteen de aanval op en het was Kay Brouwer die de weifelende doelman Ebbeling voor de eerste keer het nakijken gaf, 1-0.

Op slag van rust vloog de opnieuw aanvallend ingestelde Stormvogels-verdediger Stijn van der Voort het IJmuiden-strafschopgebied binnen en werd door Joshua Dominggus, die de bal speelde, onderuit gehaald. Gedecideerd wees scheidsrechter Ter Hoeve naar de stip (een goedmakertje?). Vanaf 11 meter bracht Thomas Scholten de ruststand op 1-1.

Binnen drie minuten in de tweede helft nam IJmuiden opnieuw een voorsprong. Door onnodig balverlies van Van Nieuwkoop op het middenveld volgde via Milan van Essen een snelle IJmuiden-aanval die vernietigend met een diagonaal schot door Delano Post werd afgerond, 2-1.

Om Stormvogels nog meer aanvallende impulsen te geven kwam Dardouh in het veld voor Willemse. Halverwege de tweede helft behoede centrumverdediger Joshua Jansen zijn team door heel bekwaam een subtiele lob van Brouwer ten koste van een hoekschop over de lat te koppen. Met hulp van doelman Hoogendijk kwam Stormvogels ... "....... minuten voor tijd toch nog langszij, want bij een hoge voorzet liet de IJmuiden-sluitpost de bal los die voor de voeten van Van Nieuwkoop belandde, maar voordat hij wilde uithalen, werd hij onreglementair door Hoogendjk aangevallen. Gele kaart voor de doelman en een strafschop voor het team van Lettinga. Scholten kon hierdoor zonder problemen zijn totaal op zeven (vier strafschoppen) doelpunten brengen, 2-2. Na deze gelijkmaker waren er geen wapenfeiten meer te noteren. Alleen twee wissels: Kay Keus en Rick van Westen kwamen in het veld voor Van der Voort en Bruinsma.

Evenals aan het eind van de vorige competitie eindigde de derby onbeslist en was, zoals nu, het publiek de grote verliezer omdat beide teams

Door dit gelijke spel staat Stormvogels nu met 8 punten uit 5 wedstrijden op de zesde plaats met een achterstand van 7 punten op koploper Kagia uit Lisserbroek. Zaterdag komt HYS uit Haarlem naar sportpark Zeewijk. Dit Turkse elftal, getraind door Simon Evers, bezet met 2 punten de op een na laatste plaats.