IJMUIDEN - Na de onverwachte 2-1-nederlaag een week geleden op SCW was Stormvogels maar op een ding gebrand en dat was eerherstel. En dat is onwaarschijnlijk goed gelukt met een 2-1-overwinning op koploper Zandvoort dat na drie wedstrijden het volle pond had behaald met een doelsaldo van 17 voor en 2 tegen.

In vergelijking tot het vorige seizoen hebben de Zandvoorters met haar selectie een metamorfose ondergaan: heel veel oud-jeugdspelers besloten voor de overschrijvingsperiode medio,juni hun oude nest op te zoeken en die grote groep spelers werd over het eerste en tweede elftal verdeeld. Meest opvallende speler bij die groep is Bud Water, afkomstig van ADO'20, en na 3 wedstrijden had hij reeds 7 maal de roos getroffen.

En binnen 30 seconden trof hij tegen Stormvogels opnieuw de roos. Op het middenveld ontving deze snelle en beweeglijke rechterspits de bal en in sneltreinvaart vloog hij richting het IJmuidense doel, passeerde de onoplettende (verkeerd opgesteld) linksback Roy Schoorl om vervolgens de bal onhoudbaar voor doelman Germain Ebbeling in de verre hoek te deponeren, 0-1. Na dit veel te snelle openingsdoelpunt was Stormvogels behoorlijk van de leg en met lede ogen moesten de spelers toezien, dat het team van trainer Ted Saunier (nam dit seizoen het stokje over van Laurens ten Heuvel) bleef domineren. In de negende minuut kwam Water opnieuw oog in oog met doelman Ebbeling die erger voor zijn team kon voorkomen.

Na een kwartier kwam het team van Sjaak Lettinga eindelijk in haar spel en Thomas Scholten kwam na een dieptepass een teenlengte te kort om doelman Daan Kerkman te kunnen passeren. Een kwartier later toonde doelman Ebbeling opnieuw zijn grote waarde voor zijn ploeg door een kopbal van Klaas de Vries onschadelijk te maken.

De laatste tien minuten ging Stormvogels op zoek naar de gelijkmaker en de eerste kans was voor rechterspits Brian Ezeoke; na Rayan Lammers omspeelt te hebben, zat er jammer genoeg geen kracht in zijn schot. Eindelijk ging Stormvogels de laatste vijf minuten profiteren van het windvoordeel en met afstandsschoten probeerden de verdedigers Stein van der Voort en Joshua Jansen een bres in de Zandvoortse verdediging, met in het centrum de geroutineerde Milan Berck Beelenkamp (40) te slaan, maar op beide schoten had doelman Kerkman een antwoord. In de slotfase van de eerste helft kwam Stormvogels goed weg toen Bud Water de paal trof en daardoor de ruststand op een minieme voorsprong van 0-1 bleef steken.

Om zijn team de tweede helft meer aan het voetballen te krijgen besloot Sjaak Lettinga in overleg met zijn technische staf op het middenveld een paar positiewisselingen (zie visie trainer) toe te passen en dit wierp zijn vruchten af omdat het duel in evenwicht geraakte.

Na twintig minuten in de tweede helft de eerste wissel aan Stormvogels-kant: Bjorne Slobbe kwam in het veld voor Huseyin Yilmaz om op links meer snelheid te krijgen. Na een prima actie van Roy Schoorl op links belandde de bal in de 74ste minuut voor de voeten van Thomas Scholten en ondanks het feit, dat twee Zandvoortse spelers fel op zijn huid zaten, wist hij doelman Kerkman het nakijken te geven, 1-1.

Vier minuten later leek Zandvoort weer op voorsprong te komen, maar met een geweldige reflex wist doelman Ebbeling ten koste van een hoekschop een kopbal van opnieuw De Vries onschadelijk te maken. Even later ranselde Ebbeling een keihard schot van Nigel Berg uit zijn doel en haalde de prima spelende Rowan van Eijck zes minuten voor tijd de bal van de lijn.

Inmiddels waren Fernando Alphenaar en Berry Willemse in het veld gekomen en beiden konden in de 88ste minuut samen met hun medespelers een overwinningsfeestje vieren: op links speelde Slobbe zich mooi vrij en zijn lange en hoge voorzet kwam voor de voeten van Brian Ezeoke, die een paar meter voorbij de tweede paal zijn tegenstander uitspeelde om vervolgens doelman Kerkman met een diagonaal schot het nakijken te geven, 2-1.

'Hoogmoed komt voor de val'. Dit spreekwoord was in deze wedstrijd duidelijk van toepassing op het spel van Zandvoort. De eerste helft waren zij de betere ploeg, maar in de tweede helft was hun spel een stuk minder. ,,Mijn jongens hebben de tweede helft niet gevoetbald", aldus Zandvoort-trainer Ted Saunier. Ook de laatste vijf minuten kwam Stormvogels niet meer in gevaar omdat Zandvoort te gehaast ging voetballen.

Zaterdag a.s. gaat de reis naar Badhoevedorp om aldaar aan te treden tegen Pancratius, nu de koploper in de derde klasse B. Opnieuw een uitdaging voor de jongens van Sjaak Lettinga. Het afgelopen seizoen werd Pancratius kampioen van de vierde klasse B en sinds 2024-2015 heeft deze zondagverening, na een jarenlange onderbreking, een standaardteam in het zaterdagvoetbal.