IJMUIDEN - Wat kan een scheidsrechter veel invloed op een heel belangrijke wedstrijd hebben. Dat is gebleken op sportcomplex Duintjesveld te Zandvoort alwaar Stormvogels aantrad tegen de grote concurrent om de eerste plaats van de derde klasse B.

In de vierde minuut ging de jonge leidsman T. Hardeman, in verband met de belangrijkheid van dit duel geassisteerd door twee neutrale grensrechters, behoorlijk in de fout. De centrale verdediger van Zandvoort, Patrick Koper, speelde de bal te zacht op zijn keeper Daan Kerkman terug waardoor de IJmuidense middenvelder Thomas Scholten er als de kippen bij was de bal te onderscheppen om vervolgens oog in oog te komen met de Zandvoortse sluitpost, maar op de rand van de zestienmeter werd Scholten neergelegd door Kerkman. Een strafschop of vrije trap had Stormvogels door deze actie van de keeper verdiend, maar zowel de scheidsrechter als de neurale grensrechter gaven beiden op dat moment niet thuis. Zandvoort had na vier minuten dus met tien man moeten komen te staan, omdat Scholten een doorgebroken speler was en daardoor had deze kraker een heel ander wedstrijdverloop gekregen.

Niet alleen de scheidsrechter had veel invloed op het spel, ook de straffe wind was voor beide teams een heel groot obstakel; hierdoor werd er door beide teams moeilijk gevoetbald. Het werd daardoor een echt ‘schaakspel’. Stormvogels probeerde op alle mogelijke manieren haar tegenstander uit het spel te halen en had daarmee behoorlijk veel succes, maar na negen minuten scoorde het team van trainer Ted Saunier de openingstreffer. Een voorzet van de gevaarlijke rechterspits Bud Water, bijna de gehele wedstrijd aan banden gelegd door linksback Joshua Jansen, kwam met veel geluk door een verdedigingsfout voor de voeten van Jesse de Haan en met de punt van zijn schoen bood hij Nigel Berg, ter hoogte van de penaltystip geheel vrij gelaten, een niet te missen kans, die in eerste instantie door doelman Germain Ebbeling gestopt werd, maar in op de rebound had hij geen antwoord, 1-0.

Na deze eerste tegentreffer zocht Stormvogels meteen de aanval op en werd steeds meer gevaarlijker voor het doel van doelman Kerkman. Zo waren Danny Blok, Gregory van Nieuwkoop en Yilmaz gevaarlijk namens Stormvogels. Echter was het een lastig verhaal om door de goed georganiseerde verdediging van Zandvoort te komen. Een keer was Stormvogels dicht bij de gelijkmaker. Van Nieuwkoop ging door over links, zag Yilmaz vrijstaan om binnen te schieten. Echter, deze kreeg de bal wat ongelukkig mee waardoor deze grote kans niet het gewenste resultaat had voor Stormvogels.

Na de rust, met de wind in de rug, zette Zandvoort haar tegenstander meteen onder druk en in de beginfase kreeg Zandvoort een strafschop van de jonge leidsman doordat een IJmuidense verdediger hands had gemaakt. Nu had Hardeman het wel aan het goede eind! Er volgde opnieuw een soap met nu in de hoofdrol grensrechter Yorick Groenbos: De Haan zag zijn strafschop gestopt door doelman Ebbeling, maar de assistent van de leidsman had geconstateerde, dat de IJmuidense sluitpost te vroeg naar voren was gegaan. Voor de tweede keer stopte Ebbeling opnieuw de pingel. Zandvoort bleef daarna de bovenliggende partij en scheidsrechter Hardeman moest 8 keer geel (vijf keer voor de Vogels) trekken. Voor Zandvoorter Chris Dolger had hij echter tweemaal geel moeten geven, dus rood, maar hij had medelijden met deze speler. Trainer Sjaak Lettinga: ,,Hierdoor maakte de scheidsrechter er duidelijk een Zandvoortse show van.”

In minuut 62 vergrootte Zandvoort haar voorsprong: op links haalde Kas de Vries de achterlijn en zijn voorzet bereikte De Haan die met een keihard schot doelman Ebbeling voor tweede keer het nakijken gaf. Hiermee deed De Haan zijn twee gemiste strafschoppen snel vergeten. Stormvogels stelde daarna alles in het werk om zo snel mogelijk de aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen, maar daar wilde Zandvoort niet meet aan mee werken.

Met nog elf wedstrijden te gaan heeft Zandvoort twee punten voorsprong op Stormvogels. Beide kemphanen staan in de strijd om de tweede periode na 7 duels gelijk; op de derde en vierde plaats staan Overbos en IJmuiden met respectievelijk 1 en 5 punten achterstand. Gevaarlijke outsider is SCW; de Rijsenhouters hebben 12 punten uit 6 wedstrijden. Omtrent de ontknoping van de tweede periode staan zaterdag de duels Overbos-Zandvoort en Stormvigels-SCW op het programma. Eindigen Zandvoort en Stormvogels gelijk op de eerste plaats of eindigen de IJmuidenaren op plaats twee, dan is de tweede periode voor het team van Sjaak Lettinga.