IJMUIDEN - Vol optimisme begon Stormvogels aan het uitduel in Rijsenhout tegen Sportclub Westeinder ofte wel SCW, het team dat vanaf het seizoen 1997-1998 onafgebroken in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal uitkomt. Dit optimisme was, gezien de twee resultaten van de twee eerder gespeelde wedstrijden van beide teams, zeer terecht: SCW had twee duels verloren, terwijl het team van trainer Sjaak Lettinga het volle pond had behaald en zich daardoor mooi in de kopgroep van de derde klasse B had genesteld.

Maar na tweemaal drie kwartier voetballen stond Stormvogels met lege handen: 2-1. Het spel van de IJmuidenaren was wel een stuk beter dan dat van haar tegenstander en ruim 75 procent van het duel, dat onder natte omstandigheden gespeeld werd, hadden de IJmuidenaren een overwicht, maar er werd bakzeil gehaald, omdat in dit duel werklust getoond moest worden om tot een positief resultaat te kunnen komen. En die werklust was er alleen bij SCW aanwezig: haar tekortkomingen werden met een tomeloze inzet gecompenseerd en voor elke meter grond werd, vooral in defensief opzicht, door het team van trainer Edwin van Maas, die bij een aantal Haarlemse collega's omtrent de speelwijze van Stormvogels informatie had ingewonnen, geknokt.

Tot tweemaal aan toe wist SCW de eerste en tweede helft tot scoren te komen, maar de Rijsenoorders hadden daarbij de hulp van Stormvogels-centrumverdediger Rowan van Eijck nodig. Op een viertal spelers, t.w. Gregory van Nieuwkoop, Joey Wolthuis, Wago Matitashvili en Jasper Post, kon Lettinga in het duel tegen SCW geen beroep doen en vooral een popelende langs de lijn staande Post (knieblessure) zag met lede ogen aan, dat vooral de drie IJmuidense voorwaartsen het hele duel bijna niet thuis gaven.

Binnen dertig seconden kreeg Stormvogels een niet te missen kans voorgeschoteld: Thomas Scholten werd in de diepte gestuurd, maar zag zijn inzet met het lichaam gestopt worden door de 18-jarige doelman Keby van den Dool. Na deze kans bleef Stormvogels de betere ploeg, maar moest met lede ogen toezien, dat SCW na zeven minuten aan de leiding kwam, want nadat een van de schaarse SCW-aanvallen door verdediger Rowan van Eijck teniet was gedaan en hij vervolgens wilde ruimen, zag hij linkerspits Patrick Duarte finaal over het hoofd door de bal in zijn voeten te schuiven. Duarte bedacht zich geen moment en vanaf 25 meter pegelde hij de bal onhoudbaar voor doelman Germain Ebbeling in de rechterbenedenhoek, 1-0.

In feite was er voor Stormvogels op dat moment geen vuiltje aan de lucht (wel veel vliegtuigen!); de IJmuidenaren bleven het spel dicteren tot de zestienmeterlijn, maar omdat de stugge SCW-verdediging de drie Stormvogels-aanvallers aan banden had gelegd, kon men van hen niets verwachten. Het meeste gevaar kwam dan ook van de IJmuidense middenvelders en na een leuk opgezette aanval via een groot aantal schijven zag Glenn Bruinsma halverwege de eerste helft zijn keiharde inzet via de buitenkant van de staander over de achterlijn vliegen. Ruststand 1-0.

Na de thee bleef Stormvogels domineren en binnen drie minuten pegelde Bjorne Slobbe vanaf 17 meter de bal pal naast de paal en schoot Van Eijck tien minuten later rakelings over. Stormvogels kwam in de 64ste minuut op gelijke hoogte door Brian Ezeoke, die na een goed opgezette aanval via Tom van Mierlo doelman Van den Dool met een schuiver kansloos liet, 1-1.

Opnieuw tegen de verhouding in nam SCW vijf minuten later voor de tweede keer dit duel de leiding. Voor de zoveelste maal werd op het middenveld onnodig balverlies geleden en heel snel zocht SCW de aanval op met in de hoofdrol centrumverdediger Rolf Boesveld, die de carambolerende bal via het lichaam van de deze wedstrijd ongelukkig spelende Rowan van Eijck in het lege IJmuidense doel kon schieten, 2-1. De laatste 20 minuten ging Stormvogels op zoek naar de gelijkmaker en forceerde talrijke hoekschoppen, maar onder aanvoering van Boesveld wenste de ijzervreters van SCW niet meer te capituleren en was de eerste nederlaag voor Stormvogels dit seizoen een feit. De laatste 20 minuten kregen Husyin Yilmaz, Berry Willems en Job Kuijten nog speelminuten van hun trainer. In dit verloren duel kwam duidelijk naar voren, dat Stormvogels een afmaker mist.

Zaterdag a.s. komt koploper Zandvoort, die zich dit seizoen behoorlijk heeft versterkt, naar sportpark Zeewijk. Mooi de gelegenheid voor de jongens van Sjaak Lettinga zich te revancheren op de ongelukkige nederlaag tegen SCW.