DRIEHUIS - Afgelopen zondag stonden maar liefst 25 jongeren te trappelen om deel te nemen aan de ukelele workshop van Alphenaar Muziekles IJmuiden. Een aantal van hen had zelfs een eigen ukelele meegenomen. De workshop is een onderdeel van het 'zomerprogramma jeugd in Velsen' een samenwerking tussen o.a. Gemeente Velsen, Alphenaar Muziekles IJmuiden, Stichting Welzijn Velsen, SportSupport en is bedoeld om Velsense jongeren deze zomer diverse activiteiten aan te bieden om zo met elkaar in contact te komen en te verbinden, aldus medeorganisator en workshopleider Daan van Putten. Oma's kamer werd speciaal voor deze workshop omgetoverd tot leslokaal. De leeftijden van de deelnemers varieerde enorm. Van net 12 op de dag af tot 21 en daar al iets overheen. Een mooi gemêleerd gezelschap, waarbij de sfeer héél gezellig en ongedwongen was.

Dat de ukelele van origine uit Hawaï komt wisten de meeste deelnemers wel maar dat dit makkelijk bespeelbare instrument met zomerse klanken gebaseerd is op een Portugese Braguinha of machete afkomstig van het eiland Madeira in Portugal en pas later door immigranten werd geïmporteerd naar Haïti wisten ze nog niet. Ook kwamen basisprincipes zoals akkoorden, klank, houding, aanslag en vele andere aspecten die nodig zijn voor het bespelen van dit kleine gitaartje ruimschoots aan bod. Al binnen een uur konden alle deelnemers meespelen en sommige zelfs meezingen met het nummer, Hey Soul Sister van Train. Een nummer waarin de Ukelele het hoofdinstrument is.

Dat de ukeleleworkshop een schot in de roos was bleek vrijwel direct na bekendmaking op de Facebook van Muziekles IJmuiden. De aanmeldingen stroomde binnen en al na 3 dagen werd aanmeldingsprocedure stopgezet. Ook kwamen er vragen binnen of er ook een workshop zou komen voor volwassen en wanneer de volgende workshop zou plaatsvinden.

Alphenaar Muziekles IJmuiden verzorgt op zondag 2 augustus nog een Djembéworkshop als onderdeel van het zomerprogramma van de Gemeente Velsen. Aanmelden kan nog via info@muziekles-ijmuiden.nl en op zondag 30 augustus komen er zelfs twee ukeleleworkshop. Eén voor volwassen en één gevorderde workshop voor alle leeftijden. Ook hier kun je je al voor inschrijven.