AMSTERDAM - Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).

Met ingang van komend seizoen 2019/2020 wordt er door de clubs een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen.

Het seizoen 2019/’20 geldt als overgangsperiode. In dit seizoen willen we supporters van clubs die nog niet rookvrij zijn zoveel mogelijk aansporen om niet meer te roken in het stadion. Vanaf het seizoen 2020/’21 mogen er geen tabakswaren meer gerookt worden in alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions. Bij Vitesse, Ajax en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden, PSV wordt met ingang van komend seizoen rookvrij.