WIJK AAN ZEE - Fabiano Caruana (1992 / V.S.) heeft vandaag het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Caruana begon de 12e en voorlaatste speelronde met 1 punt voorsprong op wereldkampioen Magnus Carlsen. Carlsen speelde met wit remise tegen Vladislav Artemiev (Rusland). Caruana won met wit van Jan-Krzysztof Duda (Polen) en creëerde daarmee een voorsprong van 1,5 punt op Carlsen met nog slechts één ronde te gaan.


Voor Caruana is het de eerste keer dat hij het Tata Steel Chess Tournament op zijn naam schrijft. Caruana is momenteel de nummer twee van de wereld. In maart is hij een van de deelnemers aan het Kandidatentoernooi, waar wordt bepaald wie eind dit jaar om de wereldtitel tegen Carlsen mag spelen. Twee jaar geleden won Caruana het Kandidatentoernooi, maar wist vervolgens Carlsen niet te onttronen.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

.