IJMUIDEN - De ruim 400 toeschouwers, die aanwezig waren bij de 100-procentderby tussen IJmuiden en Stormvogels, hadden allen de hoop, dat deze plaatselijke aangelegenheid een herhaling zou gaan worden van de wedstrijd dat op 16 december jl. werd gespeeld op sportpark Zeewijk. Dit duel werd toen op het scherp van de snede gespeeld en kansen waren er over en weer; Stormvogels was die dag de gelukkigste door 2 van de vele kansen te benutten en omdat IJmuiden er niet in slaagde doelman Germain Ebbeling, ondanks vele kansen, te passeren, stapte het team van trainer Sjaak Lettinga met de volle buit van het veld.

Nu, ruim vijf maanden later, werd er opnieuw tweemaal gescoord, keurig verdeeld door de twee ploegen; beide doelpunten werden in de eerste helft gemaakt. Er was echter geen vergelijk met de eerst gespeelde derby doordat beide teams te behoudend speelden: Stormvogels was reeds geplaatst voor de nacompetitie en wilde daar ongeschonden aan meedoen; de kans was heel groot dat het team van trainer Anthony Correia dit goede voorbeeld zou gaan volgen en zo geschiedde, toen bekend gemaakt werd, dat United/DAVO thuis met 2-3 had verloren van FC VVC.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een heel vreemde situatie voor IJmuiden wat betreft het behalen van de nacompetitie: wanneer Stormvogels de winnaar zou worden van deze derby, dan behaalde het team van Lettinga de tweede periode achter kampioen Zandvoort en dat impliceerde dan, dat IJmuiden en Overbos mee zouden gaan doen aan de nacompetitie omdat dan deze twee teams op de derde en vierde plaats van de eindrangschikkingen zouden eindigen. Voor de strijd om de tweede periode was United/DAVO uit Haarlem nog kanshebber en via valse informatie werd doorgegeven, dat de Haarlemmers met 4-0 leidde tegen FC VVC. Echter, een kwartier voor het einde werd de uitslag bekend: FC VVC won met 2-3 en namen IJmuiden en Overbos daarmee officieel aan de nacompetitie deel. Trainer Sjaak Lettinga kon geen beroep doen op de geblesseerden Joey Wolthuis, Björn Slobbe, terwijl verdediger Stijn van der Voort, licht geblesseerd aan zijn lies, op de bank plaatsnam; vervanger Leon Plug was een uitstekende stand-in voor hem. Bij IJmuiden had Kay Brouwer opnieuw last van zijn hamstring gekregen (te voeg begonnen?) en dat was voor IJmuiden een slok op een borrel. Ook Ian Hille (werk) moest verstek laten gaan voor deze derby.

Stormvogels was het eerste gedeelte van de wedstrijd de technisch iets betere ploeg, maar werd na 19 minuten op achterstand gezet: op het middenveld verspeelde centrale verdediger Rowan van Eijk knullig de bal aan middenvelder Bob Schol, die daardoor een vrij veld voor hem kreeg en vanaf 13 meter vernietigend uithaalde, 1-0.
Zes minuten later kwam Stormvogels op gelijke hoogte, want na een afgeslagen aanval wist Glenn Bruinsma de bal van afstand precies in de kruising ofte wel winkelhaak te plaatsen, 1-1. Negen minuten voor de rust zag Stormvogels-aanvaller Thomas Scholten, staande een paar meter op de helft van IJmuiden, dat doelman Tom Hoogendijk veel te ver voor zijn doel stond, en met een ferme trap belandde de bal niet in het lege doel, maar op de paal. Al snel in de tweede helft verliet Gregory van Nieuwkoop in verband met knieproblemen het strijdtoneel en werd vervangen door Huseyin Yilmaz.

In vergelijking met eerste helft werd de wedstrijd na een kwartier levendiger met aardig wat kansen over en weer. In de 61ste minuut haalde vleugelverdediger Plug de achterlijn, maar omdat Berry Willemse (te!) zwaar gehinderd werd, kon hij met zijn hoofd niet bij de bal. Aan de andere kant kon Schol niets doen met een opgelegde kans door over te schieten. Halverwege de tweede helft een tweede blessure aan Stormvogels-kant: met een enkelblessure verliet Bruinsma het veld en zijn vervanger werd Wago Matitaishvili. Met nog ruim een kwartier op de klok ontving Willemse een voorzet vanaf links van Brian Ezeoke en met een keiharde kopbal trachtte Berry doelman Hoogendijk te verschalken. Echter, met een katachtige reactie wist de IJmuiden-sluitpost redding te brengen door de bal tegen de lat te tikken. Het laatste kwartier, toen de tussenstand cq. uitslag van United bekend was, gingen beide teams voluit voor de overwinning. Zo werd o.a. Floyd Hille bij IJmuiden naar voren gedirigeerd om voor meer gevaar te zorgen en kwam Stijn van der Voort bij Stormvogels opdraven voor Thomas Scholten om eveneens meer aanvallende impulsen te geven. Met nog 13 minuten op het horloge van de goed leidende scheidsrechter P.P. Beudeker, die de derby goed aanvoelde en zijn kaarten op zak hield, werden drie kansen op rij door Stormvogels om zeep geholpen om vervolgens door Roy Schoorl rakelings over geschoten te worden. Zes minuten voor tijd kwam Stormvogels goed weg toen Jeffrey Prinsse de bal op de paal zag belanden. Met het gelijke spel waren beide teams dik en dik tevreden.

Zaterdag a.s. komt United/DAVO naar sportpark Zeewijk en bij een overwinning van de Vogels worden zij de tweede periodekampioen. Op zaterdag 2 juni a.s. begint de nacompetitie en Stormvogels begint dan met een thuiswedstrijd. De tegenstander wordt de tweede geplaatste periodewinnaar van de derde klasse A, maar wie dat wordt, wordt volgende week pas bekend: OFC, Hellas Sport, Sporting Andijk en HCSC zijn in een hevige strijd gewikkeld om het kampioenschap en de drie plaatsen voor de nacompetitie.