IJMUIDEN - In de laatste wedstrijd van het goed verlopend seizoen 2017-2018 heeft Stormvogels op sportpark Zeewijk een eclatante overwinning van 8-2, de grootste zege van dit seizoen, op United/DAVO uit Haarlem-Zuid geboekt.

Zaterdag start de nacompetitie en speelt Stormvogels thuis tegen Sporting Andijk, een van de periodekampioenen in de derde klasse A. Dit duel wordt op het veld van SVIJ gespeeld omdat alle velden bezet zijn door het 7 tegen 7-toernooi. Mocht Stormvogels dit duel winnen, dan is in een uitwedstrijd op 9 juni a.s. de winnaar tussen HBOK (Amsterdam-Zunderdorp en uitkomend in de tweede klasse A) en IJmuiden de tegenstander. Verder doen Amstelveen Heemraad (tweede klasse A), Hellas Sport en HCSC, beide derde klasse A, en Overbos mee. Slechts 1 ploeg promoveert naar de tweede klasse of handhaaft zich in die klasse.

Tegen United had trainer Sjaak Lettinga een groot aantal selectiespelers vrijaf gegeven om hen rust te gunnen met hun kleine en iets grotere pijntjes. De eerste 10 minuten was het aftasten geblazen en kwam Stormvogels niet verder dan een afstandsschot van Wago Matitashvillie en schoot Jeffrey Dwaalster van United op de paal. In minuut twaalf nam Stormvogels de leiding door Brian Ezeoke, die een assist van Glenn Bruinsma bekwaam afrondde, 1-0.

Halverwege de eerste helft werd door scheidsrechter Van der Vaart een drinkpauze ingelast en dat deed Rowan van Eijk hem persoonlijk heel goed. Schoot Thomas Scholten vorige week vanaf 45 meter op de paal, nu presteerde Van Eijk in de 29ste minuut het vanaf 55 meter, dus vanaf eigen helft, de bal in het verlaten doel te schieten, 2-0. 10 minuten later schoot Dwaalster keihard buiten bereik van doelman Sebastiaan de Lijzer op de lat. Toch wist United twee minuten voor rust de stand te verkleinen door Fouad Malou, die een voorzet van Dwaalster bekwaam met een subtiele boog afmaakte en daardoor beide ploegen liet rusten met een 2-1-stand.

Na de thee kwam Leon Plug opdraven door Danny Blok en binnen 10 minuten in de tweede helft stond een 5-1-voorsprong voor de IJmuidenaren op het scorebord: Wago M. rondde een voorzet van Bruinsma af, 3-1; vervolgens een vrije trap van Brian Ezeoke, die met het hoofd van Plug verlengd werd en voor de voeten van Fernando Alphenaar belandde, 4-1 en 5-1 werd het door Ezeoke, die zich mooi vrij speelde na een assist van Wago M. In de 60ste minuut slaagde Sercan Ouzgun doelman De Lijzer bekwaam voor de tweede keer het nakijken te geven, 5-2.

Halverwege de tweede helft kwam United met 10 man te staan: Nelissen liet scheidsrechter Van der Vaart overduidelijk weten niet met zijn beslissingen eens te zijn. In de 67ste minuut was het uiteindelijk Alphenaar die na twee missers van collega’s zijn tweede doelpunt kan maken, 6-2. Tussentijds kwam Jim Berghuis opdraven voor Berry Willemse. En opnieuw op aangeven van Wago M. maakte Ezeoke zijn hattrick en bracht daarmee de stand op 7-2. Het slotakkoord was voor Wago M., die een voorzet van Alphenaar wist af te maken en de Haarlemse doelman Martin de Jong voor de achtste keer het nakijken gaf, 8-2, de grootste uitslag dit seizoen voor de Vogels.

Stormvogels eindigde achter kampioen Zandvoort op de tweede plaats met 56 punten uit 24 wedstrijden en een doelsaldo van 74 en 27 tegen, de minste tegengoals in haar klasse. Maar liefst 19 spelers wisten een of meer keren tot scoren te komen en twee spelers schoten in eigen doel. Nadat vorig seizoen broer Bas topscorer van Stormvogels werd, deed nu Thomas Scholten dit met 17 doelpunten gevolgd door Brian Ezeoke met 13 treffers. Danny Blok en Rowan van Eijk volgen met 5. Voor de KNVB-beker was Tom van Mierlo met 7 doelpunten de topscorer gevolgd door Bjorne Slobbe met 4.