IJMUIDEN - In het laatste duel van de eerste competitiehelft heeft Stormvogels een 2-1-overwinning geboekt op laagvlieger Flamingo’s ‘64 uit Alkmaar, afgelopen seizoen kampioen in de vierde klasse A, met oud-betaald voetballer en topscorer Maurice Gijzen (44) in haar midden.

Deze kleine uitslag doet vermoeden, dat Stormvogels heel veel moeite heeft gehad met dit laaggeklasseerd Alkmaarse team, bestaande uit vele zeer oude spelers, maar dat is absoluut niet het geval geweest: Stormvogels domineerde de gehele wedstrijd en creëerde zich vele kansen, die alle, hoofdzakelijk door nonchalance, om zeep werden geholpen. Gelukkig was rechterspits José Leone in de eerste en tweede helft met een doelpunt trefzeker; in blessuretijd wist Flamingo’s ‘64 het enige doelpunt te scoren.

Moeizaam pakte Stormvogels drie punten en die zijn hard nodig in de strijd om het tweede periodekampioenschap (3 en 4 punten voorsprong op respectievelijk IJmuiden en DEM - deze eerste tegenstander komt Stormvogels in deze periode tegen met nog 4 wedstrijden te gaan) of zich aan het eind van de competitie te plaatsen bij de eerste vier plaatsen (momenteel staat Stormvogels gelijk met DEM op de derde plaats). Trainer Sjaak Lettinga had opnieuw aardig wat mutaties in zijn team: centrale verdediger Joshua Jansen was afwezig en zijn plaats werd uitstekend ingenomen door Gregory van Nieuwkoop; na een maandenlange blessure maakte Kay Keus op het middenveld zijn rentree. Thomas Scholten, aardig wat wedstrijden afwezig, werd linkerspits, terwijl José Leone zich op de rechterspitsplaats met succes mocht uitleven. Na een aarzelend begin kreeg Stormvogels van de tiende tot de negentigste minuut een overwicht; in de zevende minuut vloog de zeer aanvallend ingestelde rechtsback Stijn van der Voort twee tegenstanders voorbij en in het strafschopgebied werd hij door Ton Vlaar (47) onderuit gehaald, maar scheidsrechter Cees Marees wuifde alle protesten weg. Daarna volgen vele kansen. Rick van Westen verscheen alleen voor doelman Tufan Kivandi (47) die met zijn vingertoppen ten koste van een hoekschop redding kon brengen; het vizier van goaltjesdief Patrick Krop stond eveneens niet op scherp, want vanaf zes meter schoot hij over en dit deed Van der Voort een paar minuten later eveneens; doelman Kivandi redde op een inzet van Scholten, die even later de bal over het doel schoot. Aan het gemis van deze vele kansen kwam in de 29ste minuut een einde toen Leone op rechts door Brian Ezeoke in de diepte werd gestuurd en nu had de Alkmaarse doelman zijn antwoord niet klaar, 1-0. Na deze openingstreffer bleef Stormvogels de veste van de Alkmaarders onder druk zetten: een schot van Van der Voort vloog voorlangs en negen minuten voor rust wist Krop het net eindelijk te vinden, maar op advies van de grensrechter keurde de referee het doelpunt wegens buitenspel(?) af. Zes minuten voor rust moest doelman Floris Serné handelend optreden door met zijn voet redding te brengen op een inzet van Marco Kossen (40). En nadat Krop opnieuw een kans miste, volgde na een hoekschop een scrimmage voor het IJmuidems doel en na een doelpoging van topscorer Gijzen haalde Dennis Klepper de bal van de lijn.

In de vierde minuut van de tweede helft had Stormvogels opnieuw het geluk niet aan haar zijde, want een pegel van Keus belandde op de paal. Scholten was eveneens zes minuten later ongelukkig door een voorzet van Leone al vliegend de bal niet in het doel, maar naast te koppen. Bijna twintig minuten voor tijd gooide trainer Lettinga vers bloed in het veld: Danny Blok en Huseyin Yilmaz vervingen Van Westen en Krop. Net voor de wissel verliet Rade Trifkovic (44), jaren geleden een verdienstelijke oud-eerste-elftalspeler van onze zondagsenioren, geblesseerd het veld. Voordat de laatste wissel een kwartier voor tijd plaatsvonden tussen Joey Wolthuis en Scholten, zag Keus zijn kopbal over de lat belanden. Elf minuten voor de officiële speeltijd kon Stormvogels eindelijk haar voorsprong verdubbelen: Leone kopte een voorzet van Ezeoke bekwaam binnen, 2-0. Hierna volgden nog twee opgelegde kansen voor de invallers Blok en Wolthuis, die de bal keihard op de binnenkant van de staander schoot.Een minuut in blessuretijd gebeurde het onmogelijke, want bij een van de schaarse aanvallen schoot Richard Rijsterborgh keihard op de lat en vervolgens belandde de bal voor de voeten van Ruben Beentjes die het lederen voorwerp makkelijk in het lege doel doel kon deponeren, 2-1. Flamingo’s ‘64 rook na deze aansluitingstreffer bloed en zocht ruim in blessuretijd weer de aanval op wat resulteerde in een directe vrije trap even buiten het strafschopgebied. Marco Kossen schoot de bal keihard door de muur, maar doelman Serné ranselde de het leder op katachtige wijze uit zijn doel en voorkwam een debacle voor zijn team: een wedstrijd die met heel ruime cijfers gewonnen had moeten worden, eindigde bijna in een gelijk spel. Zaterdag staat in Heemstede de volgende tegenstander, te weten. Koninklijke HFC te wachten.

HET TWEEDE
Het tweede had duidelijk een off-day en verloor in Hoofddorp met 2-1 van het laaggeklasseerde Overbos 2. Binnen vijf minute opende Overbos 2 via een strafschop de score en door Fernando Alphenaar werd de stand weer gelijk getrokken. Toch twist Overbos 2 tien minuten voor tijd aan het langste eind te trekken, 2-1.De concurrenten om de eerste plaats verloren eveneens; daarom blijft de voorsprong op AFC 5 en Olympia Haarlem 2 respectievelijk 6 en 8 punten.Zaterdag a.s. krijgt het team van trainer Marco Adema een kans zich in de uitwedstrijd tegen Roda’23 te herstellen.

VROUWEN
Opnieuw een deceptie voor ons dameselftal. Nu kwam het team van Opperdoes niet opdagen. Heel veel teams in hun klasse hebben reeds 9 wedstrijden gespeeld, terwijl onze vrouwen niet verder zijn gekomen dan 5. Zaterdag a.s. komt koploper Castricum naar Zeewijk.