IJMUIDEN - In een gezapig potje zomeravondvoetbal heeft Stormvogels met 3-1 gewonnen van fusieclub VVA/Spartaan uit Amsterdam-West. In dit onbelangrijke duel voor beide teams had trainer Sjaak Lettinga i.v.m. blessures en het sparen van een aantal spelers pl.m. 6 mutaties in zijn team moeten toepassen: de vleugelverdedigerspositie werden ingenomen door Joey Verdikt (die zich halverwege de eerste helft moest laten vervangen door Mitchell Bruinink) en Bas van den Oever; op het middenveld dartelden Leon Plug en Wago Matitaishvili, die vorig jaar om deze tijd het winnende doelpunt tegen FC Velsenoord in de promotiestrijd naar de derde klasse maakte, rond en in de voorhoede maakte Brian Ezeoke en Huseyin Yilmaz hun rentree.

Kortom, een team dat nog ingespeeld moest worden en dat bleek wel het eerste gedeelte van de eerste helft, want in die fase kon slechts een IJmuidense kans genoteerd worden en die was voor Ezeoke, die zijn inzet door Mark Bothof van de lijn gehaald zag worden. VVA/Spartaan kreeg daarna twee opgelegde kansen: eerst verscheen Daan Hellendoorn alleen voor doelman Germain Ebbeling die met zijn robuuste lichaam redding kon brengen en zes minuten later liep de lange en snelle spits Jaap Lorier de IJmuidense verdediging er uit om vanaf 12 meter een schot te lanceren dat bekwaam door Ebbeling klemvast gestopt werd.

Vorig jaar besloten bestuur en leden van Stormvogels het zondagvoetbal vaarwel te zeggen en zich voor de 100 procent op het zaterdaggebeuren te concentreren, maar bij Danny Blok is de zondag nog niet uit zijn hoofd, want met een ‘zondagsschot’ wist hij halverwege de eerste helft de score te openen, 1-0.

Negen minuten voor rust zette Stormvogels de zoveelste aanval op en scheidsrechter G.A. Smith constateerde, dat Ezeoke onterecht omver was gelopen; vanaf 20 meter schoot Blok de toegekende vrije schop keihard in de touwen en bepaalde daarmee de ruststand op 2-0. Om zo goed mogelijk voor de dag te komen zaterdag a.s. in de derby tegen IJmuiden liet Stormvogels de tweede helft de teugels behoorlijk vieren en dat gaf daarmee het team van trainer Mohamed Kharchouch de gelegenheid meer de aanval op te zoeken en na 14 minuten met succes: de lange spits Lorier rondde een voorzet van Max Nijland met zijn hoofd bekwaam af: 2-1.

In de 65ste minuut paste Lettinga twee wissels toe: Job Kuijten en Rowan van Eijk werden de vervangers voor Joshua Jansen en Danny Blok. Vier minuten later was Lorier opnieuw de IJmuidense verdedigers te snel af, maar zijn diagonale schot vloog rakelings naast. 10 minuten voor tijd werd een hoekschop van Yilmaz door de Amsterdamse verdediging half weggewerkt waardoor de bal voor de schietgrage rechterbeen van Thomas Scholten belandde en snoeihard werd de 45-jarige doelman Hamid el Ouardi voor de derde keer gepasseerd. Deze ‘belegen’ Amsterdamse doelman kreeg twee minuten voor tijd rood voorgeschoteld door scheidsrechter Smith omdat hij buiten het strafschopgebied de bal met zijn hand speelde. Regels zijn regels, maar de leidsman had alles kunnen bedekken met de mantel der liefde. Niemand dan ook niemand had dat hem kwalijk genomen.

Zaterdag a.s. staat de stadsderby uit tegen IJmuiden op het programma. Stormvogels doet reeds mee aan de nacompetitie, maar het team van Anthony Correia kan zich daarvoor nog plaatsen, maar dan zal men tegen Stormvogels alle zeilen bijgezet moeten worden de drie punten op Schoonenberg te behouden. Maar of dat zover komt? We kunnen dat zelf aanschouwen!