HEEMSTEDE - In de uitwedstrijd tegen VEW (Volhardt En Werkt) in Heemstede heeft Stormvogels in de 25 minuten uitgestelde slotfase drie heel verdiende punten mee kunnen nemen naar IJmuiden. Verdiend, omdat het team in vergelijking tot de laatste drie wedstrijden redelijk goed speelde, knokte voor elke meter grond en zich aardig wat kansen creëerde, twee doelpunten afgekeurd zag en in de slotfase een 1-0-achterstand terecht om kon zetten in een 1-2-overwinning. Een zege die gezien het spelbeeld zeer verdiend mag worden genoemd. VEW liet haar tegenstander het spel maken en op de counter probeerden de Heemstedenaren gevaar te stichten voor het doel van Germain Ebbeling en een paar minuten in de tweede helft had dat het beoogde succes voor de Heemstedenaren.

Na een blessure was Stijn van der Voort weer terug in de basis en moest José Leone in de spits plaatsmaken voor Etkin Zivkara. Spits Brian Ezeoke was buiten de selectie gelaten en op het middenveld nam Kay Keus de plaats in van de geschorste Glenn Bruinsma. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Leroy de Groot nam het team van trainer Lettinga het initiatief, maar moest toch toezien dat VEW-spits Tim Wong in de zesde minuut alleen voor doelman Germain Ebbeling verscheen, die de bal van zijn voeten kon grabbelen. Vijf minuten later werd Keus in de diepte gestuurd, maar zijn kans werd met de voet gestuit door doelman Jelle de Vries.

Tot halverwege de eerste helft bleven de Vogels de betere ploeg en de steeds gevaarlijke hoekschoppen (totaal ongeveer 15) leverenden niet het gewenste effect op: vele malen werd er uit de eerste en tweede lijn op doel geschoten en steeds werd het schot geblokt door de versterkte verdediging. Het laatste kwartier waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en na een voorzet van Gerben Siezinga stond centrale verdediger David Straetemans klaar uit te halen, maar miste de bal volkomen. Ook Stormvogels scheen eindelijk de leiding te kunnen nemen, maar de VEW-grensrechter gooide roet in het eten: nadat Gregory van Nieuwkoop een dieptepass ontving, stond hij niet(!) in buitenspelpositie en dacht de score geopend te hebben. Echter, hij werd onterecht afgevlagd door de heer Straetemans.

De tweede helft was amper drie minuten oud toen VEW wel de leiding kon nemen: op links werd Siezinga in de diepte gestuurd en wist vervolgens in de voor hem verste hoek de bal diagonaal in het doel te werken, 1-0. Vanaf deze tegentreffer gooide Stormvogels er nog een schepje bovenop en paste trainer Lettinga wat positiewisselingen toe. Linksback Roy Schoorl werd op het middenveld geposteerd en na dertien minuten bereikte een pass van hem Van Nieuwkoop, die zijn keiharde schot rakelings naast zag gaan.

Na een kwartier moest VEW-doelman De Vries zich laten vervangen door Tristan Hoogeboom die meteen aan de bak kon en na twee minuten de bal uit het net moest halen. Uit de zoveelste corner kwam na een scrimmage de bal via Thomas Scholten voor de voeten van Van Nieuwkoop en volgens de scheidsrechter vloog de bal vervolgens via de hand van een Stormvogels-speler het doel in. Lettinga wilde meer gaan aanvallen met zijn team en liet daarom Leone opdraven voor verdediger Bas van den Oever, later gevolgd door de wissel tussen verdediger Rowan van Eijk en Ozan Kutlu.

Het zeer aanvallend ingestelde Stormvogels zette met snelle aanvallen de veste van VEW behoorlijk onder druk en zes minuten voor tijd kwam eindelijk het beoogde succes. ‘Drie keer is scheepsrecht’ moet Van Nieuwkoop gedacht hebben, want uit opnieuw een hoekschop ontstond de zoveelste scrimmage en nu was zijn harde inzet wel goed genoeg voor scheids- en grensrechter, 1-1.

Een minuut later belandde een tot voorzet bedoeld schot van Leone op de lat en werd meteen daarna de wedstrijd 25 minuten stilgelegd vanwege een polsbreuk van invaller Darius Haastrecht. Deze speler kwam heel ongelukkig ten hoogte van de zijlijn op zijn pols terecht die meteen brak. Hij gilde het uit van de pijn en niemand was bevoegd hem te verplaatsen. Na 25 minuten werd het spel hervat en scheidsrechter gaf 4 officiële en 2 minuten extra door. Beide teams kregen in die zes minuten nog een paar kansjes en de mooiste kreeg Stormvogels in de 90ste plus bijna 2 minuten extra tijd: Zivkara mocht de zoveelste scherpe hoekschop nemen en de bal belandde in de trechter waarna er opnieuw een scrimmage volgde met als gevolg dat de bal op vier meter buiten het strafschopgebied voor de voeten van Kay Keus belandde, die zich niet bedacht en na een keihard schot vloog de bal langs een kluwen van benen het doel in, 1-2. Een ultieme ontlading volgde een halve minuut later. Eindelijk weer een overwinning en dat smaakt naar meer. Maar daarvoor moet een week extra gewacht worden, want zaterdag is Stormvogels vrij gevolgd door twee thuiswedstrijden, tegen Kon.HFC en Kagia uit Lisserbroek, zaterdag jl. winnaar van de eerste periode.

Dinsdag 6 november a.s., aanvang 20.00 uur, speelt Stormvogels thuis tegen Odin’59 2 voor de KNVB-beker. Het tweede verloor thuis met 4-5 van SCW 2. Niet alleen voor het eerste, maar ook voor het tweede een Angstgegner, dat een 0-2- voorsprong nam. Door Brian Ezeoke en Rick van Westen kwam het tweede op gelijke hoogte; SCW kwam opnieuw op voorsprong, gevolgd door de gelijkmaker van weer Ezeoke. SCW 2 kwam op 3-5 en via een strafschop van Jari van Westen werd de eindstand 4-5. Alle korfbalrokjes konden daarna de was in! Het derde verloor met 1-6 van Beverwijk 2, terwijl de vrouwen met 2-1 aan het langste eind trokken tegen Devo’58 2.