IJMUIDEN - Van te voren was bekend, dat koploper Stormvogels in de stadsderby het heel moeilijk zou krijgen tegen vv IJmuiden, staande op de vierde plaats. De vele toeschouwers werden getrakteerd op een niet mooie, maar wel spannende partij voetbal. Zonder vuurwerk - dat was er wel voorafgaande aan de derby.

IJmuiden-trainer Anthony Correia staat er om bekend tegen een hoger geplaatste ploeg zijn spelers op te zwepen alles uit de kast te halen wat er te halen valt en niet te schromen de aanval op te zoeken. Tevens kregen zijn spelers de opdracht van hem het spel van Stormvogels zo veel mogelijk te ontregelen waardoor ze niet in hun eigen spel konden komen. En dat gebeurde dan ook met als gevolg vele hachelijke momenten voor het doel van Stormvogels-doelman Sebastiaan de Lijzer, die vele reddingen moest verrichten en ballen net over of naast zijn doel zag gaan.

Stormvogels kreeg natuurlijk ook vele kansen en invaller Berry Willemse ging daar heel effectief mee om door in de eerste en tweede helft te scoren en daardoor Stormvogels aan een 2-0-overwinning te helpen. Een hoofdrol dus voor Berry, met een trotse opa en oma langs de lijn.

Binnen een minuut van het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Eric van der Vaart, die de spannende derby goed aanvoelde, kreeg Stormvogels twee opgelegde kansen. Binnen dertig seconden vloog linkerspits Huseyin Yilmaz richting achterlijn en zijn voorzet belandde voor de voeten van de schietgrage Thomas Scholten die op zeven meter afstand de hoek voor het uitkiezen had, maar de bal recht in de handen van doelman Tom Hoogendijk schoot. 20 seconden later een opgelegde kans voor Glenn Bruinsma die de bal vanwege het gladde veld niet onder controle kon krijgen en vanaf 10 meter voor een afzwaaier zorgde. Na deze twee gemiste kansen werd het een open wedstrijd met vele kansen over en weer. Na 9 minuten moest middenvelder Bruinsma met een hamstringblessure het strijdtoneel verlaten en zijn vervanger werd Berry Willemse. Een minuut later vloog Milan van Essen achter een dieptepass aan en was eerder bij de bal dan doelman De Lijzer, maar zijn inzet hobbelde naast de verkeerde kant van het doel over van de achterlijn. Na ruim een kwartier had een afstandsschot van Danny Blok (Stormvogels) net geen succes en moest doelman De Lijzer alles uit de kast halen de bal voor de voeten van Joshua Dominggus te grabbelen die alleen voor hem verscheen.

Halverwege de eerste helft werd Stormvogels behoorlijk onder druk gezet en hoekschop na hoekschop volgden, maar omdat de hoofden bij een aantal IJmuiden-voorwaartsen niet op scherp stonden, vlogen de meeste ballen over het doel of kon doelman De Lijzer een redding verrichten.

In de 29ste minuut kwam Stormvogels op voorsprong. Opnieuw vanaf links gaf Yilmaz een voorzet die achter het lichaam van Willemse vloog, maar voor de voeten van Scholten belandde, staande ver voorbij de tweede paal. Nu wist hij Willemse wel in stelling te brengen en met een droog schot gaf hij doelman Hoogendijk het nakijken, 1-0.

Met nog zeven minuten te spelen gaf de leidsman een gele kaart aan een IJmuuden-speler en dat was aanleiding voor trainer Correia de scheidsrechter erop te wijzen dat hij niet consequent was met het geven van gele kaarten. Correia verdween in verband met commentaar op de leiding richting de tribune. Zijn taak werd overgenomen door Nico van den Berghe. Ook Scholten ontving op slag van rust vanwege hands een gele kaart. Ruststand 1-0.

Wat de opdracht van trainer Correia aan het adres van zijn jongens in het begin van de tweede helft was, valt te raden: de Stormvogels-veste meteen onder druk zetten. Binnen twee minuten haalde doelman De Lijzer een inzet van Dominggus uit de kruising en bij een van de gevaarlijke hoekschoppen haalde verdediger Rowan van Eijk de inzet van Kay Brouwer de bal van de lijn. Ook aan de andere kant moest doelman Hoogendijk een spectaculaire redding verrichten op een hard genomen vrije schop van Danny Blok. Halverwege de tweede helft maakte Brian Ezeoke plaats voor Bjorne Slobbe en binnen drie minuten na deze wissel stuurde de leidsman twee IJmuiden-spelers met rood richting kleedkamer: Dominggus vanwege een slaande beweging richting tegenstander en even daarna liet Martijn Visser op een ontactische manier de scheidsrechter weten totaal niet eens te zijn met zijn beslissing. Dit was net op het moment, dat IJmuiden de boel om wilde gooien om op zoek te gaan naar de gelijkmaker.

Met nog een kwartier op de klok volgde een lage voorzet vanaf links van Slobbe en opnieuw stond Willemse klaar de stand naar 2-0 te tillen. Stormvogels toonde na dit doelpunt mededogen, controleerde hierna de derby en nadat Yilmaz geel kreeg voor hands werd hij even daarna gewisseld voor Fernando Alphenaar.

Het laatste wapenfeit was een hard schot vijf minuten voor tijd van verdediger Van Eijk, opnieuw spectaculair gered door Hoogendijk.

Door deze overwinning is Stormvogels Herbstmeister ofte wel Winterkampioen geworden van de derde klasse B. Op 27 januari a.s. wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen DCG.

Namens het bestuur en de gehele selectie wens ik u allen prettige kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en voor 2018 vooral een gezond en succesvol jaar.