IJMUIDEN - In de thuiswedstrijd tegen Volhardt En Werkt oftewel VEW uit Heemstede heeft Stormvogels beide werkwoorden moeten gebruiken om tot een 3-1-overwinning te komen na 0-1-achterstand bij rust.

Doordat trainer Sjaak Lettinga een groot aantal personele problemen van verschillende oorzaken had, was hij verplicht zijn elftal op vele plaatsen te wijzigen en desondanks was zijn team bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Maar desalniettemin nam VEW halverwege de eerste helft tegen de verhouding in de leiding, maar met behulp van VEW-centrumverdediger David Straetemans kwam Stormvogels na vier minuten in de tweede helft zelfs aan de leiding met twee doelpunten binnen twee minuten om vervolgens vier minuten voor tijd de welverdiende overwinning definitief te claimen.

Het door elkaar gegooide elftal van Stormvogels zag er als volgt uit: doelman Germain Ebbeling had afgelopen week onverwacht een blindedarmoperatie moeten ondergaan en werd vervangen door Sebastiaan de Lijzer onder rugnummer 99; achterin nam Berry Willemse de plaats in voor de niet geheel fitte Roy Schoorl, verhuisde Rowan van Eijk naar het centrum van de verdediging en daardoor stond Bas van den Oever, die op een puike wedstrijd kan terugzien, op de linksbackplaats; het middenveld bleef ongewijzigd, terwijl de voorhoede drie nieuwe namen had: op rechts nam de niet geheel fitte Tom van Mierlo de plaats in van Brian Ezeoke die te laat op de bespreking aanwezig was, Gregory van Nieuwkoop werd gelegenheidscentrumspits en Fernando van Alphenaar verving als linkerspits de geblesseerde Bjorne Slobbe.

Binnen een minuut kreeg spits Van Nieuwkoop zijn eerste kans, maar zijn opa had zijn vizier nog niet op scherp gezet, want vanaf negen meter schoot hij rakelings over. Daarna bleef Stormvogels de Heemsteedse veste onder druk zetten, maar wat de IJmuidenaren ook probeerden, zij konden de roos niet vinden: schoten van o.a. van Alphenaar vlogen tegen het lichaam van een tegenstander aan, vlogen naast en over en tevens verrichtte de boomlange doelman Jelle de Vries grandioze reddingen met zijn handen en voeten. Zo ook in de twintigste minuut toen Van Nieuwkoop een honderd-procentkans kreeg. Echter, op miraculeuze wijze wist doelman De Vries met zijn voet op de lijn redding te brengen, dit tot grote ontsteltenis van de gelegenheidsspits.

Een minuut daarna moest invaller-doelman Sebastiaan de Lijzer alles uit de kast halen op een kopbal van Jeroen van Duin. Toch kwam, dik tegen de verhouding in, VEW halverwege de eerste helft aan de leiding. Op pl.m. 18 meter afstand kreeg het team van trainer Andre Markus een vrije schop te nemen, de muur werd door Stormvogels neergezet, maar niet goed genoeg want Michiel Domingo zag aan de rechterkant een gat waardoor hij bal in de verste hoek kon prikken (0-1) en doelman De Lijzer te laat (geen uitzicht door de muur) naar de hoek liet gaan.

In de 26ste minuut kwam Stormvogels heel goed weg toen Van Duin op randje buitenspel op rechts door mocht gaan, daarna niet egoïstisch was door de bal panklaar neer te leggen voor de voeten van Niels Dekker die het gelukkig voor elkaar kreeg van zes meter de bal over een leeg doel te schieten.

De laatste tien minuten probeerde VEW de aanvalsdrift van de Vogels te ontregelen door vele vrije schoppen te veroorzaken en bij een daarvan van Danny Blok liet doelman De Vries de bal los, maar Van Mierlo kon daar in de rebound niet van profiteren door rakelings naast te schieten. Op een hard schot van Van Nieuwkoop was De Vries wel klemvast en in blessuretijd was opnieuw de voet van De Vries een sta in de weg op een inzet van Thomas Scholten. Ruststand 0-1.

In de rust gaf Sjaak Lettinga zijn spelers te blijven Volharden En Werken en met groot succes! Wat Stormvogels in de 47 minuten van de eerste helft niet gelukte en dat was het maken van een doelpunt, gelukte wel tweemaal in de eerste vier minuten van de tweede helft, maar daarbij hadden de IJmuidenaren dubbel en dwars de hulp van VEW-centrumverdediger David Straetemans voor nodig. In de tweede minuut schoffelde hij Thomas Scholten binnen de beruchte lijnen onderuit en scheidsrechter Mac-Intosh kon niet anders doen dan een strafschop te geven, die door Scholten feilloos werd ingeschoten, 1-1. Twee minuten later wilde Straetemans een voorzet van Danny Blok ruimen, maar omdat de bal totaal verkeerd op zijn pantoffel terecht kwam, werd zijn doelman met een curve voor de tweede keer gepasseerd, 2-1.

Stormvogels wilde zo snel mogelijk haar voorsprong vergroten en zette VEW constant op haar helft vast. Een schot van Glenn Bruinsma belandde in de grote handen van doelman De Vries en na een combinatie tussen Brian Ezeoke, na de rust in het veld gekomen voor Van Mierlo, en Scholten schoot laatstgenoemde rakelings naast. Met nog een kwartier te spelen volgde een derde wissel: Van Nieuwkoop ruimde het veld voor Huseyin Yilmaz, die een paar weken elders in Europa vertoefde; hij was zeer actief in de aan hem geboden laatste minuten van de wedstrijd. Ook Roy Schoorl mocht 10 minuten daarvoor nog een paar wedstrijdminuten maken voor Bruinsma.

Vier minuten voordat de officiële speeltijd was verstreken, viel het doek definitief voor VEW. Een pass over ruim vijftig meter van Blok belandde voor de voeten van Scholten, die heel bekwaam twee tegenstanders op het verkeerde been zette, doelman De Vries voor de derde keer passeerde om daarmee de eindstand op 3-1 te bepalen. Voor Thomas was dit zijn tiende doelpunt.

Zaterdag a.s. is in Haarlem (Schalkwijk) United/DAVO de tegenstander van Stormvogels. Evenals Stormvogels promoveerden de Haarlemmers via de nacompetitie naar de derde klasse, maar gezien de lage klassering zijn de resultaten niet om naar huis te schrijven. Zaterdag jl. werd in Hoofddorp zelfs een 12-1-nederlaag geleden.