IJMUIDEN - Op 24 oktober jl. verloor Stormvogels in Hoofddorp tegen Overbos na het nemen van strafschoppen het KNVB-bekerduel van de eerste ronde en daarom wilde de jongens van trainer Sjaak Lettinga zich revancheren van deze jammerlijke bekeruitschakeling. En dat is overtuigend gebeurd: na een 1-0-ruststand werd Overbos, het vorig seizoen nog uitkomend in de tweede klasse, de tweede helft finaal van de mat geveegd met als resultaat een eclatante 6-1-overwinning.

In de tweede minuut kwam Stormvogels reeds aan de leiding. Een pass van Brian Ezeoke op links richting Bjorne Slobbe (in de basis door afwezigheid van Yilmaz) leek onderschept te worden door Overbos-aanvoerder Robert Feye, maar omdat hij nog niet bij de les was, pikt Slobbe de bal van hem af en in volle snelheidstreinvaart vloog hij richting vijandelijk strafschopgebied om vervolgens doelman Dami Wakker (hij deed tijdens de hele wedstrijd zijn naam geen eer aan door aardig wat knullige fouten te maken) met een beheerst diagonaal schot het nakijken te geven, 1-0.

Na deze openingstreffer bleef Stormvogels de bovenliggende partij en kansen bleven niet uit: Zeoke zag zijn inzet in de uiterste hoek gepakt worden door doelman Wakker en een afstandsschot van Slobbe trof rakelings geen doel.

Halverwege de eerste helft kreeg Overbos meer grip op het duel en tot aan de rust werd het een gelijkopgaande strijd. Nadat Jordy Bourgogne rakelings voorlangs schoot, haalde doelman Germain Ebbeling een afstandsschot van verdediger Alex Golsteijn uit de kruising. Aan de andere kant werd een te zachte kopbal van Ezeoke een makkelijke prooi voor doelman Wakker. De laatste vijf minuten van de eerste helft zette het team van trainer Maurice Kuijper de IJmuidenaren behoorlijk onder druk en ons oud-lid Robin Verwer probeerde het met een afstandsschot, maar opnieuw haalde Ebbeling de bal uit de kruising. Op slag van rust kreeg Ebbeling de hulp van de actieve Thomas Scholten die een inzet van spits Emir Sinanovic van de lijn haalde. Ruststand 1-0.

Een minuut na het beginsignaal van de tweede helft van de goed leidende en geroutineerde scheidsrechter Jacobs vergrootte Stormvogels haar voorsprong. Na een korte corner van Ezeoke creëerde de 18-jarige verdediger Stijn van der Voort een kans voor Thomas Scholten, die in eerste instantie tegen doelman Wakker op schoot, maar in de rebound de roos trof, 2-0. Het leek wel of er een behoorlijke last van de schouders van de Stormvogels-spelers was gevallen. Met fris en fruitig voetbal en veel passie werd aanval na aanval opgezet en kansen bleven dan ook niet uit. Zo zag invaller Berry Willemse, in de tweede helft in het veld gekomen voor de geblesseerde Danny Blok, zijn schot, na een assist van Slobbe, in de 57ste minuut op de lat belanden. Dit was uitstel van executie, want vijf minuten later stuurde Ezeoke op rechts Van der Voort weg en met een sublieme passeerbeweging stuurde hij een tegenstander de bossen van de Heerenduinen in om vervolgens met een subliem diagonaal schot de stand op 3-0 te brengen.

Een goed voorbeeld doet volgen; met die gedachte pakte centrale verdediger Rowan van Eijk drie minuten later de bal, staande een paar meter op de helft van Overbos, op om vervolgens vanaf pl.m. 20 meter met een afstandsschot sluitpost Wakker voor de vierde keer het nakijken te geven. Binnen drie minuten dus twee grandioze doelpunten van deze jonge en veelbelovende verdedigers.

Nadat in de 67ste minuut Slobbe vervangen werd door Fernando van Alphenaar wist Overbos vier minuten later bij een van haar schaarse aanvallen door invaller Maarten Wels, eveneens een oud-speler van Stormvogels, de stand een iets beter aanzien te geven, 4-1. Even later mocht Gregory van Nieuwkoop op komen draven voor de opnieuw onzichtbare Tom van Mierlo en wat laatstgenoemde als spits de laatste wedstrijden niet lukte, dat deed Van Nieuwkoop in de 84ste minuut wel door te scoren. Na opnieuw een heel goed opgezette IJmuidense aanval legde Scholten vanaf de achterlijn de bal terug op Van Nieuwkoop en met een droge knal bracht hij de stand op 5-1.

Het slotakkoord van deze tot op heden beste tweede helft van dit seizoen was voor Ezeoke door net een paar seconden in blessuretijd een hoekschop van Van der Voort met een prachtig afstandsschot te verzilveren, 6-1.

Koploper Zandvoort en Pancratius, samen met Stormvogels met twee punten achterstand, blijven ook winnen. Over veertien dagen (komend weekend een inhaalprogramma) zal bekend worden wie de eerste periode (8 wedstrijden) in de wacht zal slepen: Stormvogels speelt dan thuis tegen FC VVC, terwijl Zandvoort thuis Pancratius ontmoet.