IJMUIDEN - Op zaterdag 5 september moeten de topbasketballers en basketbalsters uit Kennemerland e.o. het doen zonder publiek. Hoewel het volgens de spelregels van de rijksoverheid en het RIVM mogelijk is onder voorwaarden met beperkt publiek te spelen, neemt het bestuur van Akrides geen risico.

Bestuurslid van Akrides Gijs Schouten: “vorig jaar kwam er veel publiek op af, alle teams komen immers uit de regio. Ons toernooi is niet alleen in sportief opzicht een test voor de teams, maar het is ook de eerste keer in Covid-19 tijden keer dat we met acht teams, scheidsrechters en begeleiding in onze hal spelen.”

Kandidaat voorzitter van Akrides Onno Oosterhof is zichtbaar in zijn nopjes: “het is duidelijk dat iedereen graag speelt voor publiek, daar doe je het voor. Maar ik ben trots op organisatie en deelnemende teams dat het toernooi in zijn nog korte bestaan doorgaat. We hadden het toernooi dit jaar graag uitgebreid en zijn aan het bouwen aan iets wat hopelijk een traditie en instituut wordt.” “Maar er komen betere tijden”, aldus de rasoptimist en tevens coach van het tweede herenteam van Akrides.

Sinds vorig jaar komen in een straal van 15 kilometer rond IJmuiden vier herenteams uit in de landelijke eerste divisie. Het zal er zowel bij de dames als heren om spannen. Hoofddorp komt bij de heren met een nadrukkelijk sterker team dan vorig jaar. Ook voor Akrides, dat op het moment van uitbreken van Corona nog volop kans op promotie had, wordt het een spannend seizoen. Coach Mark Hooiveld: “de meeste teams zijn aan elkaar gewaagd , we zullen nog beter voor de dag moeten komen dan vorig jaar om weer kans te maken op de Final Four.“

Maar ook bij de dames lijkt er een mooie toekomst voor het basketbal in het verschiet te liggen. Zo maken zowel bij Heiloo als Akrides zeer jonge speelsters al deel uit van de selectie.” Stefan Toepal van Beverwijk, vorig jaar nog playing coach, tenslotte, heeft zich weer helemaal op het spelen toegelegd: “Het spelen en coachen ging niet goed samen, we zijn fit, hongerig en goed voorbereid dit jaar. Ik heb begin van de zomer zelfs mijn scooter de deur uit gedaan en doe alles weer op de fiets. We hebben na de verliespartijen van vorig jaar wat recht te zetten tijdens de tweede Kennemer Basketball Games.

De organisatie werkt er aan om wedstrijden via een livestream uit te zenden.
Volg voor het laatste nieuws hierover de website van Akrides: www.akrides.nl