EGMOND AAN ZEE - Vanaf de maand oktober gaan de harten van veel strandfietsers automatisch harder kloppen. Het is de maand waarin fietsers weer de hele dag op het strand mogen fietsen! Eindelijk weer genieten van de mooie ritten over het prachtige Noordzeestrand en trainen voor dé strandrace van het jaar, AGU Egmond-Pier-Egmond.

Op zaterdag 12 januari 2019 staat de 21e editie van AGU Egmond-Pier-Egmond op het programma. Geliefd bij veel recreatieve fietsers. Maar ook de mountainbiketop en bekende wegrenners gaan met elkaar de strijd aan in een open wedstrijd over het Noordzeestrand. Deze strandrace is al jaren de grootste en meest uitdagende MTB-wedstrijd van Nederland. De slogan van dit jaar is ‘Beat the beach’.

De Champs Élysée van Egmond aan Zee
AGU Egmond-Pier-Egmond start vanaf de Champs Élysée van Egmond aan Zee. Vanaf Boulevard Noord fietsen de deelnemers via de hoofdstrandopgang het strand op rechtstreeks naar Velsen Noord. De renners krijgen hier de uitdaging om de Pier op te fietsen en verlaten vervolgens het strand naar de Reyndersweg om een kilometer verder weer het strand op te gaan. Na de klim in Wijk aan Zee, wordt er hard doorgetrapt richting Castricum aan Zee. Met een steile klim, afdaling van trappen en hindernissen en strobalen is dit een flinke uitdaging. In totaal fietsen de strandhelden 38 kilometer tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond.

Het vele publiek wat hier jaarlijks trouw het evenement aanschouwt, wordt vanaf de Zwaanstraat beloond met naar verwachting een bepalend moment in de koers. De renners krijgen een 500 meter lange klim met een maximaal stijgingspercentage van 8% voor de kiezen die leidt naar Hotel Het Hoge Duin. Naar verwachting zal hier het verschil gemaakt worden. De klim is weliswaar kort en venijnig, maar kent in zijn steilste stuk een stijgingspercentage dat vergelijkbaar is met de Cauberg. Wie bij terugkomst op het strand richting Castricum aan Zee niet mee zit in de kopgroep of bij het klimmen teveel in het rood heeft gereden kan de kenmerkende Trofee van strandhout wel uit zijn hoofd zetten.

Businessrace
Een betere manier van teambuilden dan meedoen met AGU Egmond-Pier-Egmond Businessrace is er niet. Gegarandeerd dat er op kantoor nog lang nagepraat wordt over de uitdagende obstakels, het winterse weer en de finish op de boulevard van Egmond. De Businessrace is sinds 1999 uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van AGU Egmond-Pier-Egmond. Ieder jaar staan zo’n 200 teams aan de start. Van de gezamenlijke tijd van de teamleden wordt een apart klassement opgemaakt. Daarom vormt dit onderdeel een wedstrijd in de wedstrijd.

Jeugdwedstrijd
Voor de sportieve jeugd is er de 11 kilometer lange Bike Shop Egmond Jeugdwedstrijd. Aan deze race kunnen kinderen van 11 t/m 15 jaar meedoen. In totaal kunnen er maximaal 150 kinderen deelnemen die in het bezit zijn van een KNWU licentie of trainen bij een vereniging.

Inschrijven
Inschrijven voor de 21e editie is mogelijk t/m 1 januari 2019 of totdat de deelnemerslimiet van 4.000 deelnemers wordt bereikt. Aanmelden kan via de website www.aguegmondpieregmond.nl/epe19.

Combiklassement
Sporters die zowel houden van hardlopen als fietsen, kunnen naast AGU Egmond-Pier-Egmond ook een dag later meedoen aan de NN Egmond Halve Marathon. Zij doen automatisch mee aan het Combiklassement. Elk jaar zijn er honderden diehards die deze uitdaging aangaan en strijden om de felbegeerde winst.