GALWAY - Oranje onder 19 is de kwalificatie voor het EK sterk begonnen met een duidelijke 5-0 overwinning tegen Faeröer. Het openingsdoelpunt werd gescoord door een oud-speler van IJ.V.V. Stormvogels: Orkun Kökçü.

Vanaf minuut één was Oranje onder 19 zoals vooraf verwacht de bovenliggende ploeg op het Eamonn Deacy Park in het Ierse Galway. Maar lang, heel lang werd dat enorme overwicht niet in doelpunten uitgedrukt. Kansen waren er wel, maar Faeröer-goalie Bardur Reinatrød verschalken, bleek een brug te ver.

Muur voor eigen zestien
“Faeröer trok een muur op rond de eigen zestien met vijf verdedigers en vier man daarvoor”, zag Stekelenburg. “Daar hadden we het in het begin even lastig mee, maar daarna hebben we behoorlijk wat kansen gecreëerd. We speelden in een hoog tempo en waren echt op zoek naar de 1-0.”. De oefenmeester dacht al met een gelijke stand te moeten gaan rusten toen Orkun Kökcü twee minuten voor de pauze voor de verlossende 1-0 voorsprong zorgde. De aanvallende middenvelder kwam de zestien binnen en schoot in de korte hoek raak. Nog voor de pauze was het duel ook meteen beslist. Wouter Burger maakte op slag van rust 2-0 door vanaf de rechterkant de bal van dichtbij hoog in de verre hoek te knallen.

Snelle doelpunten
Zolang als het in het eerste bedrijf had geduurd voor de doelpunten vielen, zo snel gebeurde dat in de tweede helft. Mohamed Mallahi werkte eerst de 3-0 en een paar minuten later ook de 4-0 binnen. Bij de eerste goal werd hij knap weggestoken door Jurriën Timber en maakte hij het met een fraai schot in de verre kruising af, terwijl hij bij zijn tweede doelpunt de bal van Kökcü alleen maar hoefde binnen te knikken.

Ondanks de komst van Sven Botman, die de laatste minuten als een soort stormram voor een of meerdere treffers moest zorgen met het oog op het doelsaldo, leek het bij 4-0 te blijven. Tot Daishawn Redan op aangeven van Juan Familia-Castillo in twee instanties voor de 5-0 zorgde. De spits kopte eerst tegen Reinatrød aan, maar werkte de rebound alsnog binnen. Het bleek meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Groepshoofd
Stekelenburg was tevreden met de zege. “Er zijn verschillende scenario’s voor zo’n wedstrijd. Daar hebben we het voorafgaand aan het duel ook over gehad. Maak je snel 1-0 dan kom je in een flow, lukt dat niet dan moet je rustig blijven en onverstoorbaar de dingen blijven doen die je hebt afgesproken. Dat laatste was het geval en ik vind dat we dat prima hebben gedaan. We zijn constant door blijven drukken op jacht naar de openingstreffer. Als die dan valt, is het verzet vaak gebroken.”

Zaterdag nemen Stekelenburg en zijn mannen het op tegen Bosnië & Herzegovina. Drie dagen later staat het laatste duel met thuisland Ierland op het programma. “Winnen we zaterdag van Bosnië & Herzegovina dan zijn we zeker van een plek in de Eliteronde”, wist Stekelenburg. “Het doel was en is om groepshoofd te worden met negen punten." Nog zes te gaan dus.