IJMUIDEN - Drie nederlagen op rij en in die wedstrijden niet tot scoren gekomen. Dat was voor Stormvogels een zeer negatief resultaat.

Daarom was de kardinale vraag voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen rode-lantaarndrager ZSGOWMS: krijgt trainer Sjaak Lettinga het ontspoorde Stormvogels weer op rails? En die vraag kan positief beantwoord worden: Stormvogels won, na een 2-0-ruststand, met 4-0 van de geplaagde Amsterdammers. Waarom geplaagd: ZSGOWMS stond onderaan met 9 punten, maar omdat DCG zaterdag jl. voor de tweede keer niet op kwam dagen, werd de reeds eerdere behaalde overwinning van ZSGOWMS tegen DCG teniet gedaan waardoor zij na 14 wedstrijden nog geen overwinning hebben geboekt; alleen zes gelijke spelen.

Ook Stormvogels is na het vertrek van DCG behoorlijk gedupeerd geworden. Omdat het team van Lettinga had gewonnen van DCG, kreeg men drie punten aftrek. Voor Zandvoort werd dit vertrek zeer gunstig, want de koploper had verloren van DCG, terwijl Overbos en IJmuiden een gelijk spel hadden afgedwongen. Voor SCW waren de druiven extra zuur: 6 punten minder door twee overwinningen op DCG.

De huidige stand in de kop is nu: Zandvoort 17-48; Stormvogels 17-37; Overbos 17-32; IJmuiden en SCW 16-27. Tegen DCG werd drie keer gescoord en van de drie doelpuntenmakers zal dan ook een doelpunt van hun conto worden afgetrokken.
In plaats van drie periodes werden en worden er nu twee periodes van 12 wedstrijden gehanteerd: Zandvoort won de eerste met Stormvogels op de tweede plaats. In de tweede-periodestand gaat Zandvoort aan de leiding met 15 uit 5 gevolgd door SCW met 12 uit 5. Met 6 uit 5 staat Stormvogels een stuk lager. In de eindrangschikking zal Stormvogels minimaal op de derde laats moeten eindigen wil men aan de nacompetitie mee doen.

Ten opzichte van de vorige week verloren wedstrijd tegen Overbos had trainer Lettinga een groot aantal mutaties in zijn team moeten toepassen. In de verdediging waren maar liefst drie wijzigingen te noteren: op rechts maakte Stijn van der Voort zijn rentree waardoor Rowan van Eijk naar het centrum verhuisde en omdat Bas van den Oever ziek was, nam Roy Schoorl op links zijn plaats in. Bovendien verhuisde Gregory van Nieuwkoop naar de spitspositie. Op het middenveld nam Berry Willemse de plaats in voor Fernando Alphenaar, terwijl in de voorhoede Brian Ezeoke en Huseijn Yilmaz op de reservebank plaats moesten nemen. Hun plaatsen werden ingenomen door Joey Wolthuis (op links) en door de reeds genoemde Van Nieuwkoop.

De grote spelbreker was de harde en Siberische oosten wind die over de lengte van het veld raasde. Stormvogels had hier een voor- en nadeel van: met de wind in de rug kwamen de IJmuidenaren niet in hun technisch bekwame spel, maar een voordeel was hoe het tweede doelpunt tot stand kwam. Tegen de wind in kwam Stormvogels het eerste half uur van de tweede helft veel beter uit de verf en het overwicht resulteerde in twee doelpunten.

Genoeg geouwehoer omtrent randverschijnselen, dus nu naar de matige eerste helft. In de 12de minuut was het eerste wapenfeit te noteren toen de mee naar voren gekomen Amsterdamse linksback Yassin Mahmoudi zijn afstandsschot rakelings over zag gaan.
Zes minuten later het eerste wapenfeit voor de Vogels: Chico van Soelen haalde binnen de beruchte lijnen Van Nieuwkoop onderuit en gedecideerd wees scheidsrechter Nerlich, die een rustige middag had omdat hij geconfronteerd werd met twee heel sportieve teams, naar de stip. Eindelijk de gelegenheid voor Thomas Scholten zijn doelpuntenaantal na maanden te verhogen en deed dat met volle overtuiging, 1-0.

Halverwege de eerste helft vloog de snelle Wolthuis op links een aantal tegenstanders voorbij en zijn diagonale afstandsschot had doel getroffen ware het niet, dat de bal licht getoucheerd werd. Uit de daardoor ontstane hoekschop wilde Berry Willemse de bal inkoppen, maar de wind zorgde er voor, dat deze doelpoging mislukte.

Tien minuten voor rust was de wind in het voordeel van Stormvogels. Een verre uittrap van doelman Germain Ebbeling vloog over alle spelers heen en vanaf de middellijn zette Gregory van Nieuwkoop met succes een sprint in door op tijd bij de bal te zijn die, nadat het leder een keer had gestuiterd, als een volleerde spits door Gregory achter een verbouwereerde doelman Sander van der Boogaard in het doel met een subtiele boog werd geschoten. Door dit koude kunstje van Gregory werd de ruststand 2-0.

De tweede helft moest Stormvogels tegen de straffe wind opboksen en deed dat uitstekend. Het team van hulptrainer Willem Jansen, die de zieke Murat Boke verving, werd constant door Stormvogels op haar helft gehouden. De eerste kans in de 50ste minuut was voor verdediger Stijn van der Voort die zijn inzet net naast zag gaan. Na een kwartier stuurde Glenn Bruinsma de na links uitgeweken Van Nieuwkoop weg en oog en oog met de Amsterdamse doelman gekomen was hij niet egoïstisch en plaatste de bal voor de schietgrage voeten van Thomas Scholten die met een droge knal zijn tweede en in deze halve-zolencompetitie zijn dertiende doelpunt liet aantekenen.

Vier minuten later bracht Rowan van Eijk met een droge afstandsschot de stand op 4-0.
Met nog achttien minuten op de klok kwamen Huseyin Yilmaz en Leon Plug in het veld voor Wolthuis en Bruinsma, vier minuten later gevolgd door de wissel Brian Ezeoke voor Scholten (moest een publiekswissel zijn, maar niemand van de IJmuidense supporters kreeg de koude handen op elkaar - van mij kreeg Thomas een knuffel).

Het laatste kwartier nam Stormvogels gas terug en waren er twee wapenfeiten te noteren: doelman Van den Boogaard stopte bekwaam een afstandsschot van Van Nieuwkoop en vier minuten voor tijd bleef Ezeoke te koude voeten te hebben door een opgelegde kans om zeep te helpen waardoor de eindstand 4-0 werd.

Zaterdag a.s. opnieuw een thuiswedstrijd en wel tegen middenmoter Pancratius. In Badhoevedorp werd vorig jaar een ongelukkig 2-2 gelijk spel behaald, dus de revanchegevoelens bij de spelers van Sjaak Lettinga zijn zeer hoog. De trein moet op de rails blijven die wedstrijd.