AMSTERDAM - De eerste prijs van dit seizoen, de Johan Cruijff Schaal, gaat naar Eindhoven. Een week voor de start van de competitie wist PSV zaterdagavond met speels gemak landskampioen Ajax te verslaan in een goed gevulde Johan Cruijff Arena. Na twee goals van Madueke, gevolgd door een rode kaart voor Tagliafico liepen de Amsterdammers voortdurend achter de feiten aan.


Bij het afscheid van scheidsrechter Björn Kuipers en voetbalcommentator Evert ten Napel liet PSV zich direct van zijn beste kant zien. Bij Ajax had men de beelden van de Europese wedstrijden van PSV tegen Galatasaray en FC Midtjylland nog niet goed bestudeerd want al rap liet men Noni Madueke teveel vrijheid en de jonge Engelsman rondde fraai af. Nog geen half uur later kreeg de aanvaller opnieuw teveel ruimte en wederom bleek Madueke koelbloedig door keeper Pasveer voor een tweede kleer te passeren. Tussendoor maakte Sebastién Haller na een mooie aanval de gelijkmaker, maar deze werd afgekeurd op verzoek van de VAR omdat Dusan Tadic buitenspel had gestaan. De schade werd voor Ajax nog groter toen Nicolas Tagliafico te hard doorging op Andre Ramalho en Kuipers kon in zijn afscheidsduel niet anders dan rood trekken voor de Argentijn.

PSV bleef met die comfortabele voorsprong na de rust geconcentreerd en kwam ook nooit echt in gevaar. Ajax probeerde het wel, maar naarmate de wedstrijd vorderde verloor men het geloof in een come-back en waren de beste kansen zelfs voor de gasten. Na pogingen van Gakpo, Van Ginkel en Madueke was het invaller Yorbe Vertessen die wel raak mikte en in de uiterste slotfase maakte Mario Götze de vernedering voor Ajax nog groter: 0-4.

Ajax - PSV 0-4 (0-2)
2. Madueke 0-1
29. Madueke 0-2
76. Vertessen 0-3
89. Götze 0-4