IJMUIDEN - Op sportpark Zeewijk had Stormvogels het Amsterdamse ZSGOWMS als tegenstander en de eendaagse cursus ‘Vizier op scherp stellen’ afgelopen woensdag in de Harskamp bij de landmacht heeft zijn vruchten voor een groot gedeelte afgeworpen.

Een paar leergierige spelers maakten er de eerste achttien minuten een schiettent van: drie doelpunten! Wat een ongekende weelde! In de winterstop zullen toch nog een aantal IJmuidense spelers op herhaling moeten, want hun vizier werkte nog niet naar de zin voor groot majoor buiten dienst Sjaak Lettinga.In het rijtje van de geblesseerde spelers Rowan van Eijk, Roy Schoorl, Etkin Zivkara en Huseyin Yilmaz kon Brian Ezeoke door de majoor bijgeschreven worden. Zijn vervanger José Leone pakte zijn invalbeurt met beide handen aan door in het begin van de tweede helft twee doelpunten te maken.Binnen twee minuten nadat scheidsrechter Henk-Jan Westland het sein gaf een aanvang met de wedstrijd te maken kon de doelman Zaid Belmahdi van ZSGOWMS (bestaat 1 maart 2019 100 jaar) de bal uit het net halen. Bij een snelle opgezette IJmuidense aanval constateerde de leidsman dat een Amsterdamse speler een overtreding had gemaakt en de toegekende vrije schop werd vanaf pl.m. 30 meter met windvoordeel door Danny Blok in het doel gerost, 1-0.

Zeven minuten later strafte Thomas Scholten balverlies van Mohamed Ajuau af en zijn voorzet-op-maat vanaf rechts kwam voor de voeten van Glenn Bruinsma die heel makkelijk de 2-0 kon aantekenen. Vier minuten later ontfutselde Scholten de bal van Jayson Sambo om vervolgens alleen voor doelman Belmahdi te verschijnen. Voor Scholten bleek duidelijk, dat hij op herhaling moet bij de landmacht, want hij miste deze honderd-procentkans.

Het vizier van Scholten bleef half haperen, want in de achttiende minuut werd centrumverdediger Gregory van Nieuwkoop binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald door Wesley Louis Wanders; de toegekende strafschop werd door Scholten ingeschoten, maar gestopt door doelman Belmahdi. In de rebound kon Scholten wel het net vinden en een 3-0-voorsprong binnen achttien minuten werd een feit. Stormvogels bleef na deze riante voorsprong de bovenliggende partij en (enorme) kansen bleven niet uit: na een snelle aanval miste Leone een niet te missen kans door tegen de doelman aan te schieten en een grandioze lange rush van linksback Bas van den Oever eindige in een voorzet richting Berry Willemse die tot het verdriet van Bas en al zijn medespelers overschoot. Op slag van rust zag Van Nieuwkoop een verdwaalde voorzet via de handen van doelman Belmahdi tegen de lat belanden. Ruststand 3-0.

De meeste toeschouwers keken nog in de kantine naar de shoot-outs van de hockeywedstrijd Nederland-Australië toen Stormvogels binnen een minuut in de tweede helft haar marge kon vergroten tot vier doelpunten. Op rechts speelde Scholten zich mooi vrij en zijn assist werd een prooi voor Leone, die opnieuw doelman Belmahdi het nakijken gaf, 4-0. Tien minuten later is het opnieuw Scholten die aan de basis van een heel goed opgezette aanval stond; zijn pass belande voor de voeten van Blok die op zijn beurt Leone een niet te missen kans bood, 5-0.Daarmee was het kruit op voor Stormvogels en het team van trainer Maceo Ritgers, 34 jaar oud en oud-betaald voetbalspeler van zowel Nederlandse als Engelse clubs en 9 keer uitgekomen voor Jong Oranje, kon door zo nu en dan met te hard voetbal het doelpuntenaantal tot vijf beperken. Van de 62ste tot de 83ste minuut wisselde trainer Lettinga drie keer: Taoufik Dardouh, Thierry Schilder en Joey Wolthuis kwamen respectievelijk in het veld voor Kay Keus (geblesseerd), Van den Oever en Blok.

Met een gerust hart kan Stormvogels de winterstop in met opnieuw een dag of vier een uitstapje begin januari naar Benidorm. Momenteel staat Stormvogels op de derde plaats in de reguliere competitie en samen met IJmuiden en Kagia gaat het team van Lettinga na vier wedstrijden aan de leiding van de tweede periode. Zaterdag a.s. worden de twee afgelaste wedstrijden van vorige week gespeeld.Op 19 januari a.s. wordt de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft in Haarlem tegen United/DAVO.