IJMUIDEN - Op 7 oktober jl. speelde Stormvogels haar derde competitiewedstrijd van het seizoen 2017-2018 in Rijsenhout tegen SCW en ondanks het feit, dat het team van trainer Sjaak Lettinga driekwart van de wedstrijd op de helft van SCW speelde, werd een 2-1-nederlaag geleden.

De eerste van het seizoen. En op sportpark Zeewijk haalde de ploeg van trainer Edwin Maas opnieuw een huzarenstuk uit door nu met 0-1 te winnen tegen een slecht voor de dag komende Stormvogels. De derde nederlaag van het seizoen. SCW is voor Stormvogels duidelijk een Angstgegner; jaren geleden was dat DEM uit Beverwijk.

De vraag kan dan ook gesteld worden: heeft Stormvogels na de 2-0-nederlaag tegen Zandvoort nu reeds de handdoek in de ring gegooid? Met nog 10 duels kan dat niet waar zijn. Integendeel, Stormvogels is nog steeds in de race om het tweede periodekampioenschap en wanneer op 10 maart a.s. het duel in Hoofddorp tegen Overbos gewonnen wordt, dan is het zo goed als zeker dat Stormvogels de tweede plaats behaalt achter Zandvoort en zich dan tweede periodekampioen mag noemen.

In de reguliere competitie is de achterstand op koploper Zandvoort vergroot tot 5 punten, maar de voorsprong op Overbos en IJmuiden is respectievelijk 8 en 10 punten gebleven. Laten we daarom hopen, dat de nederlaag tegen SCW een incident was en dat Stormvogels tegen Overbos de draad weer op zal pakken. Het record van het aantal achter elkaar gewonnen wedstrijden dit seizoen staat op negen duels en dat kan geëvenaard of zelfs verbeterd worden. Wij blijven rekenen op een stuk beter voetbal van het team van trainer Sjaak Lettinga.

Tevens hopen wij, dat Thomas Scholten de draad eveneens zal oppakken wat betreft het maken van doelpunten. De eerste elf duels liep hij een op een, maar de laatste vijf duels staat hij droog. Ook op hem blijven wij onze hoop richten. Een doelpuntje heeft hij zo snel mogelijk nodig om weer in zijn ritme te komen. Defensief staat het bij Stormvogels als een huis, maar richting middenveld en voorhoede schort het nog aan het een en ander. Het meeste gevaar komt van linkerspits Hyseyin Yilmaz die zijn tegenstander regelmatig zijn hielen laat zien, maar ook met individuele acties onnodig de bal verspeelt.

De eerste helft was van een zeer matig karakter; misschien was het harde (vorst? veld, waarop veel zand lag, hieraan debet. Trainer Lettinga kon nog steeds niet beschikken over de geblesseerde Glenn Bruinsma en Bjorne Slobbe. Bovendien werd Brian Ezeoke naar de reservebank verwezen; zijn vervanger werd Fernando Alphenaar.

45 minuten lang plus nog een paar minuten blessuretijd werd het publiek de eerste helft op een slechte pot voetbal getrakteerd en de totaal aantal kansen van beide teams waren op een hand te tellen. Na zeven minuten moest Stormvogels-goalie Germain Ebbeling alles uit de kast halen een afstandsschot van Robin Helder onschadelijk te maken door de bal over de lat te tikken.

Na ruim een kwartier speelde Yilmaz zich mooi vrij en vanaf de zestienmeterlijn schoot hij de bal keihard tegen de onderkant van de lat; in de rebound kreeg Alphenaar een niet te missen kans, maar te gehaast schoot hij het leder hoog over.
Hierna waren er tot het einde van de eerste helft geen echte wapenfeiten te noteren, maar in de blessuretijd sloeg het noodlot voor Stormvogels toe. Op links gaf Helder een voorzet op maat richting Patrick Fernandez Duarte die subliem de ruststand op 0-1 kon brengen. Op dit doelpunt na werd een helft met veel te weinig hoogtepunten afgesloten.

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak. In de beginfase voetbalde Stormvogels met te weinig energie, maar omdat SCW zich alleen tot verdedigen kon beperken en alleen de lange bal hanteerde, creëerde Stormvogels zich meer kansen dan in de eerste helft: Thomas Scholten kreeg de eerste opgelegde kans, maar hij mist duidelijk het zelfvertrouwen en faalde opnieuw. Daarna kreeg middenvelder Berry Willemse de bal in de kluts voor zijn voeten, maar vanaf vijf meter schoot hij de bal precies in de handen van doelman Keby van den Dool. Dat de bal er deze wedstrijd niet in mocht, bleek wel met een schot uit de tweede lijn van Gregory van Nieuwkoop die keihard op de paal belandde.

Trainer Lettinga wisselde drie spelers, maar ook dat zette de gewenste zoden niet aan de dijk. Een van de wissels was Joey Wolthuis betrokken en hij maakte na zes maanden blessureleed zij rentree in het vlaggenschip; hij kan terugkijken op een goede en gretige invalbeurt en zorgde voor aardig wat gevaarlijke aanvallen. Kortom, hij was dan ook een van de weinige pluspunten.

Opnieuw werd het tweede verlies van Stormvogels tegen het lager geklasseerde SCW een feit. Een verlies van zes punten en had... Ja, dat is hadden! Kijkt u zelf maar naar de reguliere stand en de stand om de tweede periode.