WIJK AAN ZEE - Nadat bij de laatste twee edities van het Tata Steel Chess Tournament de populaire amateurtoernooien niet door konden gaan wegens alle maatregelen rondom Covid-19, is de toernooiorganisatie volop bezig om het dit jaar wel weer te organiseren. Schaakliefhebbers kunnen daarom maandag 31 oktober alvast in hun agenda’s noteren. Dan start namelijk de inschrijving voor amateurs die willen deelnemen aan het Tata Steel Chess Tournament 2023. Het toernooi vindt van 13 tot en met 29 januari 2023 plaats in Wijk aan Zee.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg kijkt uit naar de aankomende lustrumeditie. Het Tata Steel Chess Tournament bestaat in 2023 namelijk 85 jaar. Van den Berg: “De afgelopen twee toernooien hebben we ons alleen kunnen richten op het hoofdtoernooi, dat met de nodige restricties gelukkig wel door kon gaan. Maar de amateurschakers en de toeschouwers maken het toernooi compleet. Want wat is er voor een fervent schaker nog mooier om zo dichtbij de absolute wereldtoppers je eigen toernooi te spelen? Of als toeschouwer live de wedstrijden van dichtbij te kunnen aanschouwen? Juist dát maakt het ‘Wimbledon van het schaken’ zo bijzonder. Geweldig dat we bij deze lustrumeditie iedereen weer kunnen ontvangen.”

Nieuwe uitstraling

De organisatie van het toernooi heeft meer in petto voor de amateurschakers en de bezoekers. Van den Berg: “De vaste bezoekers zullen straks een totaal andere speelzaal zien. Het 85-jarig bestaan is aangegrepen om een totaal nieuwe look-and-feel voor het toernooi te creëren. De uitstraling van het toernooi heeft een heuse metamorfose ondergaan. We zijn benieuwd naar alle reacties. We zijn er zelf in ieder geval heel enthousiast over. Net als over het deelnemersveld van het hoofdtoernooi. De namen van alle deelnemende grootmeesters maken we in de week van 9 november bekend.”

Start inschrijving amateurtoernooien

Inschrijven voor de Weekendvierkampen, de Dagvierkampen en de Tienkampen kan vanaf maandag 31 oktober om 10.00 uur via de website van het Tata Steel Chess Tournament: www.tatasteelchess.com. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.