EGMOND AAN ZEE - De 22e editie van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond is zaterdag gewonnen door outsider Stijn Appel. In het door Le Champion georganiseerde evenement pakte Riejanne Markus, Nederlands kampioen op de weg, de winst bij de vrouwen.


Het was zaterdag een hevige strijd op het strand. Door een harde zuidelijke wind ontstond er al snel een grote kopgroep op de heenweg. Enkele aanvallers probeerden wel een gat slaan, maar diverse pogingen haalden niets uit. De favorieten voor de winst waren op de heenweg niet voor in het peloton te vinden en de krachten werden duidelijk gespaard voor de terugweg. Kort voor de eerste lus in Velsen-Noord ontstond er een lang lint van fietsers, waarbij onder meer Stijn Appel, Sybren Welling, Thijs Zonneveld, Jasper Ockeloen en een viertal Belgen (Dupont, Warlop, Joseph, Dejaeger) voorin zaten. Appel reed vlak voor de lus een paar honderd meter weg, maar de concurrentie bleef op het vinkentouw hangen. Appel wist in Wijk aan Zee echter zijn voorsprong weer te vergroten en richting Egmond aan Zee werd duidelijk dat Appel ging winnen. Met zijn tijd van 1:03:20 hield hij de Belgen Jospeh Warlop en Thomas Joseph achter zich die het podium compleet maakten.

Markus wint bij vrouwen

De vrouwen konden tot aan de Noordpier goed meekomen met het peloton aan heren, waar onder andere ex-profs Thomas Dekker en Laurens ten Dam deel van uitmaakten. Bij de lus in Velsen-Noord voerden de groep favorieten met o.a. Tessa Neefjes en Riejanne Markus het tempo flink op. Neefjes kwam als eerste het strand weer op, maar bij Wijk aan Zee ging Jumbo-Visma renster Riejanne Markus er vandoor. Pauliena Rooijakkers ging mee en samen sloegen zij een gat. Richting de strandopgang bij Egmond aan Zee besliste Markus het duel en wist te winnen in 1.15.22. Achter Rooijakker pakte Neefjes uiteindelijk de derde plaats. Markus was verguld met de winst: "Als strandracer wil je deze op je erelijst hebben staan en ik ben blij dat het nu zover is. Het was een zware, maar mooie race.".

Kijk hier voor alle uitslagen

Foto's: DP Sportfotografie