VELSEN-ZUID - "Dit is totaal ongepast. Onze supportersgroepen zijn al jarenlang goed bevriend met elkaar", dat schrijven de supporters van Telstar en De Graafschap in een brief naar de burgemeesters van Doetinchem en Velsen. Ze zijn boos dat ze met een verplichte buscombi moeten reizen voor de eerst volgende nacompetitie-wedstrijden. Daartoe besloten de burgemeesters op advies van de politie.

In een gezamenlijke brief hopen ze de gemeentes ervan te overtuigen om de beslissing terug te draaien en de supporters de vrijheid te geven om met eigen vervoer te reizen. In de brief, die is opgesteld door meerdere supportersverenigingen van beide clubs, beschrijven ze hun band:

Vrienden ben je in lief en leed. Die band gaat al jaren terug. Van ons gezamenlijk clubicoon Simon Kistemaker tot de indringende herdenking op De Vijverberg na het overlijden van Telstar-speler Luciano van den Berg: we hebben van alles meegemaakt samen, allerlei emoties ervaren. Mede daarom is die band sterk en zijn de onderlinge wedstrijden de laatste jaren steevast volksfeesten, die als voorbeeld worden gezien voor het hele land. En zoals het gaat bij wedstrijden, is er dan vaak een verliezer, maar dat heeft nog nooit tot onlusten geleid.

Volgens burgemeester Boumans van Doetinchem bestaat de kans dat er een verstoring van de openbare orde plaatsvindt, omdat de belangen tijdens de play-offs groter zijn. Dat schiet bij de supporters in het verkeerde keelgat. "Daarmee impliceert u dat wij niet met onze emoties om kunnen gaan. Het is ronduit beledigend. Jarenlang laten we zien dat het kan, op een goede manier met elkaar omgaan, en dan juist bij zo’n prachtig affiche krijgen we stank voor dank", schrijven ze.

De fans sluiten de brief af met een voorstel om met de gemeente om de tafel te gaan. Zo hopen ze de voorgenomen maatregelen van tafel te krijgen. "Mocht u niet bereid zijn tot herziening, dan bezinnen wij ons op verdere acties", schrijven ze strijdvaardig.

Als de burgemeesters bij hun besluit blijven dan rest er voor de supporters niets meer dan deel te nemen aan een verplichte busreis naar de uitwedstrijd van hun club. Binnen die busreis mogen fans ook nog eens niet meer dan twee pakjes drinken meenemen. De eerste wedstrijd tussen beide clubs wordt donderdag 10 mei afgewerkt in Velsen-Zuid. Zondag 13 mei staat de uitwedstrijd op het programma.