IJMUIDEN - Op 27 januari jl. speelde Stormvogels in Amsterdam-West tegen DCG haar laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft en won aldaar met 0-3; met 5 verliespunten ging Stormvogels na 13 wedstrijden aan de leiding gevolgd door Zandvoort met 1 verliespunt meer.

Een week later werd Robinhood thuis de tegenstander en deze eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft werd moeizaam met 2-1 gewonnen. De 3 wedstrijden daarna verliepen zeer desastreus voor het team van trainer Sjaak Lettinga: tegen de grote concurrent Zandvoort werd met 2-0 verloren en twee weken later wist SCW een 0-1-overwinning op Zeewijk te boeken. Door deze twee nederlagen op rij kwam de tweede periodetitel voor Stormvogels behoorlijk op de tocht te staan: een overwinning in Hoofddorp tegen Overbos zou deze titel de IJmuidenaren toegekomen zijn, maar opnieuw kwamen zij van een koude kermis thuis omdat Overbos een 4-0-overwinning boekte. Overbos staat nu op de tweede plaats om de tweede periodetitel achter koploper Zandvoort; SCW staat plaats drie met twee punten achterstand en een wedstrijd minder ( ZSGOWS uit).

Stormvogels maakt nog steeds kans op een periodetitel door
a. het behalen van de derde periode;
b. het behalen van de tweede/derde plaats in de eindrangschikking.

Om de tweede/derde plaats te bewerkstelligen, zal Stormvogels uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen. Het is te hopen, dat het scorendvermogen de laatste 9 wedstrijden terug zal komen, want in de laatste drie nederlagen wist Stormvogels niet het net te vinden. In feite is er geen man over boord. Integendeel, zaterdag a.s. moeten de jongens van Lettinga de draad weer oppakken en dan zullen de 5 en 9 punten voorsprong op respectievelijk Overbos en IJmuiden aan het einde van de rit voldoende moeten zijn aan de nacompetitie mee te mogen doen.

In Hoofddorp ontmoette Stormvogels, met Stijn van der Voort op de bank omdat hij i.v.m. vakantie een week afwezig was en door omstandigheden te laat terugkeerde, een tegenstander met teamspirit en vechtlust en bovendien was het team van trainer Maurice Kuijper efficiënter met het omzetten van kansen in doelpunten. Stormvogels was de eerste 20 minuten absoluut niet de onderliggende partij, maar haar doelkansen konden, in tegenstelling tot Overbos, echter niet in doelpunten omgezet worden. Na 20 minuten bleek duidelijk, dat Stormvogels minder fit oogde dan de eerste competitiehelft en daardoor zal de trainingsarbeid omhoog moeten. In de twintigste minuut opende Timo Zwartjes de score en een paar minuten later kreeg de hardwerkende Thomas Scholten de gelegenheid Stormvogels naast Overbos te brengen, maar hij faalde jammerlijk. Na deze verprutste kans zakte het spel van Stormvogels weg naar een bedenkelijk niveau: de achterhoede en middenveld werden op felheid afgetroefd, terwijl het spel van de voorhoede armoedig en zonder inspiratie was. Maarten Wels kon hier dankbaar gebruik van maken door in de 30ste en 40ste minuut met twee doelpunten de ruststand op 3-0 te brengen.

Stormvogels leek op herhaling te gaan: in het najaar van 2017 speelde de equipe van Lettinga midweeks een bekerwedstrijd uit tegen Overbos en eveneens door slecht spel keken de IJmuidenaren tegen een 3-0-ruststand aan. Door toen de mouwen op te stropen werd de tweede helft een 3-0-achterstand omgezet in een gelijke stand. Echter, de strafschoppenreeks werd verloren. Nu bleef Stormvogels volharden in een spelletje inspiratieloos voetbal waardoor Overbos de tweede helft gecontroleerd uit kon spelen. In de slotfase werd de eindstand op 4-0 bepaald: Hassan Habyaimana werd door de IJmuidense doelman Germain Ebbeling naar de grond gedrukt en Khalid Aissati schoot vervolgens de strafschop feilloos in. Zaterdag a.s. wordt een aanvang met de strijd om de derde periodetitel gemaakt en degradatiekandidaat ZSGOWMS is dan de tegenstander op Sportpark Zeewijk. Hopelijk wordt de draad weer opgepakt door Stormvogels.